Doughnut
Foto: Audrey Fretz / Unsplash

Sidste nyt fra jorden-er-flad-tilhængere: Kloden er formet som en donut

Du har sikkert hørt om ‘Flat Earthers’, de folk der mener, at Jorden er flad. Nu tager de teorien videre og introducerer donut-planeten.

Trænger du til at få renset lidt ud i venneflokken? At lancere en gakket teori med fuld overbevisning virker næsten hver gang. Hvis du mangler inspiration, så har tilhængerne af ‘Jorden af flad’-teorien, kendt som Flat Earthers (yes, de findes og er tilmed i fremgang, i hvert fald på internettet) frembragt en ny og spændende idé.

Kloden er nemlig (stadig) ikke rundt som en kugle, men nu heller ikke flad som en pandekage mere. Næh, den er faktisk sådan lidt midtimellem og har et hul i midten. Med andre ord: Jorden er formet som en donut. Desuden er vores grønne planet omgivet af en slags Antarktis- isvæg a la ‘the wall‘ i ‘Game of Thrones’, som er med til at holde jordenskiven sammen.

Det er angiveligt folks adfærd på de sociale medier, ​​YouTube og internettet generelt, der har givet de såkaldte ‘Flat Earthers’ fornyede muligheder for at genoplive deres syrede tanker og teorierne om en alternativ klodeform.
Donut-teorien blev først fremført i 2012 på et diskussionsforum i ‘Flat Earth Society’ af det toneangivende medlem, Varaug, der skrev:

“Jeg har en teori om, at Jorden faktisk er formet som en torus ( donutform). Men lyset er buet, så vi kan ikke sige det med sikkerhed”.

Trods dette lidt løse udkast vandt antagelsen hurtigt genklang blandt fællesskabets følgere, og donut-teorien er i dag meget større og mere veludviklet end som så. Der er folk, der har dedikeret hele deres liv til at forske i den.
Nysgerrige og andre, der tænker, at der kunne være noget om snakken, kan starte deres selvstudier ved at tjekke nogle af de oplysende punkter i The Flat Earth Society´s praktiske Q&A. Her kommer et par eksempler:

Spørgsmål 1:

Hvorfor er hullet i centrum ikke blevet opdaget?
“Fordi lyset bøjer og følger torusens krumning, hvilket gør hullet ‘usynligt'”.


Spørgsmål 2:

Hvis lyset er buet, så vi ikke kan være sikre, hvorfor tror nogen så, at jorden er formet som en donut?
“Logisk er det muligt for en donutformet planet at danne sig, så vi kan ikke udelukke muligheden for, at Jorden er formet som en donut, og derfor skal hypotesen betragtes som en potentiel model”.


Spørgsmål 3:

Hvorfor er ingen arktiske opdagelsesrejsende ‘faldet’ i hullet?
“Tyngdekraften omkring jorden fungerer, ligesom i en donut-jord-model, og folk tiltrækkes af store masser. Forestil dig en donut – en marmelade-donut. Tyngdekraften arbejder imod syltetøjet”.

Footer graphics