asger juhl
PR-foto: 24Syv

Coronakrise: Tidligere 24Syv-journalist sender daglig uafhængig update

Journalist Asger Juhl stiller de ubehagelige, kritiske spørgsmål i sin daglige ‘Den Uafhængige coronaupdate’, som de store medier ikke stiller. Programmet sendes fra hans hjem på Amager og ud til tusindvis af seere på Facebook.

Hærchefen er i karantæne. Antallet af smittede stiger. Et lukket gymnasium. En natklub i karantæne. Sygehusvæsnet er presset. Italien er lukket.

Der er masser af temaer at tage fat på. Men de kritiske spørgsmål mangler, mener Asger Juhl, der i 2,5 uge har sendt en daglig ’Den Uafhængige Coronaupdate’ fra sin egen Facebook-profil. I video-formatet taler han med professor Lone Simonsen fra RUC, der er ekspert i epidemiologi. Alle kilder er seriøse medier og eksperter, og Juhl bruger 3-4 timer dagligt på research.

Seerne kan stille spørgsmål direkte i kommentarfeltet. Det er alt sammen ret håndholdt, der er f.eks. tit børn og hunde i baggrunden, men nu er der hele 13.000, der ser med per episode.

”De tester lige så mange for corona på en dag i Sverige, som vi har testet i alt i Danmark. 1.000. Hvorfor? Hvorfor bliver så få testet i Danmark? Når nu vi ved, at det gik galt i Italien, så skal vi da lære af deres fejl og spørge os selv, om vi skal sætte hårdere ind”, mener Asger Juhl.

Coronaupdate
Sådan ser video-formatet ud, til højre er det professor Lone Simonsen.

Han er bekymret for den danske håndtering af corona, og måske især af mediernes håndtering af corona.

”Jeg er frustreret over, at corona ikke bliver dækket mere og mere kritisk. Det var derfor, vi begyndte at sende. Det er meget nemt at blive beskyldt for at gå i panik. Men vi er ikke i panik, men bekymrede, og det er ikke dumt at være bekymret. I Danmark er folk meget bange for at udtrykke bekymring, fordi de så måske vil være til grin, hvis det går over. Det resulterer i en dum skråsikkerhed, som vi ikke kan bruge til noget,” siger Juhl.

Tomands-redaktionen på den uafhængige corona-update forstår ikke, hvorfor det f.eks. mest er udlandsredaktionerne, der dækker corona frem for sundhedsredaktionerne. Og hvorfor bliver der ikke stillet mange flere kritiske spørgsmål til regeringens og sundhedsvæsnets håndtering af smitten? Hvor er den kritiske opposition?  

”Som lægmand og med min husmandslogik så er der en mulighed for, at det bliver slemmere, end vi tror. Som WHO siger: Det er op til os selv og vores opførsel, hvor slemt det bliver. Så hvorfor tillader Sundhedsministeren, at italienske turister går direkte fra lufthavnen ned i den københavnske metro? Er der sengepladser nok på hospitalerne? Hvorfor anbefales det ikke at samle over 1.000 mennesker i stedet for helt at forbyde det? Alle roser Kina for deres håndtering, men samtidig gør vi jo tingene anderledes og holder mange ting i samfundet åbent.”

Tanken er selvfølgelig at forholde sig kritisk til corona-håndteringen, men også tilbyde et bolværk mod fake news og rygter, og Asger Juhl ved, at mange politikere og læger ser med.

”Som en professor fra Uppsala udtalte i programmet: “Hope for the best, prepare for the worst”. Jeg vil gerne høre, om Danmark forbereder sig på det værste scenarium,” siger Asger Juhl, der hverken får løn eller mediestøtte til projektet og tidligere har været redaktionschef på Radio 24Syv.

Alle kan se ’Den Uafhængige coronaupdate’ hver dag på Asger Juhls åbne Facebook-profil, hvor tidligere episoder også kan findes.

Footer graphics