Den danske kritikerpris Steppeulven lægges i graven: “Det har ikke været nogen nem beslutning”

Steppeulven 2023 er allerede aflyst, og Foreningen af Danske Musikkritikere er blevet opløst. Det skyldes manglende tid og lyst, lyder forklaringen.

Siden 2003 har de danske musikanmeldere uddelt årets Steppeulv-priser til de musikere, der har markeret sig på den danske musikscene det seneste år.

Men nu er det slut. Det skriver foreningen i et opslag på Facebook.

“Det har ikke været nogen nem beslutning at træffe,” udtaler Pernille Jensen, der er forperson i den frivillige forening og til daglig anmelder på Politiken.

“Men det har igennem en længere periode været svært at få det kollektive engagement i foreningen til at blomstre. Ulve er flokdyr, og jeg må erkende, at vores kobbel er skrumpet meget ind i de seneste år. Fastansatte dagbladsanmeldere er et sjældent syn efterhånden, og det mærker vi konsekvensen af i foreningen, hvor tiden og lysten til at hellige sig det frivillige arbejde, som Steppeulven beror på, kan ligge på et meget lille sted.”

Steppeulven, der er opkaldt efter det danske beatorkester Steppeulvene, har bestået af musikanmeldere fra landets dagblade som Information, Ekstra Bladet og Fyens Stiftidende samt musikmagasinet Soundvenue.

Det danske rockband Joyce blev sidste år kåret som Årets Håb til Steppeulven. Foto: Jesper Karmark

Trist og stolt

De seneste ti år har prisfesterne fundet sted i København på Bremen Teater med flere forskellige optrædener undervejs. Blandt priserne har der været Årets Håb, Årets Udgivelse og Årets Sang, men Steppeulven har også hvert år hædret Årets Producer og uddelt en særlig pionerpris til musikere, der har spillet en afgørende rolle for dansk musik gennem årene.

Sidste år fik Lars Lilholt Pionerprisen, som tidligere også er gået til Sort Sol, Anne Linnet og Gnags.

“Jeg er trist over, at prisen dør nu. Men jeg er stolt over at have stået i spidsen for en helt særlig musikpris uddelt af de danske anmeldere. Tit og ofte har Steppeulven både med sine nomineringer og prisvindere peget lyskeglen ud i selv de mørkeste afkroge af dansk musik,” skriver Pernille Jensen.

Hun håber, at en lignende pris vil opstå i fremtiden.

“Igennem de seneste 20 år har Steppeulven været en vigtig stemme i dansk musik – et uafhængigt kvalitetsstempel. Og jeg er næppe den eneste, der kommer til at savne den. Måske vil en ny pris i samme ånd opstå på et senere tidspunkt. Jeg håber det,” lyder det.

Find mere om
Footer graphics