Hospitalsseng
Foto: Shutterstock

Rigshospitalet offentliggør unikke data: De danske intensivafdelinger klarer Covid-19 bedre end andre lande

En national opgørelse fra intensivafdelingerne under første bølge af Covid-19 er netop blevet offentliggjort. Ud over at vidne om et sundhedsvæsen der har leveret behandling i høj kvalitet, kan Rigshospitalets undersøgelse også hjælpe os med at agere bedst muligt på efterårets anden bølge.

Efterårets anden smittebølge har endnu en gang spidset situationen i Danmark til, og vi ser smittetal, der minder om dem, vi så i foråret. Men midt i fortvivlelsen over den tilbagevendte corona-spredning, melder Rigshospitalet nu om godt nyt: De danske intensivafdelinger klarer Covid-19 overraskende godt, når man sammenligner med resten af verden.

For første gang har Rigshospitalet netop udgivet en komplet beskrivelse af Covid-19 patienter indlagt på intensiv i perioden frem til 20. maj 2020. Med rygter om en dødelighed på 80 procent gik de danske intensivafdelinger nemlig sammen om at samle data om de indlagte, da pandemien ramte landet i foråret.

Intensivlægen Nicolai Haase fra Rigshospitalet tog initiativ til undersøgelsen, hvor man indsamlede information om de i alt 323 personer, der blev indlagt med Covid-19 på intensivafdelingen, for at give et konkret billede af situationen i Danmark.

Undersøgelsen viser, at gennemsnitsalderen for de danske patienter indlagt under første bølge var 68 år, hvilket er ældre end gennemsnittet i lande som Italien, England, USA og Kina. Samtidig var dødeligheden blandt patienterne i Danmark relativt lav sammenlignet med disse lande.

Ingen andre lande har udført en tilsvarende opgørelse, hvilket ifølge Nicolai Haase vidner om, at det danske sundhedsvæsen er velfungerende, selv under en global pandemi.

“Vores tal viser, at vi på intensivafdelinger i Danmark har kunnet levere behandling af høj kvalitet, selvom situationen var tilspidset. Vi skulle både forberede os på flere patienter og udvide vores kapacitet, men fik heldigvis stor hjælp fra personale fra andre afdelinger, som hjalp med patientbehandlingen. Vi bliver hele tiden bedre til at forstå og behandle sygdommen effektivt med virusbremsende og betændelsesdæmpende medicin,” siger han.

Afgørende viden

Lægen i spidsen for undersøgelsen understreger ligeledes vigtigheden i den indsamlede data, da det giver os et betydningsfuldt grundlag, vi fremadrettet kan agere ud fra.

“Når vi lægefagligt, politisk og personligt skal forholdes os til corona, er det enormt vigtigt, at vi ikke baserer vores beslutninger på rygter og historier fra verdens corona-brændpunkter, men har præcis viden om coronaen i Danmark.”

Udover den data intensivafdelingerne indsamlede under første bølge af corona, er Nicolai Haase nu ved at undersøge de mulige mén, som kan følge de patienter, der i foråret tilbragte uger i respirator. Disse mulige mén fylder nemlig meget i mediebilledet lige nu, og han mener derfor også, det er vigtigt at skaffe præcise tal, vi kan forholde os til. Det, mener lægen, vil gøre det nemmere for alle at forholde sig faktuelt til pandemien.

Find mere om
Footer graphics