Pede B
PR-foto: Oliver Sichlau

Pede B: “Jeg har et barnligt behov for at have farlige mennesker omkring mig”

Pede B kommer fra et “ikke særlig kultursultent” hjem. Hans første møde med hiphop var et kassettebånd med MC Einar, og så har hans forældre lært ham at passe på pengene og ikke tage forbrugslån.

Hvad har kendetegnet kulturen i dit barndomshjem?

“Nu vil jeg nødigt støde nogen… men meget lidt, haha! Begge mine forældre kommer fra nogle meget trange kår. Min mor kommer fra en betonblok i Ballerup og min far fra Høje Gladsaxe. Men de arbejdede sig op og blev universitetsuddannede lige efter, at jeg kom til verden. Så der var ikke mange penge i starten, men det kom der senere. Det gjorde så, at mine forældre ikke var særlig kultursultne mennesker. Min morfar var musiker dog. Han var pianist, så min mor havde et klaver – men det stemte ikke. Det illustrerer nok meget godt, hvor vi var henne i forhold til kultur”.

Kan du nævne en kulturoplevelse fra barndommen, som har gjort særligt indtryk?

“Der var ikke så meget. Men min mor hørte MC Einar på kassettebånd, da jeg var barn, og det var faktisk mit allerførste møde med hiphop. Min far spillede også meget basket, så jeg havde måske en tidlig amerikansk påvirkning. Jeg har også italiensk familie på min mors side, så jeg var i Italien hver sommer. Min italienske kusine prøvede også at købe italiensk hiphop til mig, og jeg husker, at et af numrene var en italiensk oversættelse af et Usher-nummer. Det var skrækkeligt. Det gad jeg sgu ikke høre færdigt, haha. Men jeg sagde selvfølgelig tak”.

Hvordan har dit kulturforbrug udviklet sig siden de tidlige ungdomsår?

“Det startede nok med MC Einar, da jeg var omkring 10 år gammel. Så hørte jeg selvfølgelig også alt muligt popmusik, som man gør, når man er barn. East 17, Nirvana og Rage Against the Machine. Men så kom der en bølge af dansk rapmusik, f.eks. De Grimme Ællinger, Clemens, Hvid Sjokolade, Den Gale Pose, som jeg også gik med på. Der begyndte jeg for alvor at høre hiphop. Cirka samtidig fik jeg smag for amerikansk hiphop, især Gang Starrs ‘Moment of Truth’-plade, Wu-Tang Clan og Xzibit, ikk’. Men jeg var ikke på Biggie (Notorious B.I.G., red.) og Tupac. Men jeg husker alligevel, at mig og Arian – en iraner, der gik på skolen – holdt et minuts stilhed for Tupac i skolegården, da han døde… selvom ingen af os rigtig vidste, hvem han var, haha!”

Hvordan føler du, at dit barndomshjem har påvirket dig til at blive den, du er i dag?

“Jeg har utrolig meget ”drive” fra mine forældre. Jeg har styr på mine ting. Min mor er en hård kvinde, der er virkelig perfektionistisk. De har også lært mig at passe på mine penge, så jeg har aldrig taget et forbrugslån. Jeg har altid styr på mit program, styr på min virksomhed, og jeg ser gerne otte måneder frem i kalenderen. Og hvert år når jeg fremlægger regnskab for min revisor, siger han: ”Hvor har jeg mange klienter, der kunne lære noget af dig.” Det er jeg glad for i dag, og det skyldes helt sikkert mine forældre”.

Er der noget fra din barndom, som du har haft svært ved at forlige dig med?

“Det hører med til historien om min barndom, at min familie fik nogle meget hidsige uvenner, fordi min far var ekspertvidne i en stor sag om forsikringssvindel. Det betød, at vi i en periode på flere år blev truet og fik brosten ind ad vinduerne, imens de råbte, at de ville slå os ihjel. Derfor har jeg udviklet et stærkt beskytter-gen og et barnligt behov for at have farlige mennesker omkring mig. Så hvis jeg i stedet var vokset op et par kilometer i den forkerte retning, ville der være en stor chance for, at jeg var blevet samlet op af en bande eller lignende. Jeg syntes jo, at det var ret fedt at have nogle folk omkring mig, som kunne slå fra sig. Så behøvedes jeg ikke at stå i en situation, hvor jeg var så sårbar, som jeg havde været tidligere. Det stress, min familie fik dengang, følger mig stadig den dag i dag”.

Hvad er du mest taknemmelig for at have fået med hjemmefra?

“Ydmyghed, dedikation og arbejdsomhed. Jeg arbejder benhårdt og målrettet. Det kan man måske også se i min MC’s Fight Night-karriere. Jeg tror, at der dengang var mange af os, hvis ego ikke kunne klare, at man den ene dag spiller for 40.000 mennesker til Grøn Koncert og knap kan sælge 200 billetter til Stengade ugen efter. Men for mig hang det altid sammen – jeg brugte det som udstillingsvindue til at reklamere for og lokke publikum over til min ”rigtige” musik. Jeg har også altid holdt min produktivitet oppe, og i mellemtiden har jeg taget en uddannelse og arbejdet på bureau”.

Hvad vil du sørge for at give videre til dine børn?

“Jeg har faktisk lavet et helt album om det (‘Byggesten’ fra 2015). Det handler om, hvilke byggeklodser jeg er skabt af, og hvilke ting jeg ønsker at give videre til min dreng. Endnu vigtigere handler det om, hvad jeg helst vil undgå at give videre til ham. Jeg har jo ikke lyst til, at min egen rastløshed og negativitet skal være en del af hans liv. Det tror jeg, at jeg har fra min mor, fordi hun har været presset af eksterne faktorer på grund af min fars uvenner. Jeg er meget opmærksom på, at det ikke gentager sig i min egen rolle som far”.

———————————————————

Fakta:

Rapperen Pede B (f. 1984) er opvokset i Hellerup klods op ad Østerbro. Han har vundet freestylekonkurrencen MC’s Fight Night tre gange (2005, 2007 og 2009) og udgivet syv studiealbums siden debuten i 2005.

15 september udkommer hans ottende album ‘Sparring’. Du kan høre singlen ‘Første Runde’ her nedenfor.

Footer graphics