jim carrey
Heydey Films/The Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix

Ord der skal dø: Her er 24 udtryk, vi gerne vil sige farvel til i 2022

Verden står over for store udfordringer, men der er også mange sproglige udtryk i småtingsafdelingen, der ødelægger stemningen. Redaktionen letter trykket med en liste over mest irriterende af slagsen p.t.

1. Eksiljyde

Jyder, der bor i København, bliver københavnere med tiden, sådan er det. Københavnere er ALLESAMMEN gamle jyder, get over it. Mojn!

2. Åbne op

En pleonasme, som er vidt udbredt og faktisk korrekt nok ifølge ordbogen, fordi, ja… det er kompliceret. Men stadig grimt. Mette Frederiksen elsker det, fordi det passer ind i hendes strategi om kun at tale Bilka’sk.

3. Kaffeentusiast

Og “caffelatte-piger”, fordi man generelt ikke kan identificere sig ud fra kaffe og/eller kaffetyper.  

4. Primo/ultimo

Hvem ved overhovedet, hvad det betyder? Andet end at vedkommende, som anvender termen, ikke tør love noget, men bare får dét til at lyde professionelt.

5. At forventningsafstemme

Det er 2022, og vi er trætte af at opføre os pænt og holde afstand og forventningsafstemme hele tiden. Prøv noget nyt: Gør noget vildt og uforudsigeligt. Folk, der er trætte af, at man ikke har forventningsafstemt, er nogle pylrerøve.

6. Samsovning

Det lyder jo bare lidt ulækkert, når nogen siger, at de “praktiserer samsovning”. Hvilket desuden bare er et skodord for at sove i en stor bunke og prutte under hinandens dyner.

7. Vughave

En sammensætning af ‘vuggestue’ og ‘børnehave’, der er opstået som et led i en kommunal spareøvelse for børn i alderen 2-3 år. Når ord bliver så grimme, er det altid et tegn på, at konceptet bag ikke holder vand.

8. Champ

Fyr-til-fyr-ting. Optræder typisk i sammenhængen: “Hva’ så, champ! Er du klar?”. Det bliver et nej her fra.

9. Skejs

Gadedansk for penge, men i virkeligheden et gammelt bondedansk udtryk, der nu er blevet alt for udbredt blandt karlsmarte Vanløse-drenge med blond hår og cykelhjelm. Vi kan slet ikke have det.

10. Farsel

Barsel er barsel – også for fædre, som går på barsel. Det her ord har desuden et auditivt handicap, fordi det jo stort set kun består af ordlyden i ‘fars’, der er klamt.

11. Et skriv

Som at få pest indført i ørene. Det går bare ikke.

12. Mussi

Et kælenavn, som kun kan forsvares med hensyn til kæledyr. Anvendes desværre af mange kvinder, når de er blevet kaldt “smuksak” på baggrund af et billede, hvor de selv optræder. “Tak, mussi” skal dog dø.

13. Qua

Et udtryk, som ikke engang hører hjemme i en akademisk opgave på KUA. Bør kun anvendes i bøger skrevet af Morten Albæk, som ingen skal læse. Og den fordanskede udgave, ‘kva’, går heller ikke.

14. Det kan noget

Det kan ikke noget. Stop.

15. Rona

Vi giver ikke kælenavne til pandemier, som maltrakterer vores virkelighed.

16. Walk and talk

Nej, vi gider ikke holde møde med dig på vej til kaffeautomaten eller følge dig til dit næste møde. Brug lige fem minutter på at sætte dig ned og snakke. Det er ikke for meget at forlange, selvom du lige er blevet mellemleder og har fået en ny kompetencejakke på.

17. Power couple

En betegnelse, der kun bør tilfalde Bennifer og Brangelina og andre A liste-kendisser. Har absolut ingen gang på dansk jord (medmindre, selvfølgelig, at Adam Price og Pernille Vermund rent faktisk finder sammen).

18. Løvinde

Dødirriterende udtryk, som vistnok er ment som et kompliment – til kvinder altså – og ofte i situationer, hvor man også mener, at det, de har sagt, var “godt brølt” på Facebook. Sprogligt ligger man her til karakteren -3.

19. “Jeg tænker, at…”

Folk tænker højt hele tiden, og det er meget trættende. Som Erkan Özden engang sagde: “Når der er tænkt over tingene, er tiden kommet til at synes, mene eller anbefale.” Præcis.

20. Pagne

Tillykke, du har et stort ego lige nu, men det klæder ingen at forkorte Champagne på den måde.

21. At tage lead

99 procent af alle de udtryk, som siver ind i det normale sprog fra marketing og ledelse, er dårlige. Det gælder også for “at tage lead”, altså styring, (selvom det er meget fedt, når andre roser en for at gøre det).

22. Content

Nogle gange er det altså helt okay at snakke dansk. Hvad med, at vi bare siger ‘indhold’ fra nu af?

23. På floor

Vi savner allesammen at feste og danse, men vi vil under ingen omstændigheder med “ud på floor” eller “ses på floor”. Vi er at finde i baren.

24. Iso

En forkortelse af isolation. Kan gå på skrift, men må aldrig bruges i daglig tale. Så meget tid sparer du jo heller ikke på ikke at sige ‘…lation’, vel?

Se også listen over de ord, der gav os spat i 2020:


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics