Foto: Rita Kuhlmann

Ny sæson af ‘Hankøn’: “Jeg forsøger at undersøge, hvor forskellige de to køn i virkeligheden er. Er vi ikke bare mennesker med det samme fuldstændigt ens følelsesmæssige fundament?”

Mikkel Braginsky er klar med 2. sæson af sin podcast om mænd, følelser og sårbarhed. For der er stadigvæk langt igen, hvis mænd skal blive den bedste udgave af sig selv.

Start lige med begyndelsen. Hvorfor fandt du på at lave ‘Hankøn’?

“Da jeg blev skilt i 2016, røg jeg ud i en giga midtvejskrise. Jeg havde forladt F3-lån, hund og to biler og sad nu alene i min lejede 60 kvadratmeter store lejlighed med et enmands-køleskab fra Ikea. Krisen opstod i den sidste del af vores ægteskab, hvor jeg i stigende grad begyndte at stille spørgsmål ved, hvad alting i det hele taget gik ud på, uden at jeg rigtigt kunne sætte ord på det. Så da jeg så sad der alene, og filmen var knækket, begyndte jeg langsomt at undersøge, hvad fanden det hele går ud på, og hvordan jeg skulle komme videre. Det var en fuldkommen dyb og eksistentiel krise, der handlede om, hvem jeg var i forhold til min datter, og hvem jeg var i forhold til min karriere. Alting var til debat, og det var først, da jeg tog et aktivt valg om at der skulle ske nogle radikale ændringer, at jeg rejste mig og kom videre.”

Så resultatet på krisen blev ikke, at du vendte tilbage til din familie?

“Jeg er af natur romantiker og vil gerne konceptet familie og ægteskab, men min ekskone og jeg fandt ud af, at vi desværre ikke passede særligt godt sammen. I dag er vi skide gode venner, og vi er kommet igennem det på en god og sober måde, fordi vi har været fokuserede på at gøre det godt for vores datter. Men jeg havde ikke fokus på vores forskelligheder, da vi var gift, fordi det bare var comme il faut, at man i min alder blev gift, fik hus og børn. Men jeg opdagede, at den måde, jeg var gået ind i konceptet på, var forkert. Jeg havde ikke reflekteret over, hvorfor jeg var der, og det ville jeg gerne ændre på. Derfor begyndte jeg at overveje, hvad jeg ville med kærligheden, og hvordan jeg havde været i min egen relation. Derfor kom et begreb som ‘ansvar’ op, fordi det gik op for mig, at jeg havde været dårlig til det.”

Skete det alene eller sammen med en terapeut?

“Jeg har altid jævnligt været i terapi, fordi jeg har været nysgerrig på mig selv. Men da jeg blev skilt, gik jeg til en psykolog, fordi jeg skulle arbejde med nogle meget grundlæggende ting i mig selv, blandt andet relationen til mine forældre. Det var der, jeg fik ro på og blev bevidst om, hvilke ting jeg grundlæggende skulle være opmærksom på i mig selv. Det var også i det arbejde, jeg opdagede begreberne ‘ansvar’, ‘formål’, ‘behov’ og ‘sårbarhed’, som jeg bruger i 1. sæson af ‘Hankøn’ – og det gik op for mig, at der var andre end mig, som har disse udfordringer med deres identitet. Det er et generelt problem for mænd i min generation.”

Hvordan kom du på idéen om at lave en podcast?

“Jeg har altid haft en lyst til at kommunikere og fortælle, og jeg føler faktisk, at jeg med ‘Hankøn’ har fundet mit formål, fordi jeg kunne se, at der var plads til min stemme. I min egen omgangskreds kan jeg jo se, hvor mange kriseramte mænd, der er, og hvor mange af dem, der ikke er i stand til at udtrykke deres følelser og sårbarhed. Det er et kæmpe problem. 46,7 procent af os bliver skilt, og over 700.000 mænd bor alene og har højere dødelighed. Så det her projekt er drevet af en lyst til at ændre ved tingene. Selvom jeg vandt 100 millioner kroner i morgen, ville jeg stadigvæk lave det her.”

Hvordan bliver 2. sæson anderledes fra den første?

“Jeg prøver altid at forholde mig åbent til de mennesker, jeg taler med, og jeg har et oprigtigt ønske om at undersøge tingene. Men jeg er også blevet klogere. De fire værdier betragtede jeg i starten som fire søjler, som hver især skulle fyldes op, men jeg kan nu se, at det er meget mere flydende og dynamiske begreber, fordi de hele tiden påvirker hinanden. Og jeg håber, at man kan høre, at jeg er blevet klogere, fordi jeg har talt med enormt mange mennesker og eksperter. Men jeg er jo ikke professor. Jeg har bare en stærk fornemmelse af – og det begynder efterhånden også at blive ret evidensbaseret – at de fire værdier, ikke er helt forkerte.”

Men er der bare din generation, der er dårlige til at håndtere følelser og maskulinitet?

“Jeg tror, de unge er meget bedre. Da jeg var ung, var det sådan noget med at drikke nogle bajere med drengene og gå ud og knalde nogle damer, hvis man havde det svært med et eller andet. Så var det overstået, men man sad stadigvæk tilbage med en kæmpe klump i maven. Når man er ung er tingene måske også lidt mere sort-hvide. Der er ikke så mange nuancer, fordi man ikke har så mange erfaringer. Men de er helt klart bedre til at vise sårbarhed og fortælle om de svære ting.”

Men hvorfor har kvinder ikke så svært ved at være kvinder, som mænd har ved at være mænd?

“Kvinder har allerede fra de er piger en helt anden måde at kommunikere på. Da vi som drenge faldt i skolegården, når vi spillede fodbold, lærte vi, at ingen skulle se, når vi græd, så vi tørrede bare øjnene og spillede videre. Men Lisbeth og Lone stod samtidig nede i hjørnet og legede kønsroller og følelser, så allerede der har piger et forspring, fordi de konstant kommunikerer om deres følelser, og hvordan man skal være menneske. Det gør mænd generelt ikke, og derfor knækker vi, når vi som voksne skal til at forholde os til vores følelsesliv efter 17 bajere og et slag pool.”

Har du læst meget teori som forberedelse?

“Ja, men jeg har kun researchet til en vis grænse. Det må ikke blive for akademisk. Jeg har eksempelvis læst del af psykologen Brené Brown, som har skrevet meget om mænd og sårbarhed, og jeg har talt meget med forskellige terapeuter og psykoterapeuter, så programmet består af én del research og én del nysgerrighed. Hvis jeg ikke investerer mig selv i det, bliver det for akademisk og uinteressant.”

Hvad fokuserer du ellers på?

“I sæson 2 fokuserer jeg også på et begreb som frihed. Hvad skal der til for at en mand kan føle sig fri i en relation, fordi et parforhold i en mands optik ofte bliver betragtet som en hæmsko. At man lige skal forhandle om noget. At man lige skal ringe hjem til “krigsministeren”. Jeg forsøger også at undersøge, hvor forskellige de to køn i virkeligheden er. Er vi ikke bare mennesker med det samme fuldstændigt ens følelsesmæssige fundament? Det felt vil jeg gerne undersøge.”

Find mere om
Footer graphics