kød
Foto: Shutterstock

Især kvinder og de veluddannede: Næsten en tredjedel af danskerne har skåret ned på kødet

Ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at mange danskere allerede er godt i gang med at skære ned på kødforbruget.

De gode argumenter for at spise mindre kød står i kø i disse år. Og selvom det kan være svært at lægge sine kostvaner om, er mange danskere allerede godt i gang med at reducere deres kødforbrug.

Således svarer 30 procent af i alt 3.000 adspurgte forbrugere i en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, at de har skåret ned eller helt stoppet deres kødforbrug.

Det er især unge, kvinder og personer med videregående uddannelser og dem fra de større byer, der fylder i gruppen. Langt størstedelen af dem svarer, at det er af hensyn til klimaet og miljøet, men også dyrevelfærd er et af de vigtigste motiver for at nedsætte kødforbruget.

Næsten halvdelen definerer sig dog stadig som kødspisere, og trods fremgang i gruppen af forbrugere, som vælger at spise mindre kød, viser undersøgelsen også, at kødet stadig er en fast bestandel af måltiderne hos langt størstedelen af danskerne.

Grøntsager i stedet for kød

Undersøgelsen kommer kort tid efter, at Fødevarestyrelsen gik ud med syv nye officielle kostråd, som for første gang ikke blot tog hensyn til danskernes sundhed, men også vægtede hensynet til klimaet højt.

At vi skal spise mindre kød og flere grøntsager, var i den forbindelse et af myndighedernes vigtigste budskaber.

Og det er allerede tilfældet hos mange. De forbrugere, som allerede spiser mindre kød, angiver nemlig, at de i høj grad bruger mørke grøntsager som for eksempel spinat, grønkål og broccoli samt nødder, ærter, bønner og linser som erstatning for kød.

Størstedelen svarer i øvrigt, at det ikke har givet anledning til bekymringer med hensyn til at opfylde deres ernæringsbehov.

Fjerkræ er i gennemsnit den kødtype, som spises hyppigst blandt personer, der har reduceret deres kødforbrug. Derudover angiver de, at alternativer til de klassiske mejeriprodukter ofte anvendes i madlavningen.

Men bakker salgstallene undersøgelsens resultater op? Tal fra sidste år viser, at Coop oplever et fald i kødsalget. Det har de gjort siden 2015, hvor kurven knækkede. Siden da er salget faldet med 6,5 procent, hvilket tyder på, at også danskernes købsvaner bevæger sig i en grønnere retning.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics