Ugens podcast: Heartbeats anbefaler ‘Mikies ni liv’

På Heartbeats udgiver vi næsten dagligt nye podcasts, men vi vil også gerne hylde dem, vi selv bliver inspireret af. I denne uge lytter vi til fortællingen om Mikies ni forskellige liv – som pige, dreng, mand, kvinde og et sted midtimellem.

Mikie bliver født som Mia. Men ret hurtigt finder han ud af, at der er noget ved pigekroppen, der føles helt forkert. Så da han i 8. klasse starter som ny elev i Kristina Nya Glaffeys klasse, introducerer han sig selv som Mikie. Han danser hiphop og er åbent homoseksuel, og for den 14-årige Kristina sprænger han rammerne for coolness.

Efter folkeskolen rejser Mikie til New York for at danse, og Kristina Nya Glaffey mister kontakten til ham. 25 år senere dukker han op på hendes Facebook, og hun kan se, at han er blevet mor til en dreng. Det får hende til at undre sig: Hvad er der sket i Mikies liv siden dengang, han i 8. klasse dansede hiphop og var overbevist om, at han var en homoseksuel dreng?

I DR’s nye podcast-serie ‘Mikies ni liv’ fortæller Mikie gennem fire afsnit historien om sit liv forfatter Kristina Nya Glaffey. Et liv, hvor han passerer som skiftevis mand og kvinde for til sidst at lande et sted midtimellem.

På loftet til Mikies lejlighed graver de sig sammen gennem gamle papkasser fyldt med billeder, breve og dagbøger fra ni forskellige faser i Mikies liv. Fra tiden som ung homoseksuel danser i New York til tiden som androgyn performancekunstner i Ibizas alternative kunstmiljø til årene som kvindelig restaurantejer i Portugal. Frem til i dag, hvor Mikie er blevet mor og hverken føler sig tilpas i beskrivelsen mand, kvinde eller transkønnet.

Det er medrivende lytning, og når du først har trykket play ved første episode, har du ikke lyst til at stoppe, før du har hørt hele Mikies livshistorie. Mikie fortæller åbent og ærligt, mens Kristina Nya Glaffey stiller de rigtige spørgsmål og fletter historien sammen med smørblød voiceover.

Afvist på sexologisk klinik

Serien er på mange måder ikke kun et portræt af Mikie, men også af en tid, hvor forståelsen af køn var langt mere binær end i dag. En tid, hvor juridisk kønsskifte krævede sterilisation, og transkønnethed blev opfattet som en psykisk sygdom.

Undervejs fortæller Mikie, hvordan han som først 14-årig og siden 22-årig opsøgte sexologisk klinik i København for at undersøge mulighederne for hormonbehandling. Men hver gang blev han mødt med mistro og afstandtagen:

“Det blev altid fremstillet halvnegativt med testoteronbehandlinger. Der blev lagt meget vægt på, hvor mange selvmord, der var efter behandlingen, og at man ikke skulle forvente at blive lykkelig,” siger Mikie.

Men fortællingen om Mikie er ikke deprimerende, tværtimod. Rørende, ja, til tider endda hjerteskærende. Men det er samtidig en fortælling om mod, danseglæde og en insisteren på først og fremmest at være sig selv i et samfund, der har travlt med at putte folk i kasser. Som Mikie siger i serien:

“Jeg leder efter det sted, hvor man kan få lov til at være begge dele. Både fysisk og psykisk. Jeg elsker forvandlingen; at man kan gå frem og tilbage mellem at være mand og kvinde.”

‘Mikies ni liv’ kan høres på to timer, men bliver siddende i kroppen lang tid efter.

Du kan høre alle fire afsnit af podcasten i DR Lyd.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics