Her er et billede fra et parforhold:
Vi er i soveværelset. Det er mørkt og nat, og der ligger et par tæt sammen. I sengen sover en mand på ryggen, hengivet til dyb søvn, i tillid og ro som et lille barn. Ved hans side ligger en søvnløs ægtefælle eller kæreste, helt vågen med øjne der stirrer desperat ud i mørket, og er klar til at slå ham ihjel.
For fra mandens svælg lyder med små sekunders mellemrum en øredøvende snorken, som en bjørn i vinterhi, som en motorsav, som en kanonsalve. Zzzzzzzz. Og så det lange. Lyder det bekendt?
Det er faktisk et helt utroligt normalt parforholdsscenarie. Næsten halvdelen af danskerne snorker, eller er generet af en, der snorker. Vi er mange, der har ørepropper liggende fast på natbordet. Som skifter til sofaen i løbet af natten for at få ro. Som vågner op alene i en tom seng, undrende over, hvad der er foregået i løbet af natten. Eller som måske simpelthen flytter i eget soveværelse eller foretrækker et singleliv med rolig solosøvn.
50 procent af alle danske mænd snorker, 40 procent af kvinderne. Men kvinder indhenter faktisk mændene efter overgangsalderen, hvorfor der ikke er nogen grund til at fastholde, at snorken er en mandeting. Samtidig så snorker flere og flere uanset køn, fordi vi bliver mere overvægtige og ældre, hvilket ofte fører til slapt svælg, snorken og i værste fald tilstanden søvnapnø.
Et natligt tabu
Oliver, hvorfor skriver man en hel bog om sin snorken?
”I starten frygtede jeg lidt det her med, at når semikendte, som jeg selv, oplever noget hverdagsagtigt, så tror vi, at vi er meget, meget interessante og unikke og skriver en bog om det. Men jeg oplevede i forbindelse med en ‘Temalørdag’, jeg lavede til DR2, at snorken faktisk er et ret alvorligt problem. At snorken afholder nogle fra at få kærester, eller at de bliver skilt, og at en del opsøger risikable operationer. Og så pirrede det lidt satirikeren i mig, at vi helt absurd fastholder at ligge sammen i en dobbeltseng hver nat, når det holder så mange mennesker vågne at ”sove” sammen. Så jeg tænkte, at jeg ville tage nogle af de her tabuer op”, fortæller Oliver Zahle om hans nye bog ’Snorker jeg?! – Jagten på snorkefri nætter’.
I bogen beskriver Zahle, hvordan han bliver konfronteret med sin egen markante snorken, da han får en ny kæreste, som hellere vil sove på et hotels kolde marmorbadeværelsesgulv end ved siden af ham på en drømmeferie til Thailand.
Han opdager, at hun har holdt sine søvnløse nætter hemmelige og er kravlet tilbage i sengen til ham om morgenen efter nætter på sofaen. Og Oliver Zahle bliver ramt af skyldfølelse over ikke at have opdaget snorke-problemet før.
”Jeg opdager også, at hun har brugt tusindvis af kroner på en søvnterapeut og speciallavede ørepropper, men at intet af det virker, og at hun lever i en slags konstant søvnunderskud på grund af mig. Og det er sgu pinligt for mig. Den historie, tror jeg, er meget normal, at mænd dominerer, mens kvinder accepterer. Men jeg vil gerne mødes på midten, og jeg vil gerne have, at hun også får sovet, så jeg begynder at undersøge, hvad mine muligheder er”.
Dårlig søvn breder sig
I vore dage er der alt for mange, der sover dårligt. Det handler om stress, om skærme, om helbred. Men hvor man plejede at sige: ”Du kan sgu sove, når du bliver gammel”, så mener Oliver Zahle, at vore dages store fokus på sundhed og søvn som en essentiel del af et godt liv, er et skridt i den rigtige retning. Og snorken påvirker vores søvn, både som den der snorker, og den der bliver snorket på.
Oliver Zahle besøger derfor Rigshospitalets snorkeklinik, han køber alle mulige gadgets og quickfix-dimser på nettet, og han taler med snorkere om, hvordan det er ikke at turde sove sammen med en ny kæreste eller at blive skilt, fordi ens parforhold ikke kan holde til, at den ene aldrig får sovet.
Oliver Zahle
Født 1969. Saririker, manuskriptforfatter, tv-vært, musiker og forfatter. Er især kendt for satireformatet ‘Selvsving’ på DR og har instrueret flere film og været vært på DR2.
Han undersøger også i bogen, hvorfor det egentlig er, at vi sover sammen, når vi er kærester. Og det er en ret sjov fortælling om, at i gamle dage sov vi alle sammen, gamle, børn, dyr, forældre, fordi vi var bange for mørket, og vi frøs og skulle holde varmen. Så de små børn blev puttet med bedste for at holde hende varm og så videre. Men i dag har vi jo både elektricitet, varme og viden om, at nattens mørke ikke er farligt.
”Men alligevel er dobbeltsengen kærligheds alter, og vi har denne her romantiske forestilling om, at vi skal sove helt slynget ind i hinanden, og hvis ikke vi sover sammen, så er passionen død. Men det er faktisk ikke rigtigt, og jeg springer i bogen ud som en slags dobbeltsengsskeptiker, fordi kærlighed jo handler om, hvad vi laver, når vi er vågne, ikke når vi sover. Jeg taler med parterapeuter og psykologer, som fortæller, at lidt afstand faktisk er meget godt for lidenskaben, og at det bedste tidspunkt for sex faktisk slet ikke er om aftenen, men om morgenen, hvor vi hormonelt er mest disponerede for sex”.
Kurtiserer sin kæreste
Sådan prøver Zahle at gøre op med parforholdstabuet om, at hvis et par har hvert sit soveværelse, så er det stoppestedet lige før skilsmisse og begynder at eksperimentere med, hvad det gør ved ham og kæresten Annikas forhold at sove mere adskilt.
”Ved ikke at sove sammen bliver jeg tvunget til at kurtisere hende mere, ligesom da vi mødte hinanden og ikke boede sammen, og man skrev i en SMS: Vil du komme over til pizza og Netflix, men at der jo ligesom også var lagt op til noget andet. Så nu spørger jeg, om hun vil have herrebesøg i aften, og det er lidt, som Sting synger, at if you love somebody, set them free i stedet for at klamre sig til hinanden i sengen. Ved at savne hinanden, genfinder vi hinanden,” mener Oliver Zahle.
Så hvad vil du råde folk, der har en storsnorkende kæreste, der holder dem vågne, til at gøre?
”Give dem bogen, haha. Nej, det handler om at skabe et rum til en samtale om det. Om søvn, om sex, om romantik. For os virkede det at sove mere hver for sig, og så har jeg fået en snorkebøjle, der også virker, så jeg kun snorker måske 20 procent af sådan, som det var før. Og det er faktisk meget fedt at have eget soveværelse og egen seng, så kan man se Champions League og spise popcorn, eller hvad man nu har lyst til”.