Richard Nixon
President Nixon under sin tale til amerikanerne om Watergate. Foto: WikiCommons

Ny podcast om amerikanske præsidenter: “Nixon var jo næsten certificeret bindegal. Han stolede ikke på sin egen familie”

Hvad er det for nogle mennesker, der gerne vil være ‘verdens mægtigste mand’, og hvordan blev de det? I den nye podcast ‘POTUS’ gør to nørder os klogere på de amerikanske præsidenter gennem tiden.

De fleste af os kan godt huske Obama, Bush og Clinton, men hvordan er det nu lige med resten af de amerikanske præsidenter? Det ved Google selvfølgelig – Anders Agner og Lars Græsborg Mathiasen ved bare lidt mere.

Nu kommer det os alle sammen til gode. De to herrer, som til daglig er redaktører på netmediet kongressen.com, er nemlig værter på den nye Heartbeats-podcast ‘POTUS’.

‘POTUS’, programmet om president of the United States altså, fører os ind i myterne og menneskerne bag verdens mest magtfulde embede. Én time ad gangen. Præsident for præsident.

LYT TIL:

Vi spurgte de to Amerika-nørder Anders og Lars om, hvorfor det overhovedet er noget, vi skal beskæftige os med.

“Fortællingen om de amerikanske præsidenter rummer alt det, der er spændende i en god historie. Der er både magt og intriger, drama og underholdning, skønhed og forfald, og så er det historien om nogle store personligheder, der har præget verdenshistorien på godt og ondt”, siger Anders Agner.

Roosevelt elskede alt

Er interessen for amerikansk politik større i dag end tidligere?

“Jeg tror, fascinationen af de amerikanske præsidenter ligger ret stabilt. For det er nogle meget store karakterer, som langt de færreste af os nok kan forstå. Men de fleste præsidenter har også haft et ambivalent forhold til embedet. Se bare på, hvor grå Obama var, da han gik af. Den eneste, der har sagt, at han elskede at være præsident, var Theodore Roosevelt. Han elskede alt ved det”, siger Lars Græsborg Mathiasen.

“Det er et ensomt og hårdt liv. Og nogen blev drevet til paranoia af det. Nixon var jo næsten certificeret bindegal, fordi han var helt overbevist om, at hele verden var efter ham. Han stolede ikke engang på sin egen familie”.

Hvem er den vildeste præsident i historien?

“Det er fandme svært at komme udenom Theodore Roosevelt. Han er simpelthen one of a kind. Vi har aldrig set noget lignende. Han var fysisk vild. For eksempel sagde han: “Nu vil jeg gå en tur”, og så var han væk i flere dage. Hans børn måtte også have alle slags dyr, og derfor var der æsler indenfor”, siger Anders Agner.

“Han har også stukket en slange i hånden på kongresmedlemmer, der sad og ventede på et møde. Han var et ekstremt menneske”, siger Lars Græsborg Mathiasen.

James Buchanen rangerer hos mange som den dårligste præsident i USA. Han var også den eneste ugifte af sin slags. Foto: Wikipedia Commons

Hvem er den værste?

“Der er mange, der er enige om, at James Buchanan (USA’s 15. præsident) er den dårligste præsident, amerikanerne nogensinde har haft. Han var bare elendig og havde hverken kompetencer eller håndterede sit embede godt. Det er selvfølgelig også et partipolitisk spørgsmål, men på flere ranglister ligger han konsekvent nummer sjok. Eller det vil sige, lige nu ligger Donald Trump faktisk i bunden”, siger Anders Agner.

Hvilket menneskeligt træk har de amerikanske præsidenter til fælles?

“De er fantastiske netværksmennesker. Truman kom ikke til magten, fordi han havde de pæneste øjne, han var skidegod til at have de rigtige relationer”, siger Lars Græsborg Mathiasen.

“Et andet fællestræk for dem er, at der har været et skelsættende punkt i deres liv, hvor de har stået overfor en rimelig hård udfordring, som har fået dem til at se på deres liv på en anden måde”.

Hvad har I selv lært ved at lave den her podcast?

“At podcast-formatet er perfekt til at fortælle gode historier. Og det har været en stor fornøjelse at gøre det. Sådan nogle som os, der arbejder med USA til hverdag, har ikke altid tid til at dykke ordentligt ned i et område, men det har altså været ret fedt”, siger Anders Agner.

“I en tid, hvor vi har lidt svært ved at forstå, hvad det er for en præsident USA har nu, og hvad han gør ved embedet, er det også meget tankevækkende at se, hvordan Trump indskriver sig i præsidentrækken. For det har været nogle af verdens mest signifikante personligheder, der har siddet på den post”, siger Lars Græsborg Mathiasen.

Første sæson af ‘POTUS’ kan høres her.

Footer graphics