bil neonlys
Foto: Florian Renner (https://www.behance.net/)

Tilbage til fremtiden: 80’ernes synthesizerlyd er tilbage i ny indpakning

‘Synthwave’ er en musikbølge, der bruger moderne metoder til at genskabe 80’ernes lydunivers i en nutidig kontekst. Få en lyn-præsentation og lyt til vores playliste, så er du klar til cruise gennem byen.

For dem, der gennemlevede det første gang, er det bølge efter skvulpende bølge af nostalgi. For de, der er for unge til at have været med dengang, er det fascinationen af en genre, der som få andre har formået at indkasple et helt årtis kultur.

1980’ernes neon-oplyste, bilspils- og B-film-inspirerede, lige dele samtidsromantiserende og fremtidsfrygtige elektrolyd er tilbage og stortrives i den internetbaserede musiksfære.

Genren opstod og kategoriseres bredt som ‘synthwave’ eller ‘retrowave’, og i løbet af blot de seneste par år er den vokset fra lille niche for hobbyentusiaster på nettet til en status som bredt anerkendt stilart, der sågar er begyndt at inspirere mere mainstream kunstnere. Således krediteres Nicolas Winding Refns ‘Drive’ fra 2009 for at have introduceret genren for det brede publikum.

Ved første ørekast får man hurtigt følelsen af musik, der er blevet gravet frem fra 80’erne. Der er skruet godt op for keyboardets synthesizere, og den letgenkendelige ‘four-on-the-floor’-rytme trasker ufravigeligt gennem hele kompositionen. I virkeligheden er synthwave-genren spritnyt produceret musik, der rejser tilbage til 80’ernes lydunivers og slæber det med ind i nutiden.

Hvordan vil fremtiden lyde

Fænomenet kaldes ‘retrofuturisme’ og defineres i al sin kringlede enkelthed ved kultur, som man tænker, at folk før i tiden forestillede sig, den ville se ud i dag. Altså fortidens vision om fremtiden. Eller sagt mere poetisk: Synthwave er “musik fra en fremtid, der aldrig kom, men som alle drømte om i 80’erne”.

Fagfolk pointerer, at synthwave-musik ikke minder om 80’erne i andet end instrumenter og stemning (kompositionerne minder mere om disco og 00’ernes eletroniske dansemusik).
Uanset om det er autentisk 80’er-musik eller ej, skaber lyden og dens tilhørende grafiske univers dog en umiskendelig vibe, der giver een lyst til at smide en læderjakke på, hoppe i bilen og trille en tur gennem nattens neonoplyste bymiljø.

Vi har samlet en playliste med sange fra den mildere ende af synthwave-spektret, hvis du er blevet nysgerrig på lyden. Særdeles velegnet til nostalgi og køreture gennem byen.

Footer graphics