Wholi Foods
PR-foto

De laver snacks og kød af insekter: ”Jeg er 100 procent sikker på, at vi kommer til at spise insekter i fremtiden”

Wholi Foods producerer mad af insekter, og ambitionen er at skabe bæredygtige og nærende fødevarer til verdens voksende befolkning. Men hvordan sælger man et produkt, hvor hovedingrediensen får det til at vende sig i maven på de fleste?

I 2009 siden sad Malena Sigurgeirsdottir i Tanzania, hvor hun i sit sabbatår var taget ned for at undervise på en skole og derfor boede hos en lokal familie. Til et af familiens aftensmåltider blev der serveret den lokale ret Ugali sammen med en anden ret, der bestod af ristede græshopper. For en vegetar som Malena var græshopperne en gråzone, dels fordi hun fandt dem ulækre, dels fordi hun ikke spiste kød. Og kunne insekter overhovedet kategoriseres som kød? Hun valgte dog at smage på den lokale ret, som mod forventning smagte udmærket, og der i Tanzania startede hendes fascination for insekter som fødevare.

Her 10 år senere står hun og medstifter Jessica Moore Buhl-Nielsen i spidsen for virksomheden Wholi Foods, som arbejder for at normalisere insekter og gøre dem til en almindelig del af danskernes kost.

Visionen er at skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion til verdens stadig voksende befolkning, der i 2050 forventes at ramme 9,7 mia. mennesker. Her kan insekter være en del af løsningen på det stigende fødevarepres: Insekter er nemlig langt mere bæredygtige at producere, fordi de hverken kræver store mængder jord, vand eller foder – modsat kød fra eksempelvis køer og grise.

Og så er insekter sunde. Næringsværdien i insekter er tæt på det samme som kød, fordi de både indeholder store mænger jern, protein, fedtsyrer og fibre. På papiret giver insekter altså mening at spise, men i praksis er insekter stadig en uappetitlig tanke for de fleste. Så hvordan håndterer man den modstand, som nystartet, idealistisk virksomhed?

”Det er vores allerstørste udfordring. Vi ved jo godt, at insekter ser voldsomt ulækre ud, men de smager rigtig godt. Vi er udmærket klar over, at vi skyder os selv i foden, hvis vi serverer hele insekter, for det har ingen lyst til at spise. Derfor bruger vi udelukkende insektmel, som også giver mest mening ernæringsmæssigt, fordi der kommer mere protein i hver vare. Og håbet er, at vi i fremtiden bliver en større del af tallerkenen,” siger 29-årige Malena Sigurgeirsdottir (til venstre på foto), som tidligere har forsket i insekter og fødevareproduktion på hendes studie i naturressourcer og miljøøkonomi.

Sammen med 28-årige Jessica Moore Buhl-Nielsen lancerede de i 2016 Wholi Foods, som i dag bl.a. laver proteinbarer, hvor insektmel er en del af ingredienserne, og varerne kan købes i i udvalgte supermarkeder i Danmark, i Tyskland og i Japan.

Insekter er et nødvendigt alternativ

Snart lancerer de knækbrød i seks lande, ligesom de er i gang med at udvikle køderstatningsproduktet ’Manna’, som består af 50 procent insektmel og 50 procent ærtemel.

”Vi vil gerne blive en større del af tallerkenen. Hvis vi bare kan få 2 procent af danskerne til at tage det her til sig i stedet for at spise konventionelt kød, så sparer vi altså 4.000 liter vand og 600 gram CO2 på bare én bøf! Det er en impact, der er målbar, hvis vi skalerer det op, og det motiverer os helt vildt,” siger Malena Sigurgeirsdottir, som håber at få køderstatningsproduktet klar til kølediskene i 2020 eller 2021.

Manna, som kommer af det bibelske ord ’mad fra himlen’, blev i sommer testet på 3.000 festivalgæster på dette års Roskilde Festival, som fik serveret mannaen som ’bøf’ i en burger.

”Der er vildt meget engagement i de unge, fordi de er så oplyste om bæredygtighed. Vi fik en rigtig god respons fra dem, hvilket er vigtigt for os, fordi vi godt ved, at det er et vovet produkt. Én ting er at spise en snack, men en anden ting er at spise et hovedmåltid lavet på insekter,” siger Malena Sigurgeirsdottir.

Wholi Foods
Insekt-proteinbarer fra Wholi Foods. PR-foto

En anden der tror på, at virksomheder som Wholi Foods har fat i den lange ende, er Anne Louise Dannesboe, som er centerchef og ph.d. hos Teknologisk Institut, og som forsker i fremtidens fødevarer. Hun mener, at insekter er et nødvendigt alternativ til den klimabelastende kødproduktion.

”Jeg tror helt sikkert, vi kommer til at spise insekter i fremtiden. Der er så mange fordele ved at lave animalsk protein af insekter frem for den måde, vi gør i dag, fordi insekter både er sunde, nærende og langt mere klimavenlige,” siger Anne Louise Dannesboe, som bekræfter, at næringsstofferne i insekter er tæt på det samme som i kød.

Wholi Foods har for nylig modtaget en international fødevarepris for deres insektknækbrød på verdens største fødevaremesse ANUGA i Tyskland, ligesom de har fået en større investor med om bord i virksomheden. Så selvom insekter stadig virker fjernt og uappetitlig for mange af os, så kommer vi til at ændre opfattelse fremover, mener Malena Sigurgeirsdottir.

”Folks siger tit, at de ikke kan forestille sig at spise insekter, fordi det er ulækkert. Men i forvejen spiser vi rigtig mange mærkelige ting uden at tænke over, hvad det er. Jeg tror, de færreste tænker over, at en pølse er lavet af en grisetarm, hvor der er blendet kødrester og tilsætningsstoffer i, som derefter er proppet ned i tarmen. Jeg er 100 procent sikker på, at vi kommer til at spise insekter i fremtiden og har stor tiltro til de yngre generationer, især med den fremgang vi har lige nu fra de større markeder,” siger Malena Sigurgeirsdottir.

For mere om insekter som fødevarer i et globalt perspektiv, kan anbefales Andreas Johnsens film ‘Bugs’:

Footer graphics