Pernille Aalund Anine Lindvig

Teenager med diagnose får hovedrollen i ny stor tv-serie

17-årig med Aspergers og OCD: “diagnoserne er jo bare en måde at forklare, hvordan hjernen fungerer”.

Pernille Aalund og datteren Anine Lindvig har besøgt Morten Pedersen og Jasper Ritz i Diagnosestudiet.

Tv-vært, forfatter og foredragsholder Pernille Aalund kender selv til et liv med diagnose. Som voksen fik hun at vide, at hun havde Aspergers, og selv om det har været hæmmende, har hun med medicin formået at holde livet i balance.

Men hun er ikke alene. Heller ikke derhjemme, hvor hendes datter Anine også har Aspergers. Hun døjer desuden med tvangstanker (OCD), når hun bliver presset.

I dag er Anine 17 år og har udrettet en del. Hun udgav en bog allerede som 12-årig og gik Bornholm rundt på egen hånd, da hun var 14.

Til efteråret har hun så landet sit livs største rolle, når hun debuterer som hovedrolleindehaver i TV2’s nye satsning “Håbet”. Det er en ny familieserie om en ung pige, der i slutningen af 1800-tallet stikker til søs for at finde sin forsvundne far.

Her på Heartbeats besøgte hun programmet ”Diagnosen” sammen med sin mor og fortalte om et ikke helt almindeligt børneliv med diagnose.

LYT TIL PODCASTEN HER

”Der er et irriterende tabu at have diagnoser, og jeg er træt af at blive sygdomsgjort. At det udelukkende er noget negativt, mens det faktisk bare er en måde at forklare, hvordan hjernen fungerer,” fortæller hun.

Og da Anine endelig fik svar på, hvorfor hendes hjerne opførte sig, som den gjorde, blev tingene pludselig meget lettere.

”Efter jeg har fået stillet diagnosen er der mange ting, som jeg tillader at sige nej til. Ved min diagnose er tingene ofte sort-hvid, så hvis jeg f.eks. sagde nej til et familiearrangement, var jeg tit præget af skyldfølelse. Det var enormt befriende at lære, at der bare er nogle ting, som andre kan holde til, og som jeg ikke kan holde til, og derfor er det ok at sige nej,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg skal bare sige: “Sådan her er jeg. Der er nogle fordele og nogle ulemper. Det gør, at jeg har nogle begrænsninger, som du måske ikke har og omvendt.” Det handler om at melde det ud på en måde, hvor man ikke sætter den ene person højere eller som mere belastet end den anden, men bare siger: “Ved du hvad, vi fungerer på to forskellige måder.” Så har folk respekt for det,” siger hun.

Som datter har hun et råd til, hvad forældre kan stille op, hvis de har et barn med diagnose.

”Noget, jeg synes er allervigtigst, er at give plads og lytte. Fra da jeg var mindre, kan jeg tydeligt huske, hvor befriende det var at have den mor, jeg har,” siger hun og uddyber:

“Hvis jeg sagde, at jeg ikke ville i skole en dag, så handlede det ikke om dovenskab men om, at jeg var overbelastet. Og så kom der ikke et svar som, jamen, det skal du fordi sådan-og-sådan, du kan ikke bare pjække… Der var en mor, der accepterede mine begrænsninger. Det var endda inden min diagnose. Det handlede om at lytte og have respekt for sit barn. Et barn, som kan mærke, at det har fået nok og kan mærke sine egne begrænsninger.”

Du kan se “Håbet” med Anine på TV2 til efteråret. I de andre roller ses bl.a. Lars Brygmann, Kirsten Olesen, Lars Ranthe, Molly Blixt Egelind, Jon Lange og Albert Lindhardt.

Footer graphics