Brian Mikkelsen
Foto: David Rohde Hennings

Brian Mikkelsen: “Især de små virksomheder er meget sårbare overfor Corona-krisen”

Hvordan skal de danske iværksættervirksomheder navigere gennem Corona-krisen? Det har vi spurgt Brian Mikkelsen, som er administrerende direktør i erhvervsforeningen Dansk Erhverv, om.

Corona-virus er ikke kun blevet en trussel mod vores sundhed, den truer pludselig også den danske økonomi, erhvervslivet og ikke mindst de små iværksættere og de mindre virksomheder.

Er du enig i regeringens strategi og måden, som Corona-krisen bliver håndteret på?

“Vi bakker op om regeringen og myndighederne i den her sag, selvom det er hårde tiltag. Vi vil ikke ha’, at vi får den samme situation som i Kina og Italien, så bryder alt ned, og samfundet går i stå. Vi har heldigvis stadig aktivitet herhjemme. Så vi mener, at det er den rigtige dosering, regeringen har valgt.”

Hvordan kan man hjælpe de danske virksomheder?
“Vi er blevet enige med regeringen om, at virksomhederne kan få kompensation for de penge, de mister. Desuden bliver virksomhedernes skatte – og momsbetaling udskudt, så de ikke behøver betale penge til staten i en periode. Det kan spare virksomhederne for mange penge.”

Er du enig i regeringens strategi om opfordringer frem for påbud?

“Hvis man laver et påbud, så ved både den lille og den store virksomhed, hvad de skal rette sig efter. Men nu får de altså kompensation for f.eks. aflysninger.”

Hvordan sorterer man i, hvilke brancher der skal have støtte?

“I de indledende runder er der tale om generelle pakker, der dækker alle. Efterfølgende går Dansk Erhverv ind og kigger på de specifikke brancher og finder nogle løsninger, der kan dække alle sektorer.”

Hvad er udfordringerne for de små virksomheder?

“De små virksomheders udfordring er især, at de er meget sårbare. Hvis man skal sende en medarbejder hjem, skal man ha’ nogle hurtige penge, så man kan købe vikarhjælp. Mange små selvstændige har jo ikke råd til vikarhjælp, så vi arbejder altså med kompensationsordninger. Desuden arbejder vi som sagt med, at de får udskudt skatter og afgifter, så de kan beholde pengene i virksomheden.”

Hvordan adskiller situationen sig så for de større virksomheder?

“De store virksomheder har den lille fordel, at de har likviditeten. Men de kan være hæmmet af, at de ikke kan få deres leverancer, og så stopper produktionen. Flere hoteller mangler desuden gæster, eller der kan være koncerter, som skal aflyses. Så de mangler indtægter. Men der arbejder vi altså med kompensation.”

Find mere om
Footer graphics