RuPaul

Lip sync, divaer og en stor gay familie: Her kommer ‘RuPaul’s Drag Race’ for begyndere

‘RuPaul’s Drag Race’ er programmet, der bliver ved med at vokse. Her kommer en guide til dig, der endnu ikke har set et eneste afsnit af det farverige program.

Den verdensberømte drag queen RuPaul er populær som aldrig før og tjener en formue på sin Emmyvindende tv-konkurrence ‘RuPaul’s Drag Race’, samt de mange spin-offs. For nylig blev der lanceret en celebrity-udgave af serien, ligesom den første britiske udgave af serien for øjeblikket kan ses på BBC3.

Men hvad er ‘RuPaul’s Drag Race’ egentligt? Få svaret her.

Deltagerne og deres outfits bliver målt og vejet af dommerne, mens de fyrer jokes af. Fra venstre: Ross Mathews, Michelle Visage, RuPaul, Carson Kressley og gæstedommer Christina Aguilera.

Amerikas næste drag-superstjerne

Mini og maxi challenges? Lip Sync for your life? Snatch Game? ‘RuPaul’s Drag Race’ indeholder en række forskellige meget specifikke koncepter og begreber, men fat mod, de bliver nu gennemgået fra begyndelsen. Det hele startede tilbage i 2009, hvor første sæson af den populære konkurrence blev vist på Logo TV, hvilket er en lille amerikansk tv-kanal. Lyset var dårligt, men potentialet stort, og siden er showet bare blevet større og større. I dag bliver det vist på VH1 i USA, mens man i Danmark og en række andre europæiske lande kan se det på Netflix.

I ‘RuPaul’s Drag Race’ kæmper forskellige drag queens om titlen som Amerikas næste drag superstjerne, 100.000 dollars, et års forbrug af kosmetik fra Anastacia Beverly Hills samt en krone og et scepter fra Fierce Drag Jewels.

Vejen derhen er dog ikke ligetil. I hvert program mødes deltagerne af mini og maxi udfordringer, hvor de konkurrerer med hinanden. Det kan både handle om at sy et bestemt outfit, optræde med stand-up, spille skuespil, rappe og lignende udfordringer. Derefter konkurrerer de forskellige queens på runwayen, hvor de med deres outfit, som selvfølgelig lever op til kravene for ugens kategori, forsøger at imponere dommerne.

Efterfølgende er det op til RuPaul og de andre dommere at vurdere, hvem der går videre, og hvem der skal lip synce for deres liv. De to deltagere, der ikke er gået direkte videre lip syncer på livet løs, og beslutningen om hvem af dem, der får lov til at fortsætte i konkurrencen, er alene RuPauls. Ordene shantay you stay eller sashey away bliver altså afgørende for ens videre færd i konkurrencen. Efter hvert afsnit mødes deltagerne i et andet program, nemlig ‘Untucked’, hvor de taler om ugens strabadser.

Hvordan ser det egentlig ud, når man lip sync’er for sit liv? Her er et eksempel fra den seneste sæson.

Allstars og verdensturner

Det var bare den klassiske drag race, som der indtil videre har været 11. sæsoner af – 12. sæson er lige på trapperne. Udover selve ‘Drag Race’ har du bl.a. Allstars-udgaven, hvor nogle af de mest elskede deltagere fra ‘RuPaul’s Drag Race’ konkurrerer mod hinanden. Her er 5. sæson lige rundt om hjørnet. Som tidligere nævnt kører der en britisk version af den populære konkurrence – her er både RuPaul og den populære dommer og ven af RuPaul, Michelle Visage, med. Derudover kommer der som før nævnt en celebrity-udgave af konkurrencen og en australsk og canadisk version, og både i Thailand og Chile har man lavet egne versioner af programmet.

Mange af deltagerne fra ‘RuPaul’s Drag Race’ optræder desuden rundt omkring i verden. Samtidig bliver der afholdt store drag-konferencer i LA, New York og snart også London, hvor fans kan møde nogle af deres yndlings queens og lære mere om universet.

Showet bliver bare større og større, og særligt en drag queen drager stor fordel af det – nemlig RuPaul selv. Foruden at være vært, coach og dommer er showene også en lang (og til tider lettere skamløs) promovering af den elskede drag queen. Hvis vi ser bort fra det åbenlyse i, at RuPauls navn indgår i titlen, så bruger programmerne også en masse af RuPauls musik, samtidigt med at der gennem serien refereres meget til dronningen over dronningerne.

Den selvvalgte familie

Et er dog selve konkurrencen, noget andet er følelserne, der følger med. Både deltagernes indbyrdes forhold til hinanden, der ofte er omskiftelige – det er jo en konkurrence. Noget andet er mange af deltagernes egen baggrund. Som de kommer længere i konkurrencen, åbner de forskellige queens sig mere op og fortæller om alt fra familiære problemer til fattigdom, sygdomme og lignende.

Ofte kan man også opleve, at RuPaul og folkene bag serien til finaleshowet har fået kontakt til en deltagers familiemedlem, der ellers havde slået hånden af den pågældende, men som så alligevel kan fortæller, at de er stolte af vedkommende. Derudover er en af RuPauls hyppigt gentagede mantraer det på samme tid opløftende, men også lidt hjerteskærende: “We as gay people get to choose our family and the people we’re around. I am your family. We are a family here.”

Foruden selve konkurrencen er både serien og mange af deltagerne også leveringsdygtig i virale øjeblikke. Et særligt berømt øjeblik var, da Miss Vanjie blev sendt hjem i sæson 10 og gentagende gange sagde sit eget dragnavn. Men faktisk stammer drag queen’en Jasmine Masters bag den virale and I oop-video også fra ‘RuPaul’s Drag Race’.

‘RuPaul’s Drag Race’ er programmet, der startede småt, men har vokset sig stort. Og hvis du ikke er solgt endnu, så se den her legendariske lip sync mellem Sasha Velour og Shea Couleé, hvor særligt Velour skabte HERstory og fik hele salen og fans verdenen over til at juble.

RuPaul’s Drag Race’ kan ses på Netflix.

Pressebilleder

Footer graphics