Foto: Turning Tables

Morgenbeats: Ghettopunk, tv-terror og kysseglade fodboldspillere

Godmorgen til den første februarmandag i den sidste vintermåned. Kan I mærke det derude? Det føles godt, ikke?

1. Det kan man da kalde en bromance!

Godmorgen og velkommen til den 27. sidste dag inden vinteren officielt er forbi, hvilket selvfølgelig skal fejres med lidt latinske vibes. De der sydeuropæere er altså bare lidt mere varmblodige end os, køleskabskolde nordboere, det er de altså, og hvor kunne vi dog lære meget af deres kropslighed og passion. Se nu bare på den gode Christiano Ronaldo, som i sidste uge fejrede endnu et mål for Juventus – mod Andreas Cornelius Parma i øvrigt – med holdkammeraten Dybala. Puha, det er altså hot.

https://twitter.com/TuttaLaJuve/status/1219266725344108547?s=20

2. Hvæs, krads, riv, riv, punk

Pladeselskaber gør nu det, politikerne måske burde have gjort for længst. Giver taletid til børn og unge fra de almene boligområder, vi ellers kun hører om, når vi taler om “ghetto-planer” og “bandekonflikter”. I fredags udkom så ‘Puma Punk’ fra en gruppe børn og unge i alderen 7-17 år. Albummet kan meget vel gå hen og blive den nye udgave af ‘Kattejammer Rock’ fra 1976, som blev sunget af børn og unge fra Vesterbro Ungdomsgård. ‘Puma Punk’ udgives af VUF Empire i samarbejde med Turning Tables og BL – Danmarks almene boliger.

3. Tør støvet af flow

Der er jo intet bedre end en flow-tv-aften i DR Dramas altopslugende favn, og meget tyder på, at den nye satsning, ‘Når støvet har lagt sig’, vil lægge gaderne øde de næste 12 søndage. Et terrorangreb rammer København lige i centralnervesystemet med vidtrækkende konsekvenser for de otte karakterer, der folder deres individuelle historier, fællesskaber og relationer ud i serien. Fra en 8-årig pige til en 85-årig mand, fra hjemløs til justitsminister – apati, sorg og angst rammer altfortærende ind der, hvor støvet efter terroren lægger sig. 

På rollelisten finder vi de altid ætsende-dygtige Karen-Lise Mynster, Henning Jensen og Jacob Lohmann, men også morgendagens stjerner som Malin Crépin og Arian Kashef. ‘Når støvet har lagt sig’ er skrevet af manuskriptforfatterne Ida Maria Rydén og Dorte Høgh, konceptuerende instruktør er Milad Alami, og Stinna Lassen er producent.

4. ”I wanna talk, but the football’s on”

Kæresteskænderier mangler nok i reglen hitpotentiale, men da det lille engelske pladeselskab AMF i efteråret 2019 stødte på Londons nye soulsmyger, Olivia Deans, SoundCloud-uploads gled de ned som kolde fadøl i en solstråle. Deans første single (og hitaspirerende) ‘Password Change’ blev til efter en sommerdag i 2018, hvor World Cup-kampen mellem England og Tunesien udspillede sig på pub-skærmen, mens Olivia Dean og hendes kæreste blev fanget i et indestængt, ordløst sammenbidt skænderi. Ærligt talt kan det godt være, at februar og skænderier er usexede, små sataner, men det her nummer får alt til at ægge.

5. Jussi og Brinkmann

Med fare for at du brækker dig i lårtykke stråler over endnu et tilbageblik på 2010’erne, der netop er vel overstået, så får du altså lige endnu et. Netboghandlen Saxo har netop opgjort hvad årtiets bestsellere, og det står krimier og selvudvikling på det meste.

6. Det ik’ ok, boomer!

Ditte Okman

I forbindelse med ”Enhedslistesagen” delte Ditte Okman sin ubehagelige oplevelse med en ”listepik” fra 2002 i radioprogrammet ’Det, vi taler om’ og uddybede i sidste uge i en klumme i B.T. Dengang anmeldte hun det ikke som voldtægt, måske af denne grund: ”Jeg tror sådan set ikke, at ham fyren i min venindes lejlighed ser sig selv som en voldtægtsforbryder, og det gjorde jeg som sagt heller ikke på daværende tidspunkt.”

Tidligere Sundhedsminister Torben Lund kunne absolut ikke se, hvad det rager andre, hvem der har bollet Okman i en venindeseng. Måske er hans fødselsår i 1950 afgørende? I hvert fald langer Iben Maria Zeuthen ud efter Torben Lund. Han er en del af det uoplyste samfund. Så har vi det. Tre generationer og tre opfattelser af voldtægt. Så hvad kan vi lære af det? Selv efter #MeToo mangler vi stadig rigtig meget i debatten og dialogen på området. Kom i gang, lyder opfordringen her fra Heartbeats-redaktionen!

7. Alting sker på en gang

Moi Caprice

Vi elsker Moi Caprice, som efter næsten 10 års pause for nylig er begyndt at udgive musik igen. Seneste single hedder ‘Orpheus’ og er i vores krøllede lille notesbog årets hidtil bedste bud på 2020’s største hit. Da Heartbeats-redaktør Kristoffer Zøllner i foråret 2019 hørte netop det nummer i en tidlig demo-udgave, blev han i øvrigt så begejstret for linjerne “it’s the fear of everything happening at the same time”, at han tyvstjal ordene og brugte dem som titel på sin bog om Pilou Asbæk, ‘Alting sker på en gang’. Heldigvis blev bandet ikke sure over tyveriet, som man kan høre i podcasten, ‘Skabelsesberetning’.

Footer graphics