Danske fodboldfans til opvarmingen til EM-kampen mellem Danmark og England i 2021 Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Rasende roligan: 189 kroner for at se highlights fra en landskamp? Really, TV2?

Det er utroligt, som danske fodboldfans forventes at punge ud for at få lov at følge med i vores sport. Hvorfor kan de store landskampe, som samler nationen, ikke bo fast på DR, sådan at vi ikke skal rakke rundt i dyre abonnementer for at følge med?

Hvis der er noget, der kan samle danskerne, så er det landskamp, ’X Factor’ og ’Matador’. Og måske især landskamp. Det var derfor med stor glæde, at jeg tilbage i efteråret 2020 kunne læse, at fodboldlandsholdet fra sommeren 2022 ville flytte tilbage på hele Danmarks hjemmebane – som TV2 selv beskrev det.

Derfor glædede jeg mig virkelig til at tænde for kassen forleden og se den første EM-kvalifikationskamp frem mod EM2024. Åbne en kold pils og ellers bare se hele Danmarks fodboldlandshold. Men glæden varede kort.

For lige så snart jeg trykkede mig ind på kampen på TV2 PLAY, går det op for mig, at jeg gud-hjælpe-mig ikke har det rigtige abonnement. Jeg kan simpelthen ikke med mit standardabonnement til 79 kroner om måneden få lov at se live-tv og dermed ikke se fodboldlandsholdet spille. Det kræver nemlig den store pakke. Optrækkeri!

Ingen bold til denne fan – i stedet måtte jeg tage til takke med at følge med på bloggen på et andet mediestøttet medie og gå skuffet i seng. Morgenen efter håbede jeg så på at se highlights fra kampen. Jeg glædede mig faktisk som et lille barn til at se Højlunds tre kasser fra Finlandskampen. Men inde på TV2 PLAY er der så et nyt skilt: ”For at se højdepunkter skal du have favorit plus sport.” Det ville simpelthen koste mig 189 PLUS reklamer bare at se highlights!

Kæmpe betalingsvillighed

Tænk, at I vil være det bekendt, TV2! Landskampe er sgu en public service-opgave, og landet bakker ikke op om landsholdet, hvis ikke vi kan se deres kampe. Jeg ved godt, at TV2’s mediestøtte går til deres regionale tv-kanaler, men det pisser mig alligevel af, at de får licensen og tvinger os fodboldfans til at oprette flere dyre streamingabonnementer, udover hvad vi betaler i mediestøtte.

I forvejen er det et konfliktpunkt ude i de små hjem, om der skal prioriteres en flow-tv-pakke i størrelsen 500-600 kroner om måneden for at se Champions League-kampe og anden sport på tv. Tv-udbyderne ved bare, at betalingsvilligheden er ekstremt stor blandt fodboldfans, og den kærlighed til sporten malker de.

Jeg tænker, at det måske ikke gav verdens bedste seertal, men det var da trods alt billigere at se med, da licensen til landskampene lå hos Discovery Networks. Og som mange andre roligans drømmer jeg om dengang, hvor et mere simpelt mediemarked gjorde, at landskamp kunne alle se på DR. Nu rakker vi rundt på sportsbarer eller må gøre os til venner med rigmænd med store streamingbudgetter.

Landsholdet har allerede spillet mod Finland og Kasakhstan, og jeg har ikke set nogle af kampene, jeg nægter simpelthen at betale så meget for fodbold. Og jeg har ikke mulighed for at gå på sportsbar i tide og utide i et travlt børnefamilieliv. Skal det virkelig være så dyrt at bakke op om landsholdet?  

Find mere om
Footer graphics