Facebook
Foto: Unsplash

Facebooks plan: Her er 6 våben, der skal beskytte præsidentvalget mod trolde og fake news i 2020

Når amerikanerne skal stemme i 2020, vil Facebook afmærke opslag, der indeholder fake news.

Når det amerikanske præsidentvalg finder sted i 2020, skal det være sværere for hackere og netværk med politiske interesser at sprede misledende information og fake news på Facebook og Instagram.

Sådan lyder meldingen fra Facebook, der mandag løftede sløret for konturerne af en ny plan, som indeholder en række nye sikkerhedstiltag.

“Vi står over for stadigt flere sofistikerede angreb fra lande som Rusland, Irak og Kina, men jeg er sikker på, at vi er mere forberedte nu,” sagde Mark Zuckerberg blandt andet til mandagens pressemøde.

Den nye sikkerhedsplan er i sin helhed meget lang, men afslører af gode grunde ikke alle detaljerne. Vi har lavet et lille overblik her:

1. Fremover vil det være påkrævet for kampagnemedarbejdere at benytte sig af Facebooks to-trins-godkendelse, der sikrer vedkommendes identitet, hvorefter medarbejdernes konti overvåges for hacking.

2. Uafhængige faktatjekkere vil afmærke indhold og opslag på Facebook og Instagram, der rummer falske oplysninger, så brugerne bedre kan vurdere, hvad de vil læse og dele med andre. Det implementeres over de næste par måneder.

falsk profil

3. Statskontrollerede medier vil også blive afmærket med en særlig label, uanset om de er halvt eller helt underlagt redaktionel kontrol fra statens side. Afmærkningen indbefatter dog ikke statsstøttede medier.

4. Falsk information om, hvor og hvornår der skal stemmes til valget, samt hvem der kan stemme, vil blive fjernet af Facebook, ligesom voldstrusler, der er relateret til det at stemme eller valgets udfald, fjernes, hvis de er stødende.

5. Politiske reklamer bliver mere gennemsigtige. Blandt andet lanceres en såkaldt ‘spend tracker‘, der gør det muligt at se, hvor mange penge en given præsidentkandidat har brugt på annoncer og reklamer. Her kan man også se, hvilke geografiske områder, stater og regioner, reklamerne er placeret i.

6. Koordineret utroværdig opførsel vil blive bekæmpet. Det dækker f.eks. over situationer, hvor sider og konti samarbejder om at sprede information ved hjælp af falske profiler, der udtrykker politiske overbevisninger. Allerede nu har Facebook nedlagt 50 netværk i denne kategori på verdensplan – senest fra Rusland og Iran.

Foto: Facebook Newsroom

Footer graphics