Foto: PR

Hun fik at vide, at det er svært at være kvindelig rapper: Men Josie Amadonna vil vise, at pladeselskabet tog fejl

Den singleaktuelle rapper Josie Amadonna drømmer om en karriere i musikbranchen på lige fod med mændene, selvom hun er kvinde i en mandsdomineret genre.

For tre år siden mødte en dengang 19-årig rapper op på et pladeselskab i håbet om at skyde sin musikkarriere i gang. I stedet gik hun derfra med et løfte om, at det ville blive svært. Pladeselskabets argument var, at kvinder både lytter til mænd og kvinder, mens mænd stort set kun lytter til mænd.

“Til min første snak med et label fik jeg at vide: “Det kommer til at være rigtig svært for dig, fordi du er kvinde, det skal du bare lige have in mente,”” fortæller Josie Amadonna.

I weekenden spillede 22-årige Josefine Amalie Vinther Møller på UHØRT Festival under sit alias Josie Amadonna.

Heartbeats mødte den unge rapper fra Holstebro på festivalen for at tale om endelig at kunne optræde og om at være kvinde i en mandsdomineret verden.

Og selvom hun kun lige har udgivet singlen ‘Donkey Kong’, mener hun ikke, at mænd ikke vil lytte til hende.

“Hvis man ser på mit publikum, og dem der lytter til min musik, så er det primært mænd. Så det er ikke rigtigt, hvad pladeselskabet sagde, og det er bare fedt at kunne prove them wrong,” siger Josie Amadonna.

Flere kvinder i front

UHØRT Festival, der torsdag til lørdag blev afholdt på Vesterbro, har til formål at skubbe nye danske musiktalenter ud over scenekanten. I år kunne festivalen for første gang præsentere et line-up med lige mange mandlige og kvindelige artister i front.

“Jeg synes, det er fucking fedt, og jeg synes, det er på tide. Det er fedt, at der er festivaler, hvor man får præsenteret kvinder og støtter op om kvinder,” siger Josie Amadonna.

Det er ikke mere end et par måneder siden, at det skabte overskrifter, at en enkelt kvindelig musiker lå på Gramex’ top 10 over de mest spillede danske musikere i 2020.

Og den forskel mellem mandlige og kvindelige musikere kører offentligt i øjeblikket og er noget, som Josie Amadonna har bemærket trods sin korte karriere.

“Folk vil så gerne sammenligne os kvinder, men jeg er ikke Tessa. Bare fordi der er en kvinde, der rapper, så betyder det ikke, at vi alle sammen er den samme kvinde. Det føler jeg, at der mangler en forståelse for,” siger hun og fortsætter:

“Jeg ved ikke, hvorfor vi hele tiden skal sammenlignes. Rap er jo en meget mandsdomineret genre, og der er rigtig mange, der lyder ens, uden at de bliver sammenlignet med hinanden”.

Josie Amadonna håber samtidig, at musikbranchen skubber danske musikere frem på grund af deres talent og ikke deres køn.

“Jeg håber, at de vælger kvinder, fordi de er nogle fucking syge kvinder med et sygt talent. Og jeg ville blive ked af det, hvis de var sådan: “Uha, nu har der været lidt shitstorm og #MeToo, så nu bliver vi nødt til at vælge nogle kvinder.” For så skal du se mig lave en shitstorm om det,” siger Josie Amadonna.

Privilegieblinde bookere

Festivalchef og booker på UHØRT Festival Jesper Krüger fortæller, at kønsfordelingen er noget, de er meget opmærksomme på.

“For det første er jeg selv en mand, og hvis jeg ikke har køn for øje som booker, så er jeg jo allerede privilegieblind fra start af. Og så kommer vi ikke videre. Derfor synes jeg, at man skal være opmærksom på den slags,” siger han.

Festivalchefen mener, at der er et problem med kønsfordelingen i den danske musikbranche. Selvom han ikke er fortaler for kønskvoter, vil han heller ikke udelukke det.

“Jeg ved godt, at der er mange kvindelige musikere, der siger, at de ikke vil bookes, fordi de er kvinder, men på baggrund af deres musik. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg sige: Tag imod det. Det er klart, hvis I bliver booket to år i træk, udelukkende fordi I er kvinder, så kan jeg godt forstå, at man bliver træt af det,” siger Jesper Krüger.

“Men i musikbranchen gælder det bare om at få foden inden for. Så er det sådan set lige meget hvordan. Så er det bagefter, du skal vise, at du har et fedt produkt, at det er fedt, det du laver. Embrace det. Tag imod det, og så få sat fokus på de her problematikker.”

Josie Amadonna mener dog, at det er musikken, og det man viser på scenen, der skal bane vejen for, at man som musiker bliver til noget stort.

“Der er mange mænd, der er blevet valgt, fordi de har noget mega fedt musik, og det er derfor, deres karrierer bliver så store, som de gør. Det skal man ikke forskelsbehandles på. Vi skal ikke vælges, fordi vi er kvinder,” siger Josie Amadonna.

Den 23. september 2021 kan Josie Amadonna opleves på Rust i København.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics