Mirabelle
Selvom Mirabelle annoncerede, at de lukkede deres bageri sidste år for at genopstå i nye rammer, kan man stadig indtage noget af byens bedste morgenmad på adressen. De bager deres eget, helt suveræne surdejsbrød og laver måske byens bedste røræg, som er silkebrød og smager, så englene synger sammen med pisket smør. Derudover har de en hjemmelavet yoghurt med mandelgranola, som man ikke bør snyde sig selv for, og så kommer alle deres pølser fra Hindsholm, der ligesom resten af maden er økologisk. Portionerne er delikate, men rimelig store, så man må vælge med omhu, ellers kan man vælge en brunchtallerken, der samler lidt af det hele for 195 kroner. Slut eventuelt af med noget af deres bagværk – især deres semolina med citron kan anbefales. I weekenderne er Mirabelle godt besøgt, men i hverdagene er der mere ro på og som regel plads til, at man kan dumpe forbi og starte dagen rimelig luksuriøst i ro og mag.
Hvor: Guldbergsgade 29, 220 København N.
Kafeteria
Det virker som lidt af et morgenmadshack at gå på Kafeteria, som er museumsrestauranten på Statens Museum For Kunst. Det kan man nemlig sagtens gøre, selvom man ikke er gæst (den dag). Det er restaurantbranchens it boy Frederik Bille Brahe, der står bag Kafeteria, hvor der er plads til 80 gæster. Der er lækkert bagværk som snurrer og croissanter på menuen, som også skifter mellem forskellige kager i løbet af sæsonen. Men det, man virkelig skal komme for, er pandekagerne. De ligger på en blank sø af sirup, toppet med creme og kompot, og så er de endda lavet på surdej. Kombinerer man det med deres tallerken med brød, ost, marmelade og pisket smør, så er man garanteret en god start på dagen.
Hvor: Sølvgade 48-50, 1307 København K.
Absalon
I kulturhuset Absalon har de morgenmad hver dag fra kl. 7.30. Her kan man få helt klassisk morgenmad med smilende æg, hjemmerørt yoghurt med granola, chiagrød, grapefrugt og hjemmebagte boller med pålæg. Især deres boller er besøget værd. Med den helt perfekte mængde smør og en god ost på, sniger de sig op på niveau med de bedste bagerier. Ud over en solid god morgenmad til billige penge, får man en anderledes stemning på Absalon end de klassiske caféer. I den gamle kirke, der nu er lavet til et kulturhus, er der masser af plads og altid god stemning ved langbordene. Det er dog en god idé at tjekke, hvilke arrangementer der er pågældende dag, så du ikke render ind i blokfløjtekoncert.
Hvor: Sønder Boulevard. 73, 1720 København V
Mad og kaffe
Morgenmaden hos Mad og Kaffe kaldes egentlig brunch, men af frygt for at give nogen et hjertestop af brunchtraumer, hvor croissanten roder rundt på samme tallerken som bacon og brunchpølser, så lad os bare kalde det morgenmad. Hos Mad og Kaffe kan man selv vælge mellem 18 forskellige små retter, som serveres i separate skåle på et morgenbræt. Her kan man vælge enten tre, fem eller syv retter afhængigt af sulten, og der er noget for alle både dem som er til klassisk yoghurt, og dem som er til æg og bacon. Menuen skiftes regelmæssigt og er dermed tilpasset sæsonens råvarer og højtider. I øjeblikket kan man f.eks. få en risalamande forklædt som chiagrød. Morgenmaden serveres fra kl. 8 til 12:30 i hverdagene og 8:30 til 13 i weekenderne.
Hvor: Sønder Blvd. 68, København V, Tyrolsgade 6, København S & Godthåbsvej 45, Frederiksberg
Ø12
På den engang så forsømte Øster Farimagsgade på Østerbro er der kommet masser af gode restauranter – og nu også et herligt morgenmadssted. Du kan få eggs benedict, pandekager med spejlæg og bacon og mange andre virkelig lækre sager. Det er ikke billigt, og akustikken er ikke den bedste, når der er fyldt, så du skal ikke forvente den helt stille, rolige morgen. Men det er et hyggeligt sted, hvor servicen og indretningen er dejlig uprætentiøs på trods af, at vi absolut befinder os i den gode (og lidt dyre) ende. Efter succesen på Østerbro har de nu også fået en afdeling på H.C. Andersens Boulevard 8.
Hvor: HC Andersens Boulevard 8, 1153 København V & Øster Farimagsgade 12b, 2100 København Ø
Atelier September
Frederik Bille Brahe er en af blandt de markante figurer på den københavnske madscene de seneste mange år, og hans morgenmadssteder Atelier September ved Nyboder og i Hellerup lever op til hans høje standard. Som mange andre steder efterhånden er det bestemt ikke billigt (med yoghurt til 85 kroner og pandekage til 135 er det også betalt). Men man kan ikke klage over kvaliteten, og hvis man havde råd, kunne man sagtens spise der hver morgen. Kaffen er selvfølgelig også i orden, og der er et glimrende te-udvalg. Dejligt med et sted og en kok, der tager morgenmaden alvorligt.
Hvor: Kronprinsessegade 62, 1306 København K, Århusgade 128, 2150 København, og Strandvejen 134
2900 Hellerup