mænd

Meningsfuldt arbejde er vigtigere for mænd end deres familie og venner

Mange tidligere arbejdsfunktioner forsvinder i disse år til robotterne. Måske er det tid til at tage debatten om, hvad et meningsfuldt arbejde er, inden maskinerne har taget vores jobs.

Foto: Rhett Noonan/Unsplash

Mandeskønhedsplejefirmaet Harry har netop undersøgt 5.000 amerikanske mænd i samarbejdet med University College Londons mandlige psykologiafdeling. Resultaterne viser, at mænd med et meningsfuldt arbejde trives bedst, og at det smitter positivt af på resten af deres liv.

Men hvad er meningsfuldt arbejde? Hvem skal bestemme, hvad meningsfuldt arbejde er? Kan arbejde, som er meningsløst for den ene mand, være meningsfuldt for den anden? Skal robotter forbydes at tage meningsfuldt arbejde, men programmeres til at tage alt det andet? Arbejder robotter overhovedet, når de ikke ved, at de arbejder?

Engang var der mænd, som var elevatorførere. Var det et meningsløst job? Engang kørte man ind på benzintanken, og der stod en tankpasser og spurgte, om han også lige skulle tjekke olien, efter at han havde fyldt benzin på. Var det et meningsløst arbejde?

Vi skal søge det meningsfulde arbejde. Meningsfuldt liv giver høj performance, engagement og tilfredshed. Faktisk så meget at det er vigtigere end at blive betalt for det. Men vent nu lidt. Hele balladen om, at robotterne og automatiseringen tager vores arbejde, handler altid om det økonomiske aspekt af sagen.

Hvis vi ikke tjener penge, fordi vi ikke har et arbejde, kan vi ikke købe de ting, som robotterne laver til os. Hermed går hele verden i stå. Men hvis meningsfuldt arbejde giver os så meget glæde, at vi ikke behøver at få penge for det, diskuterer vi da det rigtige? Så handler det mere om et meningsfuldt liv end om penge på kistebunden. Hvis alt bliver stort set gratis, er det ikke manglen på penge, der bliver det største problem. Det er meningen med livet.

Meningsfuldhed i arbejdet kan handle om minder fra barndommen eller en gammel bedstefars arbejde, som man gerne vil følge i fodsporene af. Det kan være en måde at ære sine forfædre eller en familietradition. Farmen eller restauranten skal bringes videre, fordi familien har gjort det i mange år. Manden husker, hvor meget far knoklede for at få det til at lykkes. Derfor vil sønnen selvfølgelig fortsætte arbejdet i respekt for sit blod.

Her er pengene ikke særlig vigtige. Bortset fra naturligvis når der skal betales regninger. Her bliver pengene et nødvendigt onde, men ikke nødvendigvis grunden til at man arbejder dag og nat. Eller aldrig holder ferie for den sags skyld.

Der er psykologiske, sociologiske og etiske aspekter af et meningsfuldt arbejde. Manden skal føle sig som en del af universet. Manden skal føle, at han hører til og er en vigtig del af noget større. Manden skal føle sig som en del af fællesskabet, og at han selv kan styre sit arbejde i en retning. Så det giver mening for hele universet.

Manden skal kende sin plads i verden. Manden skal udfylde den på en måde, at han ikke alene på andres positive reaktioner og ros, men også dybt i sig selv, kan mærke, at han gør en vigtig forskel. Dermed får manden en del af svaret på, hvorfor han eksisterer. Det er ikke for at komme i himlen. Det er for at være på jorden.

Vores arbejdsmoral blev ikke skabt i evighed i himlens salighed, men for at overleve på jorden. Vores liv er et langt løb mod døden for at blive klogere, end vi var i går. Vi skal udforske det, som vi ikke kender for at se, hvor langt vi kan nå. Inden himlen braser sammen om ørerne på os.

Vi skal skabe vores egen definition af meningsfuldt arbejde, fordi meningsløst arbejde vil blive overtaget af maskinerne.

Footer graphics