Foto: Maja Malou Lyse

Mit år med Maja Malou Lyse: “Mit imposter-syndrom tager prisen hvert år”

2022 blev året, hvor kunstner Maja Malou Lyse vandt prisen for bedste afgangsprojekt ved kunstakademiet, og hvor hun fik nyt favoritmedie. Men året har også været præget af selvbedragende tanker.

Hvad har årets højdepunkt været for dig?
“Jeg synes, der har været mange. Men ét højdepunkt har helt klart været at rejse igen – sådan rigtigt, uden nogen restriktioner på den anden side af corona-pandemien. Rejser har i hvert fald fyldt mere i mit liv i år end i de foregående år, og det har virkelig været nice og livsbekræftende. Et tema på mine rejser i år har været at sidde bag på scootere, som jeg prøvede for første gang i år (på trods af at jeg havde flere Brian-kærester som teenager). Det gjorde jeg i foråret i Paris bag på min franske lover og i efteråret i Napoli bag på min gode ven Lasse. Klar yndlingsaktivitet i 2022″.

Hvad har din største udfordring været i år?
“Mit imposter-syndrom, men det tager prisen hvert år. I år tog jeg afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og blev for alvor konfronteret med det, da jeg skulle lave mit afgangsværk. Kæmpe spiral moment. Til pressevisning sad jeg og gemte mig ude på toilettet, og jeg var ikke engang til ferniseringen, fordi jeg lå derhjemme i min seng og havde det mærkeligt. At jeg så endte med at vinde Afgangsprisen, og at værket blev solgt til en museumssamling, viser mig, at min imposter endnu thriver i bedste velgående”.

Hvad har været den største overraskelse for dig personligt?
“Måske at TikTok er blevet mit yndlingsmedie. For et år siden troede jeg bare, det var et medie for danseentusiastiske børn. Men TikTok har jo den vildeste personificerede algoritme. Lige nu består mit feed for eksempel udelukkende af ‘White Lotus’-teorier, plastic surgery og lesbiske memes. Instagrams algoritme could never! I lyset af TikTok kan Instagram godt fremstå meget tør og LinkedIn-agtig. TikTok har en meget mere chaotic vibe, fantastisk vidensdeling og dyrker al niche. Jeg elsker det”.

Hvad undrer du dig over, vi ikke har talt mere om i år?
“Information, debat og vidensdeling bliver jo distribueret som aldrig før. Jeg vil gerne give menneskeligheden some slack og sige ingenting”.

Hvad synes du så, vi har talt for meget om?
“Ej, jeg ved det virkelig ikke. Selvfølgelig er der alle mulige ting i løbet af året, som har irriteret mig, men vores kollektive obsessions er på den anden side også meget spændende og fascinerende, fordi det siger meget om, hvem og hvor vi er som kultur”.

Hvad skal der ske for dig i 2023?
“Jeg lægger hårdt ud med at springe ind i det nye år i Las Vegas. Jeg skal til AVN Awards, som er verdens største pornomesse og award show, hvor jeg skal researche til et nyt værk. Jeg tror, det bliver mega vildt. Ellers er starten af året rimelig fastlagt med udstilling på Galleri Nicolai Wallner, som jeg er repræsenteret af, og på Collega, et nyt udstillingssted i København, og et residency-ophold hos Arthub frem til sommer. Jeg er meget spændt på dette år, da det er det første år, hvor jeg bor i København uden at være tilknyttet Kunstakademiet. Who is she? Og så bliver jeg 30”. 

Footer graphics