demonstration

Kontroversiel abortlov vedtaget i USA

Sweet home Ala-What? Senatet i Alabama har netop vedtaget den strengeste abortlovgivning i hele USA. Den nye lov forbyder aborter i alle situationer, hvor kvindens liv ikke er i fare.

Senatet i Alabama har netop vedtaget den strengeste abortlovgivning i hele USA. Den nye abortlovgivning ulovliggør at få foretaget abort, uanset hvor langt henne man er i sin graviditet. Den eneste undtagelse er, hvis kvindens liv er i fare, mens der ingen undtagelser er for hverken voldtægts- eller incestofre.

Samtidig bliver det ulovligt for læger at foretage aborter, hvor man kan blive straffet med mellem 10 og 99 års fængsel. Kvinder, der får foretaget abort, vil dog ikke blive mødt med strafferetlige sanktioner. Det eneste loven mangler for at blive en realitet er en underskrift fra Alabamas republikanske guvernør, Kay Ivey. Hun har endnu ikke udtalt sig om, hvorvidt hun vil underskrive loven. Det er dog forventningen hos mange af hendes republikanske partifæller, skriver The New York Times.

Med den nye lovgivning går Alabama længere end abortkonservative stater som Georgia, Kentucky, Mississippi og Ohio, hvor man har indført ’fetal heartbeat bills’. De ulovliggør aborter, når et fosters hjerteslag kan registreres, hvilket de typisk kan efter seks uger. Det er dog så tidligt et stadie i graviditeten, at mange kvinder endnu ikke ved, at de er gravide. Men den lovgivning overgår man nu i Alabama, hvor aborter ulovliggøres, uanset hvilket stadie af sin graviditet, man befinder sig i.

Loven blev vedtaget efter en fire timer lang debat med stemmerne 25 for og 6 imod. Demokraterne, der er i opposition, forsøgte at blokere loven ved at introducere en række ændringsforslag. Statssenatoren Vivian Davis Figures, der var med til at introducere en række ændringsforslag, udtalte: ”I skal ikke opdrage barnet. I skal ikke bære det (altså gennemgå graviditeten). I skal ikke forsørge det. I skal ikke gøre noget for det barn, men alligevel vil I træffe den beslutning for kvinden (der er gravid).”

Det var dog ikke nok til at overbevise det republikanske flertal.

Retligt efterslæb

Non-profit organisationenerne American Civil Liberties Union (ACLU) og Planned Paranthood vil sammen lægge sag an for at forhindre det eftersigende forfatningsstridige forbud og sikre enhver kvinde ret til selvbestemmelse over sin egen sundhed, krop og fremtid. Abortmodstanderne håber, at sagen vil gå hele vejen til højesteret, der ellers tilbage ved ‘Roe v Wade‘ sagen i 1973 afsagde, at kvinder måtte få abort indtil det punkt, hvor fosteret kan overleve udenfor livmoderen.

Her håber abortmodstanderne, der har fået større selvtillid efter udnævnelsen af den kontroversielle, konservative dommer Brett M. Kavanaugh til den amerikanske højesteret, at den afgørelse vil blive omgjort, så den nye abortlov i Alabama vil kunne bestå.

Foto: Unsplash

Find mere om
Footer graphics