Foto: John Jørgensen/Aller Media

Morgenbeats: Men mest af alt holder vi jo af hverdagen

Det er blevet mandag, og her dufter en smule mere af almindelig, end det har gjort længe. Dan Turèll ville smile i sin grav.

1. Mindre urt i Kolding

Ovre i Kolding var der i forrige uge nogle banditter, der fik grønne fingre under et ret besynderligt tyveri. De berøvede kommunen på allergroveste vis ved at grave omkring 100 vilde majgøgeurter op fra et naturareal, der skulle være kommet de lokale til gode. Kommunens biolog synes, det er drønærgerligt, men det er desværre ikke første gang, at vilde orkidéer tyvstjæles med koldt blod – formentlig for at blive solgt videre til landets haveejere. Så tjek lige: Er din urt varm?

2. Krakkemut er slut

Med udsigten til en lang og monoton coronasommer uden nogen som helst festlige fikspunkter, kan man hurtigt blive lidt træt og trist til mode. Og her på redaktionen har vi det sådan, at der ikke findes noget som et forbud, der kan give os lyst til at bryde det. Ting, man ikke må, er bare sært appellerende. I sidste uge faldt vi over en video, der er lavet af en frisk festivalfyr fra USA, og den fik os sådan til at savne at sniffe sennep og ryge bong iført fjollet tøj og topgryde på Roskilde Festival. Men ak, i 2020 er det slut med at gå krakkemut.

3. Karantæne-rap

‘Lockdown’ er det oplagte navn til et nyt rap-projekt, hvor 18 rappere fra den danske hiphop-undergrund er samlet for at markere, at de på trods af aflysninger, udskydninger og nedlukninger, stadigvæk har hang til at udgive musik. Morgenbeats undskylder på forhånd vores manglede kendskab til den danske hiphop-undergrund, men vi nævner gerne navne som Moriarty (Supardejen & Machacha), Binær (Mund De Carlo & Trepac), Chewbacca (fra Dialekten), Funch, Mickahl Crack$øn og Lars Pank. Musikvideoen til det første nummer kan ses her, MP3, Wave og label copy kan downloades her og hele projektet udkommer på grøn vinyl – der trykkes i det antal der de næste to uger bliver forudbestilt.

Grønt er godt for øjnene. Og for hiphop.

4. Sindelag og musik

Og vi bliver i samme afdeling. Jonas Bjerre, Silas Bjerregaard, Claus Hempler, CV Jørgensen, Kirstine Stubbe Teglbjerg, Jens Unmack, Lise Westzynthius, Mellemblond, Moi Caprice, MØ og Trentemøller er bare nogle blandt i alt 30 danske artister, som har bidraget til to playlister kurateret af musik-pr-damen Jenni Jet. På den ene – den røde – har de 30 kunstnere selv valgt tre favoritnumre, og på den anden – den sorte – har Jenni Jet selv stået for udvalget af de 30 kunstneres egen musik. Og der er gode sager iblandt, skulle vi hilse og sige.

5. Legenden på Bryggen

I disse dage er der mennesketomt på Islands Brygge på grund af det nye forsamlingsforbud. Men forleden sad der alligevel en kvik københavner og hyggede sig midt på havnefronten med en bærbar computer og en halv liter cola. Mutters alene. Og det måtte han godt. Han havde nemlig anmeldt en lovlig demonstration mod regeringens håndtering af Covid-19. Manden hedder Anders Thomsen Skovende, og han er ugens største legende.

6. Digital alsang til Befrielsen

Hvis Phillip Faber også har fået dit hjerte til at slå højere for fællessangen, vil du også have et blødt punkt for Alsangen – fællessangsarrangementer fællesskab under Besættelsen og 2. verdenskrig, hvor tusindvis af danskere i fædrelandskærlig sang. Den 5. maj 2020 fejres Danmarks befrielse for 75 år siden, og Store Magleby Kirke inviterer derfor til digital Facebook-fællessang på dagen. Der sendes live fra kirkens Facebook-side, og kirkens organist Erik Kolind vil sidde ved flyglet og lede fællessangen sammen med kirkens sangere, Outi Karjalainen og Jakob Vad. Så fat Højskolesangbogen, syng med og ønsk sange live i kommentarsporet. Alle er velkommne til at klikke sig ind.

Foto: Det Kongelige Bibliotek
Footer graphics