be real app
Foto: Jonatan Borring

Nyt socialt medie vender tingene på hovedet: Nu handler det om at se “grim” ud

BeReal, hvor man har to minutter til at knipse et billede af sig selv og det, man foretager sig lige nu, er blevet talk of the town.

Verden har fået et nyt socialt medie. Det hedder BeReal, og det ønsker at vise livet, som er det rigtigt er – uden filter og 1.000 forudgående fejlslagne selfies. BeReal er nemlig en app med en mission om at skabe et opgør med de sociale mediers iscenesættelse af det moderne liv. 

Ingen likes, ingen filtre, ingen reklamer og ingen bullshit.

Og det lyder jo sådan set meget fedt, hvis man er træt af Instagram, Snapchat og Boomer-book (eller hvad Facebook nu kommer til at hedde).

Præmissen er simpel. Du skal vise dit liv, som det “ægte” er. Hver dag får du en notifikation på et vilkårligt tidspunkt, hvor app’en fortæller dig og dine venner, at I skal tage et billede af, hvad I laver —> lige nu <—. Du har et vindue på små to minutter til at knipse dit billede.

Om du så ligger med tømmermænd, eller sidder til middag med familien, det er lige meget. Det er ligesom pointen. Kameraet tager så et billede med både front- og bagside-kamera simultant for at vise både dig, og hvad du foretager dig.

Alle opslag ligger derefter kun oppe i 24 timer, hvorefter det slettes. Der er ingen mulighed for at bruge billeder fra din kamerarulle og allervigtigst: Du kan kun se andres opslag, hvis du selv laver et.

Et sundt opgør?

Man kan med rette føle sig fristet til at stille spørgsmål til, om vi har brug for flere sociale medier. Men BeReal virker som et sundt opgør med den problematiske perfekthedskultur, som Instagram blandt andet faciliterer til, ja, perfektion.

BeReal er en fransk opfindelse, og siden juli har app’en ifølge Le Parisien reddet på en bølge af succes med 10.000 downloads om dagen og omkring 400.000 brugere i alt. Det er sket uden reklamer eller marketingsbudget.

Manden bag, den 25-årige Alexis Barreyat, har fortalt Le Parisien, at han fik ideen til BeReal, mens han arbejde som fotograf for GoPro og derigennem filmede mange influencere. Og han fik nok af at se den måde, de arbejdede på.

“Forskellen mellem det billede, de viser på kameraet og uden for kameraet, er utroligt. De bruger timer på deres smartphones med at lave trutminde. Jeg udviklede en vis antipati over for influencers,” har han udtalt.

Som SoMe-platform er BeReal er stadig midt i sine spæde opstartsstadier, hvilket afgjort afspejler sig i app’ens Instagram-anno-2012-æstetik. Men således, er appen jo egentlig ret autentisk overfor sit eget budskab.

Og som Jay-Z sagde i 2002: “Real recognize real” – og BeReal er uden tvivl en anbefaling for nu.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics