Foto: Kristina Pedersen

New Zealand skriver historie: “Vi vil sikre, at unge mennesker aldrig starter med at ryge”

Ingen skal i fremtiden kunne købe cigaretter i New Zealand. Allerede fra næste år vil regeringen forbyde salg til børn og unge født efter år 2008.

Snart vil New Zealand være det første land i verden til at forbyde salget af cigaretter for kommende generationer.

I hvert fald hvis det står til landets regering, der på en pressekonference torsdag formiddag lokal tid fremlagde et lovforslag, som fra næste år skal gøre det ulovligt for alle, der er født efter år 2008 at købe cigaretter og andre tobaksvarer i landet.

Målet med rygeloven er med tiden at afskaffe rygning helt.

Fra 2027 vil aldergrænsen for, hvem der kan købe cigaretter, hvert år blive hævet med ét år fra den nuværende aldergrænse på 18 år – indtil der ikke er flere, der lovligt kan købe cigaretter.

“Vi vil sikre os, at unge mennesker aldrig starter med at ryge, og derfor vil vi gøre det ulovligt at sælge eller distribuere tobaksvarer til kommende generationer af unge,” sagde sundhedsminister Ayesha Verall på pressekonferencen.

Med den nye rygelov skriver New Zealand verdenshistorie, når det kommer til statslig tobaksregulering, og det vækker begejstring blandt landets læger og sundhedseksperter:

“Det vil hjælpe folk til at stoppe med at ryge eller skifte til mindre skadelige produkter. Og det vil mindske sandsynligheden for, at unge mennesker bliver afhængige af nikotin,” siger professor Janet Hook fra University of Otago til det britiske medie BBC.

Rygning er årsag til én ud af fire af landets kræfttilfælde, og her, hvor man kan forebygge flest dødsfald. Udover at indskrænke adgangen til tobak indebærer tiltaget også en regulering af nikotinindholdet i cigaretter for at forebygge afhængighed.

Kritik fra tobaksselskaberne

I dag er omkring 13 procent af den voksne newzealandske befolkning rygere, hvilket er et fald fra 18 procent for ti år siden. Dog er raten langt højere (31 procent) blandt den indfødte Maori-befolkning, der også har højere sygdoms- og dødsrater end den øvrige befolkning.

Som en del af den målrettede indsats vil regeringen indføre en omfattende tobakskontrol, der blandt andet gør det forbudt for supermarkeder og kiosker at sælge cigaretter. Dermed bliver antallet af autoriserede tobakssælgende butikker reduceret drastisk fra omkring 8.000 i dag til under 500.

Selvom lovforslaget bliver bakket op af sundhedseksperter, er det dog ikke alle, der er lige begejstrede for regeringens planer.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP har tobaksselskabet British American Tobacco (BAT) New Zealand, der er verdens næststørste tobaksselskab, kritiseret tiltaget for ikke at være testet og for at være uden videnskabeligt belæg.

BAT frygter, at man i stedet skubber distributionen ud på det sorte marked.

Lignende mål i Danmark

Herhjemme har den danske regering et erklæret mål om, at ingen børn og unge og maks fem procent af den voksne befolkning ryger i 2030.

Det skal blandt andet ske ved mindre eksponering af tobaksvarer og en gradvis indføring af standardiserede cigaretpakker, som allerede er i gang.

Og noget tyder på, at tiltagene har virket. Ifølge Salling Group er salget af cigaretter nemlig faldet med ni procent, siden butikkerne begyndte at gemme cigaretpakkerne væk i 2018.

Om Danmark vil gå i New Zealands fodspor med et direkte forbud for at nå sit mål i 2030, må tiden vise.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics