Jada
PR-foto: Alona Vibe

Jada: “Jeg vil nuancere billedet af det at være kvindelig popkunstner”

En ny stor dansk stemme har set dagens lys. Heartbeats har talt med den upcoming popstjerne Jada.

Jada er en ung sangerinde på vej frem. I april spillede hun en vellykket debutkoncert på Pumpehuset i København som led i talentprogrammet Redbull Sound Select, hvor hun var udvalgt af Le Gammeltoft, som et nyt navn der er værd at holde øje med. Jada både synger, skriver og producerer, og selvom hun kun har udgivet et enkelt nummer, er dem, som har oplevet hende live, ikke i tvivl om, at hun er noget helt specielt.

Jada, hvis rigtige navn er Emilie Molsted, laver soulfuld, kantet popmusik, der skeler til elektroniske genrer og 00’er RnB, men med Jada’s smukke, selvsikre vokal som omdrejningspunkt. Indtil videre har hun udgivet en musikvideo til nummeret ‘Sure’ og har optrådt til SPOT-festivalen. Der er efter sigende ny musik på vej til efteråret, men sikkert er det, at der er store ting i vente.

Jada er fra en familie med flere generationer af folkemusikere, hvor fokus var på at udøve musik fremfor at lytte til den. Hun begyndte derfor tidligt at synge, spille og skrive sange, hvilket har formet hendes unikke udtryk og selvsikre tilgang til musikken.

“Min mor hadede at høre radio, men hun elskede at synge og spille, så vi lavede det bare altid selv. Vi havde én Buena Vista Social Club-plade, som vi hørte, når vi vaskede op, men ellers er der aldrig blevet spillet radio og aldrig blevet spillet cd’er. Musik har altid været ret funktionspræget på en eller anden måde, men selvfølgelig også kærlighedspræget. Vi har altid fået lov til bare at prøve ting af, så jeg skrev sange om alt muligt. Det, tror jeg, har været vigtigt for min udvikling, og for hvor godt jeg kender min stemme, min krop og mit udtryk. Det at have fået lov til at lege, og at min mor aldrig har været inde og sige, at det lyder dårligt, eller det lyder godt. Jeg har bare haft lov til at have det fuldstændig frit.”

Et ophold på musikefterskole gav yderligere plads til at udforske musikken, samspillet og sangskrivningen. I starten i en mere traditionel pop-soul bandkonstellation, men da soloprojektet Jada opstod for knap et år siden, var det med en mere grænsesøgende, kantet pop med en bredere vifte af genre-referencer. Inspirationskilderne tæller nu navne som Sade, Solange og Kehlani, men også den nuværende danske musikscene inspirerer Jada:

“Jeg synes, der sker nogle virkelig spændende ting som f.eks Chinah, Silvester, Gents, Liss og Emilie Ramirez. Det, synes jeg, er rigtig inspirerende. Ikke nødvendigvis direkte musikalsk, men at der er så mange, der gør deres helt egen ting lige nu. Det er grundlæggende inspirerende for mig.”

Jada skriver og laver musik med producer-teamet AYA & MWNMWNMWN, og sammen står de bag nummeret ‘Sure’, som fik en musikvideo i forbindelse med Redbull-samarbejdet. Hun fortæller om inspirationen til det sjælfulde nummer:

“Det handler om en helt ny måde, jeg oplevede at være forelsket på. Det handler om min nuværende kæreste, Søren. Vi var bedste venner, og han syntes ikke, vi skulle være kærester, fordi det gik så godt med at være venner. Jeg var forelsket i ham i halvandet år, og han vidste det godt. Men det var første gang, jeg ikke følte, det var skamfuldt at være forelsket i en, der ikke gengældte det. Tværtimod var jeg meget stolt over det, fordi han var så skøn. Det var en meget mærkelig fornemmelse af, at det sgu nok skal gå. Det var bare en anden måde at mærke kærlighed på.”

Udover ambitionen om at blive den bedste sanger, sangskriver og performer som overhovedet muligt, ønsker Jada også at rokke ved det stereotype billede af den kvindelige popstjerne. Noget, hun har til fælles med den finske sangerinde Alma, som hun delte scene med til Redbull Sound Select.

“En vigtig del af min vision som artist er også at arbejde for at nuancere billedet af at være kvinde og kvindelig pop-artist. Og på en eller anden måde være med til at viske noget censur ud. At gøre mere plads til andre og til mig selv. At være med til at fylde lidt mere. At have kort hår hvis det er det, at have grønt hår hvis det er det, eller at have meget stramt tøj på hvis det er det. Generelt at gøre mere plads, for der er fandeme så lidt plads. Har man for lidt tøj på, er man slutty, og har man for meget på, er man en tom boy eller mande-agtig. Man bliver vurderet i meget høj grad, og der føler jeg, at mig og Alma er med til at lave det samme. At nuancere. Og vise at der selvfølgelig er tusind måder at være kvinde og artist på.”

Find mere om
Footer graphics