Patina Spot Festival Koncert
Fotograf: Rita Kuhlmann

PATINA spillede foran Mette Frederiksen, da Kabul faldt: ”Vi blev kaldt naive narrøve”

Det danske poporkester PATINA er et af de mest hypede bands på Spot Festival. Vi talte med bandet om at finde deres plads i musikbranchen, og hvordan det var pludselig at blive tagget af statsministeren på Facebook, mens verden stod i brand.

På scenen udstråler de en smittende, legesyg vildskab, som sjældent er set på den danske musikscene.

Her i konferencecenteret på Spot Festival viser de dog også en anden side. En eftertænksom, sammentømret og velovervejet ro, som står i skærende kontrast til festivalens aura af elevatorpitches og flygtige samtaler.

Mads Skov Hansen, Søren Bastrup Bojsen og Gregers Møller Jensen, der alle både synger, samt spiller percussion og trommer i bandet har haft et gennembrudsår i 2020. Deres single “Flammer, Rammer” blev den mest spillede sang på P3 og efterspørgslen på deres energiske liveshow, hvor de tre musikere løber rundt og skifter instrumenter er kun blevet større og større.

Det show fik for nylig enormt meget, ufrivillig opmærksomhed, da statsminister Mette Frederiksen og forsvarsminister Trine Bramsen var at finde blandt publikum på et tidspunkt, hvor Afghanistan var i gang med at blive overtaget af Taliban.

Vi har talt med bandet om, hvordan de har fundet deres plads i musikbranchen, og hvordan man som band egentlig håndterer pludselig at være en del af en storpolitisk diskussion.

Patina Spot Festival koncert Fotograf Rita Kuhlmann

Det vigtigste er musikken

Spot Festival gælder for mange musikere om at opsøge branchefolk fra pladeselskaber, bookingagenturer og festivaler, for at overbevise dem om, at de skal satse på netop deres musik. Men de tre musikere fra PATINA har et helt andet mål med den koncert de skal spille.

Mads: ”Målet med vores koncert er, at spille en fed koncert for de alment glade musikelskere, og hvis der står nogle fra branchen, så er det rigtig godt for dem og også for os, men det handler om dem, der kommer, fordi de kan lide vores musik, og fordi vi kan lide dem.”

Hvordan har I det med hele branchedelen af festivalen?

Søren: “Første gang vi var her i 2019 kom vi som et fuldstændigt grønt band, og der var det klart, at hele netværksdelen havde en anden betydning, fordi vi overhovedet ikke var etablerede. Der har det været en fordel med nedlukningen, fordi vi har fået lov til at arbejde med musikken og tage tid til, at danne vores egne holdninger og meninger til det spil, som musikbranchen er. Vi har det langt mere roligt med det denne gang.”

Mads: ”Som musikere får vi mere ud af at se en koncert med Lucky Lo lige før end at opsøge nogle folk inde i Radisson-baren og købe en drink til 2000 kr. Branchen er jo bygget op omkring kernen, som er nogle akkorder og en tekst, der betyder noget for kunstneren. Og så er det jo godt, at der er en masse mennesker, der kan hjælpe med at få musikken ud, men man skal huske, hvad der er kernen, og det er sgu musikken.”

Hvad er nogle af de værste råd I har fået fra branchen?

Gregers: “Der var mange, der synes, det var mærkeligt, at vi skiftedes til at synge og spille. De sagde, at det lød som et amerikansk cirkus, men når folk så er kommet og har set musikken, så har piben fået en anden lyd.”

Søren: “Vi havde en stor tour linet up på 10 koncerter, som hurtigt blev sablet ned af nogle andre, fordi de synes, det var helt vildt dumt at vi skulle spille i Aabenraa og Sønderborg og ikke bare fokuserede på København, Aarhus, Odense, Aalborg. Men det var vores ambition at komme ud i afkrogene af Danmark og spille for nogle mennesker og turde hvile i at spille for 15 mennesker i Skanderborg, såvel som udsolgte shows I Aarhus og København.”

Patina Spot Festival koncert Fotograf Rita Kuhlmann

Blev kaldt “naive narrøve”

D. 13. august i år spillede PATINA et show i Odense. Et show, som bandet havde glædet sig overordentligt meget til.

Hvad de ikke vidste var, at der blandt publikum var nogle prominente gæster. Statsminister Mette Frederiksen, forsvarsminister Trine Bramsen og socialdemokratisk borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel var til stede og postede efterfølgende billeder på sociale medier, hvor de storsmilende fejrede, at man nu kunne gå til koncert igen.

Men få timer inden koncerten var den danske ambassade i Kabul blevet evakueret og situationen bliver tiltagende alvorlig i Afghanistan. De tre socialdemokrater får efter deres opslag på sociale medier kritik for overhovedet at være til koncerten midt i så voldsom en situation.

Hvordan var det pludselig at blive nævnt i en storpolitisk konflikt?

Gregers: “Lige da vi så det var vi ret på røven over, at hun (Mette Frederiksen) var inde at høre det. Det tror jeg alle ville være. Men vi anede ikke de ville være der.”

Mads: “Det var sgu lidt ambivalent.”

Søren: ”Jeg synes, det var interessant, at vi ufrivilligt ender på forsiden af Ekstra Bladet og Politiken med en billedtekst, hvor Mette Frederiksens statusopdatering er citeret. Man bliver pludselig en del af – jeg vil ikke sige en politisk agenda, men det er det jo så alligevel. Dét har været utrolig svært for os.”

“Det er noget, der er ude af vores hænder. De har lige så meget berettigelse til at være på den koncertplads, som alle de andre. Forskellen er bare, at de har et kæmpe netværk og måske også er der af nogle andre interesser.”

Selvom bandet ikke vidste at politikerne ville være til koncerten og heller ikke vidste, at de ville blive tagget i opslaget fra statsministeren, har det ikke holdt brugere på sociale medier fra at beskylde bandet for at støtte op om politikernes valg om at komme til koncerten.

Søren: ”Vi har fået rigtig mange mærkelige beskeder efter det opslag, hvor folk kalder os nogle naive narrøve, for at støtte op om sådan en koncert. Det er jo der, man godt kan føle sig en smule utilpas, fordi vi pludselig bliver sat i forbindelse med en meget alvorlig sag i en anden ende af verden, som vi overhovedet ikke har indflydelse på.”

Synes I, de burde have været der?

Søren: “Det har jeg ingen kommentarer til.”

Hvordan har I bearbejdet det i bandet?

Søren: “Vi er kommet videre. Vi spillede dagen efter i Kolding, hvor der var en ny dag. At vi landede på forsiden af Ekstra Bladet er jo måske meget godt. Vi ville ønske, at det var, fordi vi havde gjort noget sensationelt, men det må lade vente på sig.”

“Vi har været gode til at sige til hinanden, at det ikke er os, det handler om, det her. Det er Mette Frederiksen og hendes stab, der skal kommentere de her ting, ikke os.”

Patina Spot Festival koncert Fotograf Rita Kuhlmann
Patina Spot Festival koncert Fotograf Rita Kuhlmann
Footer graphics