Hvordan starter din morgen?
“Jeg spiser ristet rugbrød med smør og ost og måske et blødkogt æg. Det er det mest standard svar i verden, men det er faktisk det, jeg spiser. Eller en bolle med ost. Jeg kan ikke så godt lide yoghurt. Jeg føler, det vokser i min mund. Jeg mangler noget ballast i den. Jeg får kaffe, enten filter eller stempel. Min morgen er ikke særligt spændende, men er mere en overlevelsesting. Jeg er ikke blevet så god til at nurse mig selv, som Ida (Ravn, creative director i firmaet, red.) er. Jeg kan ikke sidde og hygge mig med stearinlys, selvom jeg gerne ville, men jeg vil bare ud ad døren.”
Hvad er dit yndlingsmåltid på dagen?
“Det kommer meget an på, om det er hverdag eller weekend. Hvis jeg har en hel dag i weekenden, hvor jeg ikke skal noget, så er det frokost. Så skal jeg bare spise smørrebrød. Aftensmad har aldrig sagt mig helt vildt meget. Jeg føler altid, det hele er lidt overstået, når man er færdig med aftensmad. Frokost er genialt.”
Hvad er jeres udgangspunkt i Easy Peacy Limone Squeezy, når I laver mad?
“Det er simple råvarer. Vi prøver ikke at gøre for meget ved det. Vi har fundet ud af, at det er måden, vi laver mad på, som er italiensk, men i vores eget univers. Så maden behøver egentlig ikke være italiensk og have rødder der, men det er tilgangen, italienerne har til tingene; at der ikke skal findes alt muligt i alle mulige specialforretninger. Brug, hvad du har, for det kan du lave ret mange ting ud af.”
Jeres “univers” – hvad er det?
“Det er et ret specifikt koncept, vi kører. Det er bygget op på at gøre tingene så nemt som muligt, også for kunden. Om det er via takeaway eller catering – det eneste, du skal gøre, er at varme det op og spise det. Alt det svære arbejde er sprunget over. Det er den italienske livsstil, der inspirerer os – at tage tingene lidt ned.”
Har I nogen dogmer eller principper?
“Sæson er et ret stort dogme i forhold til råvarer. Vi ville aldrig bestille noget, der ikke var i sæson, selvom man kunne få det. I starten skulle det bare være sjovt. Nu har vi fået flere ansatte og er blevet mere seriøse. Men vi vil stadig gerne bibeholde det med at holde mulighederne åbne, være nysgerrige. Vi er okay med, at tingene er flydende i sådan et lokale som vores nye. Det siger generelt meget om, hvordan vi arbejder.
Før Easy Peacy eksisterede, ville jeg gerne arbejde med mad, men det eneste, min hjerne kunne tænke som en mulighed, var at arbejde på restaurant eller i et køkken. Easy Peacy er en virksomhed, som ikke er ‘tænkt’. Det er bare noget, der er opstået ud fra corona, min og Idas sparring, og af at nogen spurgte, om jeg ville lave mad til deres nytårsaften. Dogmet er lidt at udfordre rammerne i, hvordan vi tænker vores virksomhed: Hvad er det at lave mad, hvornår, hvorhenne og til hvem? Hvad vil det sige at have et lokale? På en måde er vi stadig ret firkantede i hjernen, men når vi så står i en situation, finder vi altid nogle anderledes veje, som er sjove.”
Easy Peacy Limone Squeezy
Startet i 2020 af Stine Kirkegaard (28), da hun på grund af corona vendte tilbage til Danmark efter at have arbejdet i Italien.
Begyndte som Instagram-profilen @easypeacylimonesqueezy med opskrifter og inspiration fra Stines mange oplevelser i Italien, men er siden også blevet til takeaway- og cateringkoncept med adresse på Vester Farimagsgade 6 i København.
Ejes og drives i dag foruden Stine Kirkegaard af creative director Ida Ravn (25) og kok Alice Bengtsson.
Åbnede i september 2022 Easy Peacy Shop i nummer 3 over for Easy Peacy Kitchen til kontor, udlejning og afhentning af takeaway hver fredag.
Til foråret udgiver Easy Peacy deres første kogebog på forlaget Strandberg Publishing.
Hvilke tanker gør I jer om bæredygtighed?
“At det ikke er skrabeæg osv. er ligesom et bundniveau, vi allerede har ramt, og vi genbruger rigtig mange ting – smider ikke så meget ud, genbruger rester til at lave fond på, hele den klassiske mølle. Men jeg føler, det er meget mere væsentligt at snakke om bæredygtighed i selve køkkenet, omkring hvordan vi taler til hinanden, og hvordan vi arbejder – alt det, der ikke er blevet talt om i restaurationsbranchen nogensinde, som heldigvis begynder at pippe så småt med Lisa Dunbar for eksempel. Hvis vi ikke kan behandle hinanden godt, er det ligegyldigt, om grøntsagerne er fra en eller anden fancy gård, selvom det da også betyder noget.”
Hvad synes du om september som madmåned?
“Det er nok min yndlingsmåned, ikke madmæssigt, men det er bare, som om rosésæsonen er for lang. I år var den så lang. Jeg har fået nok af at drikke vin udenfor nu. Jeg glæder mig til at have en jakke på, men maden glæder jeg mig også til, for om sommeren er der altid vildt mange råvarer til rådighed, men samtidig er det ikke lige så hyggeligt at lave mad. Det er mere hyggeligt i festligt lag. Men i september kan man sidde indenfor og spise suppe og have en trøje på. Det er mere tilladt. Man føler skam, når det er godt vejr, og man ikke er udenfor. Så jeg tror, september passer bedre til mit humør, når jeg ikke altid gider være udenfor og være på. Det er en perfekt måde at gå ned i tempo på. Når det om fem måneder har været sort i lang tid, tager jeg det i mig igen.”
Hvad skal du så spise i september?
“Nu er det ikke så italiensk at sige, men min livret er congee, som er kinesisk. Min kæreste laver det tit til mig. Det er ris, lidt som risotto, men lidt tyndere, og med ingefær, hvidløg, grødris, soja, sesamolie og sesamfrø på toppen. I går fik jeg det med kylling, men det kan også være vegetarisk. Det er sådan en, man skal spise i september. En anden ret, vi elsker i Easy Peacy, er sushiris, agurk og soja, evt. sesamolie og chiliolie. Helt simpelt. Jeg skal have en masse bønner og palmekål, som jeg elsker, og svampe – svampepasta. I foråret sankede vi ramsløg ved Dragsholm Slot – vi lavede et lille indbrud – men vi er for dårlige til at samle svampe. Min bror, som er kok, gør det tit, men jeg kan ikke hidse mig helt op over det. Det er irriterende, at man aldrig rigtig finder noget. Så finder man kun alle mulige, man ikke kan spise.”
Har du en guilty pleasure, hvad angår mad?
“Har du nogensinde smagt 7-Elevens panini med skinke og sennepsagtig mayo? Hvis den har fået lang nok tid i deres paninimaskine – oh my God, den smager godt! Især om natten. De giver den altid to minutter, men man skal sige til dem, at den skal have fem. Ellers elsker jeg alt, der er sprødt, selvom jeg ikke så godt kan lide friteret mad. Det er mere brødskorpe-sprødt. Det er rigtig lækkert. Jeg købte også engang en pizza på afbetaling, fordi jeg var ung og flad – køb nu, betal om 14 dage. Det var så shame for mig.”
Hvor vil du anbefale, man tager hen og spiser lige nu?
“Jeg vil spise smørrebrød på Rabes Have på Christianshavn. Genialt sted. Klassisk sted. Der kan man sikkert også godt få en svampetoast. Thai er også godt til nu. Der ligger en på Lille Istedgade, der hedder Baan Thai Isarn og har gammelt, tungt træinteriør og neongrønne servietter. Det er virkelig smukt. Nr. 30 er også altid lækkert. Og ellers ville jeg tage ud at spise på Pauli i Sydhavnen. Det er en ret ny restaurant. Til deres åbning fik jeg et fladbrød med lam, yoghurt og chili, og jeg drømmer stadig om det. Det er et ret ungt, nice team, der har den. Så hyggeligt. Lige for tiden har de et fladbrød med kejserhatte – det smager så godt. Jeg spiser ikke så meget ude, men jeg tror det kommer nu, hvor man stopper med at søge mod haver og parker og tage en pizza med på vejen.”