Saszeline
Foto: Saszeline Dreyer

Saszeline om at tro på konspirationer: “Jeg beder ikke folk om at tage mundbindet af – jeg siger bare til dem, hvordan det hele hænger sammen”

Influenceren Saszeline Dreyer er sikker på, at masker i offentlig transport er en skræmmekampagne, der langsomt dræber demokratiet. Nu befinder hun sig selv i en medie-shitstorm.

“Mange medier skriver, at jeg tror på noget med en chip i vaccinen, men det er jo kun én ud af de mange videoer med mulige teorier, som jeg har delt, for at folk skulle stille spørgsmålstegn. Jeg mener ikke, at der er en chip i vaccinen, men jeg ved, at man arbejder med Artificial Intelligence – ikke at det er i selve vaccinen.”

Den tidligere S.O.A.P.-sangerinde og nuværende influencer Saszeline Dreyer er gået ind i kampen mod Corona. For ifølge hende er coronavirussen slet ikke så farlig, som vi er blevet fortalt. Mundbind og vacciner er derimod en måde for regeringen at kontrollere befolkningen. Hun mener derfor, at det er hendes ansvar at informere den vildledte danske befolkning om dette corona-fupnummer.

Én af hendes primære pointer er, at staten vil indføre en tvangsvaccine mod corona, som hun mener er både farlig, unødvendig og vil berøve os vores frie vilje.

“Det kan godt være, at de ikke tvangsvaccinerer os med politimænd og militær, der kommer ud og henter dig, det forstår jeg godt. Men kigger man på udviklingen i andre lande, betyder det, at man ikke kan komme ind i landet, må gå i skole eller arbejde for regeringen, hvis ikke man får vaccinen. Jeg stiller spørgsmålstegn nu, inden vi ikke må stille spørgsmålstegn mere,” fortæller hun.

Og hun er ikke alene med denne holdning. Mange mener, at coronavirussen er en skræmmekampagne, der langsomt drukner demokratiet og den frie vilje i masker og vacciner.

I slutningen af juli skrev Zetland en artikel om konspirationsfabrikken QAnon. En teoribank som angiveligt forklarer, hvordan 5G er grunden til coronavirus, Bill Gates har udviklet en vaccine med en indbygget overvågningschip, og at alle politikere i USA er satanister og pædofile; med undtagelse af Donald Trump selvfølgelig.

Selvom denne konspirationsfabrik udspringer fra USA, har den hurtigt spredt sig på diverse sociale medier i Danmark, med hundredevis af grupper på Facebook der diskuterer disse teorier. Og de mange Facebookgrupper viser, at Saszeline langt fra er alene om at tro, at regeringen ikke fortæller hele sandheden om pandemien.

“Hvis det er et demokrati, vi lever i, er det jo tilladt at kaste noget op i luften til debat, som jeg har gjort. Og jeg synes, at det er vigtigt, at man ikke kører en personlig hetz mod mig, men at man har en saglig debat,” fortæller hun og tilføjer:

“Jeg har involveret mig i en politisk debat, og jeg har gjort alt med fuldt overlæg for, at medierne kunne begynde at tage det her op. Men det er kun mig, der står på mål for det, jeg har sagt.”

For blot et par uger siden var Saszelines Instagram ligesom enhver anden influencers: sponsoreret indhold fra samarbejdspartnere, glamourøse billeder foran poolen og stribevis af selfies. Nu er feedet fyldt med pseudo-videnskabsmænd og såkaldte konspirationsteorier. Og samarbejdspartnerne er forsvundet.

Selvom hun har mistet mange følgere, er der stadig omkring 89.000 mennesker, der følger med i, hvad influenceren poster næste gang. Hun har derfor også mødt en del kritik over sin deling af disse teorier på sociale medier og hendes ansvar som offentlig person.

Især én video har fået folk til tasterne. Mens mange danskere endnu en gang er blevet hjemsendt fra arbejdet, slog Saszeline nemlig videoer op på Instagram, hvor hun ‘tester’, hvorvidt hun kan slippe for at tage mundbind på i den offentlige transport. I bussen får hun ligeledes nogle unge piger til at tage deres egne mundbind af.

Mener du ikke selv, at du har en magt og dermed et ansvar for ikke at sprede falske informationer på din Instagram, når du har så mange følgere?

“Jeg har en magt, der hedder ’jeg-har-en-masse-følgere’, men det er primært voksne kvinder, der har deres egne meninger og tager deres egne beslutninger. Men selvfølgelig har jeg da ikke ansvar for at ændre folks holdning. De tænker jo selv. Bare fordi jeg sagde, at jorden var flad, ville mine følgere jo ikke automatisk tro på det.”

Er det så ikke lidt modstridende, at du netop har været ude at få nogle unge piger til at tage masken af i den offentlige transport?

“Jeg vil ikke sige, at jeg har bedt nogle om at ændre deres adfærd, jeg har kun informeret. Jeg beder ikke folk om at tage mundbindet af, jeg siger bare til dem, hvordan det hele hænger sammen. Men jo, de tog mundbindet af efter jeg fortalte dem, at det ikke virkede.”

Konspirationsteorier

Fælles for alle konspirationsteorier er, at der bliver holdt noget skjult for befolkningen, og at de informationer, vi får, er vildledende og falske. Derfor tilbyder konspirationsteorierne alternative ‘sandheder’ til at forklare fænomener som corona-pandemien, 9/11, vacciner eller månelandingen.

QAnon er en anonym konspirationsfabrik, der opstod i 2017, og som igen er bevet aktuelt under coronakrisen.

En af disse konspirationsteorier handler om, at Bill Gates, blandt andre, er ved at udvikle en vaccine med en form for teknologi, der vil gøre det muligt at kontrollere befolkningen.

Mange mener ligeledes, at sygdommen Covid-19 er udviklet i et laboratorium som en form for kemisk krigsførelse.

Desuden mener andre, at 5G-netværket, der netop er kommet til Danmark, er skyld i symptomerne udvist ved covid-19.

Efter denne artikels offentliggørelse har Instagram fjernet flere af Saszelines opslag på Instagram.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Læs videre fra forsiden ved at trykke  HER.

Footer graphics