Alle elsker en surdejsbolle med ost: Vi gik på jagt efter byens bedste

Det pibler frem med nye surdejsbagerier, og københavnerne elsker det. Efterspørgslen på en god BMO er i disse tider massiv, men hvem laver den bedste? Vi tog på surdejs-hop på de syv nyeste bagerier for at finde svaret.

Man kan som bekendt ikke stole på alt, hvad man læser på nettet. Men sidste år skrev en klog mand noget på Twitter, som uanset om man vil det eller ej, var noget af det mest sandfærdige, der kunne siges om livsstilskulturen i hovedstaden.

“Damerne i København elsker en surdejsbolle med ost.”

Manden, som i øvrigt var Peter Falktoft, glemte kun én ting: Mændene (og de andre køn). For det er ubestrideligt ALLE, der elsker at gå ind til en bager for at “be’ om en bolle med ost”. Alle de nyvoksne københavnere vel at mærke, som i det hele taget er meget optagede af den gode smag her i livet.

I daglig tale er en bolle med ost blevet kendt som en BMO, og bagerierne ved godt, at det er her, de skal levere. BMO’en er surdejsbagernes pizza margherita – i det helt simple produkt kan man ikke skjule, om håndværket og smagen er 100 procent i orden.

Og mange har meldt sig ind i kapløbet. Alene i løbet af det seneste års tid er der åbnet otte nye surdejsbagerier i København. Men kan man regne med dem? Det har vi forsøgt at teste på en bolle-tour.

Kriterierne for en god bolle med ost kan selvfølgelig svinge. Surdejsbagerne kan modsat de gamle gær-guldbagere have en god eller en dårlig dag, fordi der med surdej er tale om levende organismer, der påvirkes af vind og vejr. Men en rigtig god BMO går rent ind hos de fleste. Hører man til dem, der foretrækker halvbagte, bløde sødmælksboller, så kan man dog godt allerede fortrække. For det her bliver sprødt.

Vi besøgte de følgende steder i formiddagstimerne for at få den bedst mulige smagsoplevelse. Desuden valgte vi altid en bolle med sesam, når det var muligt, fordi det er godt. I modsætning til vinsmagning slugte vi det hele, rub og stub, og det foregik på burger-maner, hvor man gaber over hele molevitten. Til sidst fælder vi dom på BMO-skalaen fra 1-10, hvor et BMO-tal på 10 er det bedste, du kan få.

Som vi plejer at sige: Hvis din BMI er lav, så gå højt på BMO.

Velbekomme!


1. stop: Flere Fugle

Herude i Nordvest laver bageriet Flere Fugle en BMO (33 kr.), der visuelt virker enormt indbydende. De putter seriøse mængder af smør og Høost fra Thise på. Vi er næsten ude i en ost med bolle her. Hvilket selvfølgelig vil være en drøm for nogen, men for os blev det lige i overkanten, fordi der samtidig var virkelig smæk på osten.

Selve bollen, som altså var lidt lille, havde en god sprødhed i skorpen, gylden afbagning og luftig krumme, præcis som den skal være. Ingen tvivl om, at det her er en high end BMO, men i betragtning af de skarpe felt var den for anonym til at udskille en større endorfin-mængde.

BMO-tal: 6


2. stop: Bageriet B

Bageriet B holder til på Haraldsgade på ydre Nørrebro, og allerede inden vores besøg havde vi ret høje forventninger. Alene udseendet på deres BMO (35 kr.) gør den spændende. Dækket i sesam og hvad?! sort sesam måske. Indeni er der Vesterhavsost fra Thise, hvilket blandt andet skyldes, at de af princip ikke støtter Arla.

Deres bolle er en kleppert. Den kan uden problemer gøre det ud for et måltid, og det betyder selvfølgelig kæmpe value for money. Til gengæld kunne den med fordel være bagt lidt længere. Her har vi klart tourens blødeste og tungeste bolle, og smagsmæssigt er der ikke så meget wauw-faktor over den, som vi havde forventet.

BMO-tal: 5


3. stop: Collective Bakery

Endnu et Nørrebro-bageri, som ligger på hovedgaden i den ydre ende. Deres BMO (35 kr.) er sindssyg. Den har hamburger kvaliteter og føles oprigtigt som om, den er skabt til at ligge i din hånd. At bide i den er en orgastisk oplevelse på grund af den baguetteagtige sprødhed. Der er næsten lag i skorpen, som er perfekt afbagt og dermed opnår præcis den karamelliserede smag, der gør en lykkelig kl. 9.30 om morgenen.

De putter Gammel Knas i, en vellidt ny-klassiker, som har den fedme og tykkelse, der skal til for at spille op mod den hårde og luftige bolle. Indenfor sin kategori kan man ikke få en mere veldrejet model end den her. Ekstremt god.

BMO-tal: 9


4. stop: Cadence

På Vesterbro ligger bageriet Cadence lige op ad Carlsberg Byen, og det er allerede et solidt trækplaster for folk, der flokkes både ude og inde. Deres BMO, som er den billigste (28 kr.), ligger størrelsesmæssigt i mellemlejet og er også gedigen i smagen. Umiddelbart er smagsoplevelsen dog undervældende. Det bliver desværre en lidt mild og tør oplevelse, og det skyldes nok kombinationen af, at krummen er relativt tæt, og at osten er i den tørre ende. Man kunne overveje at skifte den ud med noget federe. Smæk f.eks. en havarti med alder på.

Cadence er også stridslysten overfor din gane, og det er i sig selv ikke dårligt, men bidrager i helheden til en mindre behagelig omgang end hidtil.

BMO-tal: 4


5. stop: Benji

Benji på Fælledvej er et lille sted med plads til to siddende inde og to ude. De laver ikke en klassisk sesambolle, men man kan få en variant, hvor man har strøet lidt sesam og græskarkerner ud med løs hånd (36 kr.). Afvigende, men til gengæld godt. Overraskende godt. Osten er en kampesten af en Vesterhavsost, som de står og høvler af på bestilling, og den supplerer bollen på en udsøgt måde.

Vi er ovre i et luftigt ciabatta-land, men med mere sejhed i skorpen, og så er bollens saftighed exceptionel. Den er simpelthen juicy, hvilket fysisk set skaber en anderledes og meget behagelig oplevelse i munden. Benjis BMO skiller sig på alle måder ud fra feltet og lykkes i den grad med det.

BMO-tal: 8


6. stop: Rondo

På Rondo på Sjællandsgade laver de en klassisk surdejs-BMO (30 kr.) med Vesterhavsost og enten sesam eller birkes på toppen. De bager den godt igennem, så kernerne får en god ristet smag, og skorpen bliver sej og crunchy. Krummen er dejlig luftig, men selve smagen er denne morgen lidt vag. Måske er dejen ved en fejl blevet undersaltet.

Efter alt at dømme har man slået bollerne op på et bord drysset med rigelige mængder mel, hvilket gør ‘underen’, ja, melet, og det er en skam. Vi er ude efter blankhed i skorpen, og i dag rammer de den ikke helt. At vi, trods et par anmærkninger, er ude i et gastronomisk kvalitetsprodukt er dog hævet over enhver tvivl. Munden er bare hverken over- eller understimuleret, men godt tilpas.

BMO-tal: 5


7. stop: Albatross og Venner

De kalder sig selv “dit nye yndlingsbageri i Torvehallerne”, og hvis det ikke var, fordi deres BMO (35 kr.) var så hjernedød god, havde de indledningsvis sikkert fået hug for at være kålhøgne. Men man kan som bekendt kun være arrogant, hvis man har noget at være arrogant over. Og Albatross og Venner kan godt tillade sig at føle sig lidt hævet over resten af branchen. Den her BMO er feltets absolutte favorit.

De drysser ikke sesam på, så man må gå den rå vej her, sådan er det. Til gengæld slår de deres dej op på majsmel, og det betyder, at skorpen får en rustik og crusty overflade, som holder på fugten i brødet. Genialt. Osten er en Midsommerost fra Thise, lidt henad Vesterhavsosten, mens selve bollen er relativt stor med store lufthuller. Den er super sej og saftig, og så er den både bagt og saltet helt til grænsen, sådan som det skal være. At man river sig lidt i ganen bidrager blot til den masochistiske fryd, det er at indtage en BMO i særklasse.

BMO-tal: 10

Find mere om
Footer graphics