utro
Foto: Shutterstock

Ny undersøgelse: Kvinder trives bedre efter utroskab end mænd

En gruppe forskere fra University of Tilburg i Holland har indsamlet data om utroskab over en 12-årig periode og fundet overraskende resultater.

Utroskab kan ødelægge et parforhold. Alligevel er mange stadig deres partnere utro på den ene eller den anden måde.

Men hvem er de, og hvordan er deres generelle velvære og deres parforhold?

Det har en gruppe hollandske forskere forsøgt at finde svarene på i en omfattende undersøgelse, hvor de har indsamlet data fra knap 1.000 personer, der enten har været utro eller udsat for utroskab.

Undersøgelsens resultater er udgivet i det videnskablige tidsskrift Psychological Science, og de har ifølge Illustreret Videnskab overrasket forskerne.

Man opdagede nemlig, at mænd og kvinder reagerer forskelligt på utroskab – og slet ikke sådan, som man kunne have forventet.

“Interessant nok afslørede vores analyser en gruppe deltagere, der ser ud til at komme sig og endda trives efter utroskab: Kvinder, der begår utroskab,” skriver de i undersøgelsen.

Mænd får lavere selvværd

Statistisk set er det imidlertid oftest mænd, der er utro. Statistik om utroskab skal nu altid tages med forbehold, idet de baserer sig på personer, der faktisk indrømmer deres utroskab.

I modsætning til de kvindelige forsøgsdeltagere oplevede mændene generelt fald i livstilfredsheden og lavere selvværd efter utroskab.

Men hvorfor oplever kvinderne positive personlige gevinster i tiden efter utroskab? Det har forskerne bag undersøgelsen også et bud på.

De kvindelige forsøgsdeltagere pegede nemlig på, at det ofte var en utilfredshed med parforholdet og deres partner, der var årsagen til utroskaben, og ifølge forskerne kan sidespringene have effekten af et wake up-call:

“Kvinders affærer er potentielt mere tilbøjelige til at være et resultat af utilfredshed med deres partner. Derfor kan affæren også være et wakeup-call for partneren og føre til positive adfærdsændringer,” skriver de.

Find mere om
Footer graphics