blommer i skål
Foto: Thomas Alcayaga

Du danske blommer, jeg elsker dig … Skønt du så ofte har sveget mig

Vi har sæsonfrugt i verdensklasse i Danmark. Alligevel spiser de fleste af os blommer produceret på atom-lossepladser i syden. Sådan smager de i hvert fald. Men her kommer en ode til blommen.

I mit gamle liv sad jeg på kontor. Hver mandag og onsdag kom der ny frugtkurv. Folk forgreb sig hurtigt på bananerne. Æbler og pærer stod derefter for tur. Og til sidst var der så altid de satans blommer tilbage. Året rundt var der praktisk talt samme indhold i kasserne, og året rundt var der cirka samme indhold sidst på ugen. Djævelskab i form af små, hårde blommer, som altid smagte ret surt, hvis de overhovedet smagte af noget. Den eneste nuance, som kom til dette intetsigende smagsunivers, var den bitre smag fra den tykke skal.

Jeg ved ikke på hvilken atom-losseplads i syden, de havde valgt at plante blommetræer, men de burde lade være. Men der skal jo noget til for at dække vores umættelige behov for frugter udenfor sæson. Her vil vi så også gerne gå på kompromis med alt, der hedder smag og tekstur. Jeg kunne forestille mig, at blommerne stod i drivhuse lige ved siden af jordbærrene, vi partout skal have på vores skyr i december, eller de knytnæve-store brombær, som bare slet ikke smager af noget.

Verdensklasse sæsonfrugt

Man bliver så træt. For det kan virkeligt være så godt. Netop hjemvendt fra en sen sommerferie i Spanien bliver man lidt slukøret, når man ser udvalget i de fleste supermarkeder. For herhjemme er vi sgu ikke bange for at levere hyldeplads til skrald, så længe vi kan vælte det i hovedet på folk.

Men vi kan virkelig også noget godt herhjemme. Vi kan dyrke verdensklasse sæson-frugt og -grønt, men alligevel er det blevet allemandsret at skulle nyde alt altid. For mig bliver udfordringen så, at man aldrig rigtig når at nyde det, når det er ekstra godt. Her er jordbærrene, asparges og blommerne glimrende eksempler.

Jeg har et barndomsminde om at sidde i et blommetræ og bare hælde blommer i ansigtet. Søde, aromatiske blommer. Kun lige afbrudt af mavesmerter, da mådehold ikke er min stærke side.

Og lige nu er de danske blommer gode. Lige på det sidste, men rigtig gode. Og de kan så uendeligt meget mere. Mere end bare at være til, som de der små hårde sataner i firmafrugtkurven.

Nogle er søde og bedst lige fra træ til mund. Andre med en fin syre til salat eller i chutney. Nogle gør sig godt bagt i kager, andre i saft. Eller i en kompot, der går lige godt i en trifli som til et stykke stegt kød eller til osten. Lige nu er det faktisk utroligt svært ikke at se en fandens masse muligheder med dem.

Jeg foretrækker selv at fjerne skindet fra blommerne, hvis det er tykt, og de skal tilberedes. Det er som om, at tilberedningen kun gør bitterheden værre. Den måde, du nemmest gør det på, er at komme dine hele blommer i kogende vand i et minut og derefter flytte dem til et isbad.

Så er skindet lige til at pille af.

Nu, nu, NU

Blommesæsonen i Danmark går fra cirka uge 30 til uge 40, hvis man virkeligt strækker den. Så det er LIGE nu, at du skal gå ombord i dem.

Da det nu er rigtigt nemt at skaffe gode blommer, er det også en god idé at gemme lidt til ringere tider. En af mine favoritmetoder er at henkoge dem. Her handler det blot om at skylle dem godt, halvere og fjerne stenen. Kom dem i sterile glas for så at overhælde dem med sukkerlage. Til sidst kommes de i ovnen ved 125 grader til de begynder at boble let. Fyld ikke glasset helt op, for væsken udvider sig ret meget, når det bliver varmt. Det skal have cirka en time – selvfølgelig med forbehold for både størrelse på glasset og så videre – men når det bobler, slukker du for varmen og lukker glasset helt.

blommer

Der er et par ting, som du skal være ret opmærksom på ved henkogning. Frugten skal ikke have dårlige pletter, få dem skæret væk. Husk at skolde glassene, så holder de længere. Når du tager hul på dem, så ikke noget med beskidte fingre eller skeer i glassene. Opbevar dem på køl efter åbning, inden skal de blot stå mørkt og ikke for varmt. Henkogt frugt holder sig længe, men hvis de viser det mindste tegn på mug eller skimmel, skal det hele kasseres med det samme. Frugten må heller ikke lugte gæret, når du åbner for glasset.

Til lagen bruger jeg 4 dl vand, 2 dl sukker, 0,5 dl æble eddike og en vaniljestang. Jeg skraber kornene ud af vaniljestangen og kommer begge dele op i en gryde sammen med vand, sukker og eddike. Det får et lille opkog, så sukkeret smelter, og så er det faktisk klart. Har du lage i overskud, kan du sagtens gemme det på køl til næste henkogning. Du kan også sagtens tilføje urter eller krydderier til lagen. Både stjerneanis, fennikel og timian gør sig rigtig godt sammen med blommer.

Og du kan selvfølgelig også sagtens henkogte andre bær og frugter, som du måtte have overskud af. Samme fremgangsmåde. Hårde frugter som f.eks. pærer kan med fordel koges let i sukkerlage, inden de kommes på glas og henkoges.

Til henkogning af grøntsager er fremgangsmåden faktisk den samme: her erstatter du blot sukkerlagen med olivenolie. Og så kan du jo sammen med f.eks. tomater eller peberfrugter også tilsætte masser af urter, hvidløg og chili.

I bund og grund: nyd overfloden, mens den er god.

Og gem resten til senere.

Foto øverst: Thomas Alcayaga

Find mere om
Footer graphics