Mads Ananda Lodahl
Foto: Lærke Posselt

Forfatter Mads Ananda Lodahl: Verden har manglet en forelsket knaldroman om saunasex og bøssekærlighed

Mads Ananda Lodahl har tidligere arbejdet på sexklubber for mænd og mener, at de er vigtige maskuline rum. I hans nye bog ‘Sauna’ mødes Johan med den transkønnede William i sexklubben ‘Adonis’ og bliver forelsket.

Mads Ananda Lodahl er et menneske med mange titler. Han er forfatter, foredragsholder, massør og MindBody-terapeut. Men lige her er det nok mest aktuelt, at han netop har udgivet sin debutroman, ’Sauna’.

I ’Sauna’ møder vi Johan, der arbejder i sexklubben Adonis. I Adonis møder han den transkønnede William, og sød musik opstår.

”Det er jo først og fremmest en klassisk kærlighedshistorie om to mennesker, der mødes med hinanden. De forelsker sig og danner par. Så oplever de en masse og kommer i klemme i noget, der er større end dem selv. Som det er i så mange andre kærlighedshistorier. Johan og William kommer i klemme, fordi de er dem, de er. Fordi der er en række normer og forventninger i samfundet, når det kommer til køn. Men det er også i forhold til lovgivning. ’Sauna’ er en kærlighedshistorie, som udspiller sig i minoritetsmiljøer under de præmisser, som homoseksuelle og transpersoner lever under.”

Men hvordan er Johans og Williams kærlighed anderledes end andre pars?

”Det er spørgsmålet, om den overhovedet er det. Jeg skriver ud fra egne erfaringer. ’Sauna’ kommer ud fra de miljøer, som den beskriver. Jeg har selv arbejdet i sexklubber for homoseksuelle mænd, og mange af mine venner er som Johan og William. Kærligheden er den samme for alle mennesker. Vi oplever den alle sammen på samme måde. Det her med at forelske sig og være fuldstændig optaget af hinanden. Frygten for at blive forladt. De følelser er fuldstændig ens,” fortæller Lodahl og tilføjer:

”Men da Johan og William er minoriteter, er nogle af deres erfaringer specifikke for dem. Der er et ydre pres rettet mod deres seksualitet og køn. De skal forholde sig til andres blikke på dem, deres seksualitet og deres køn. Der er nogle af deres erfaringer i den her kærlighedshistorie, som er alment menneskelige, og nogle er mere specifikke.”

‘Sauna’-plot:

I et baghus midt i København ligger Adonis Sauna Spa & Men’s Health Club. Mænd ringer på ved det diskrete skilt, bliver lukket ind i receptionen og får udleveret en nøgle, et håndklæde og et kondom. Johan er lige begyndt som receptionist, og det er hans job at spole pornofilm tilbage, vaske håndklæder og lave cowboytoasts til gæsterne. Nøgenhed er regel nr. ét i saunaen, men en aften beder en smuk og usikker dreng om lov til at beholde sit sportstøj på, og snart er Johan villig til at bryde alle regler for den transkønnede William. ‘Sauna’ er en forelsket knaldroman om forholdet mellem to unge mænd med hver deres længsel efter frihed og forbundethed. En gribende fortælling om sex, fællesskaber og ensomhed, om en særlig, sensuel økologi og begæret efter at omstyrte forestillinger om kroppe og samfund – og smelte sammen med noget større.

Normalisering af homoseksualitet

Lodahl har tidligere skrevet en række debatindlæg, digte og essays, men han er særlig glad for de muligheder, der er, når man skriver skønlitteratur.

”Jeg synes, at skønlitteraturen kan noget særligt. Man er fri for at skulle give svar. Det er et sted, hvor man kan være nysgerrig. Man kan undersøge noget, og man kan beskrive noget uden at skulle bedømme eller fordømme det. Man kan bare beskrive noget, der sker. Det er det, jeg gør med ’Sauna’. Jeg beskriver nogle karakterer, konflikter, relationer og miljøer.”

Et eksempel er spørgsmålet om homoseksuelle vielser, som bliver behandlet flere gange i bogen. Og hvor samfundsdebatten tidligere bar meget præg af, at ens holdning til homoseksuelle generelt var afgørende for, om man gik ind for homoseksuelle vielser eller ej, præsenterer Lodahl nogle argumenter imod vielser fra et queer perspektiv.

”Jeg er kritisk over for homoseksuelle vielser, fordi jeg synes, man kommer til at betale en meget høj pris. Vi, der lever udenfor det heteroseksuelle samfund og har gjort det i tusindvis af år, har udviklet andre måder at være sammen med hinanden. Noget har været dumt, og noget har man gjort, fordi det var nødvendigt. Men der er også opstået en masse visdom og erfaring. Det bliver man nødt til at smide overbord, hvis man vil indgå i den normalisering af homoseksualitet, som homoseksuelle vielser er en del af.”

”På den måde bliver det en handel, man gør med det omgivende samfund. Man får nogle juridiske rettigheder og social anerkendelse. Til gengæld afskriver vi os al den erfaring og visdom, som vi har udviklet gennem tusindvis af år i udkanten af samfundet,” fortæller Lodahl og understreger, at han i bogen lader det være op til den enkelte læser at tage stilling.

Erfaring fra sexklubber

Mads Ananda Lodahl lægger ikke skjul på, at han i bogen også trækker på sine egne erfaringer. Han har bl.a. arbejdet i sexklubber i både København og Berlin.

Hvordan var det at arbejde i sexklubber?

”Det har været meget blandet. Størstedelen af tiden har det jo bare været et arbejde. Man tog på arbejde og lavede noget, man synes var lidt småkedeligt, men som man tjente penge på. Det har været spændende at se hvilke mennesker, der kom. I lang tid havde jeg nattevagter. Der kom ligeså mange mennesker, som hvis man arbejdede på et værtshus. Nogle var der for at have det sjovt. Der var også nogle, der bare kom, fordi de var ensomme. Ligesom nogle kom, fordi de ikke kunne holde ud at være derhjemme med deres kone og børn. Det var meget spændende at tale med dem.”

Lodahl beskriver de sexklubber, han har arbejdet i som ”maskuline bøsse spaces”, hvilket der er behov for, fordi det stadig den dag i dag er svært at være homoseksuel.

”Det er et maskulint rum. Et bøsserum. Det kan man synes alt muligt om, hvilket er helt fint. Der er ikke nogle steder, som er for alle. Idéen om at der er ét sted, hvor alle kan føle sig trygge og frie på samme tid, er utopisk og naiv. Det bedste, man kan gøre, er at være ærlig og sige, hvem et sted er til for. Og så kan de mennesker føle sig velkomne.”

Netop udfordringerne ved at være homoseksuel er heller ikke noget, der stopper, bare fordi man bliver voksen.

”Vi fokuserer meget på, når vi taler om minoriteter, at det er svært for de unge. Det er det også. De unge har jo ikke så meget selv at skulle have sagt, i forhold til hvem de er sammen med i deres liv på skoler og i familien. Jeg tror bare, det er vigtigt at huske på, at det fortsætter med at være svært, når man bliver voksen. Der er mange ting, der bliver nemmere, men det bliver også ved med at være svært.”

Bøsser var klamme

En af grundene til, at forfatteren mener, der er plads til en bog som ’Sauna’, er, at der de senere år er sket meget i samtalen om seksualitet og køn.

”Da jeg startede med at holde foredrag om køn, magt og identitet, var det ikke unormalt, at nogle stillede sig op foran hele deres skole og sagde, at bøsser var noget af det klammeste i verden, og at de skulle have tæsk. Hvis man siger det i dag, vil folk synes, man er utroligt kikset. Det er jo ikke fordi, der ikke findes nogle, der stadig mener det. Det er bare ikke noget, man kan stå i et offentligt rum og sige længere.”

“Det er det samme med transkønnede. For syv år siden vidste ingen, hvad ciskønnet betød. I dag ved alle det. Det er et fuldstændig almindeligt ord. Der er altid åbne transpersoner, når jeg er ude på ungdomsuddannelserne. Det er ikke det samme som, at der ikke er mere at kæmpe for. Men der er bare sket så meget, at jeg nu kan skrive en bog som ’Sauna’, og at vi kan tale om den som et litterært værk frem for et debatindlæg.”

Hvad vil du gerne opnå med ’Sauna’?

”’Sauna’ er det, man kalder et fubu-projekt – for us by us. Mest af alt så er det en gave fra mig til alle dem, der kan genkende sig selv i de miljøer og karakterer, som er i bogen. Jeg ved, hvor værdifuldt det kan være for minoriteter at få en god bog eller en god film, som handler om noget, vi kan relatere til. Det findes der nemlig ikke ret meget af. Det her er ikke en oplysningskampagne eller et debatindlæg. Det er først og fremmest en bog,” fortæller han og fortsætter:

”Men det er et fubu-projekt, hvor alle andre er meget velkomne som gæster. Alle mulige såkaldte normale mennesker skal føle sig velkomne og taget i hånden. Men det er først og fremmest en gave til alle dem, der kan føle sig set i bogen. Det tænker jeg, at der er mange, der kan,” afslutter han.

Sauna’ er netop udkommet.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics