Da Lone Frank som 30-årig bliver diagnosticeret med depression, oplever hun for første gang selv den berøringsangst, der kan være forbundet med psykisk sygdom.
Et ubehag, der bliver ved med at klæbe, selvom vi i årevis har talt om angst og diagnoser.
Depressionen har ad flere omgange formørket Lone Franks liv og gjort hende ude af stand til at arbejde, men hvad er en depression overhovedet?
Det undersøger den i dag 55-årige ph.d i neurobiologi og videnskabsjournalist ved Weekendavisen i podcasten ‘Lone Frank og de titusinde sjæle’.
”Da jeg første gang fik depressionsdiagnosen som 30-årig, oplevede jeg det som flovt, som en slags karakterbrist eller svaghed, der skulle bekæmpes og hærdes. Og dengang talte jeg ikke om det,” fortæller Lone Frank i andet af podcastens i alt fire afsnit.
Når du er færdig med at høre alle afsnit, får du lyst til at afspille dem endnu engang. For der er så mange historiske detaljer, viden om depressioner og erfaringer fra Lone Franks eget liv, du ikke vil misse.
Patienter kom aldrig ud igen
Lone Frank besøger kældrene under det gamle sindssyge hospital i Risskov ved Aarhus, hvor der indtil 2018 befandt sig verdens største samling af hjerner.
Tæt presset sammen på hylde efter hylde lå titusinde hjerner nedsunket i formalin i gule plastikspande. Engang en del af et menneske, i dag reduceret til ‘hjerne 30’.
Vi kommer også forbi Skt Hans, der er landets første og største sindssyge hospital, og som havde 2.500 indlagte i sin storhedstid, herunder forfatteren Amalie Skram. Dengang var der en stor risiko for at blive glemt, for en tredjedel af dem, der kom ind på hospitalet i den sidste halvdel af 1800-tallet, kom aldrig ud igen.
Og så får man gåsehud, når Lone Frank fortæller om det idylliske asyl med grønne græsplæner, bakket terræn, den lille dam og store træer, der vifter i vinden.
”Jeg får næsten fornemmelsen af, at selv jeg ville få det bedre af at være her end sidde mellem mine egne fire vægge”, fortæller hun.
‘Lone Frank og de titusinde sjæle’ er spændende og fascinerende for en historienørd som mig, men også virkelig tankevækkende. Jeg har flere tæt på mig, som har haft eller har en depression tæt inde på livet, og jeg lærte ting i løbet af de fire afsnit, som jeg ikke har kunnet google eller læse mig til.
En kæmpe anbefaling herfra.
Hør podcasten, der er produceret i samarbejde med Birgit Nissen Pedersen, her.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️