PR-foto

Nana Jacobi: “Nu er skibet en metafor for alle de indre rejser, når alting bliver nulstillet og nogle nye refleksioner opstår”

Sangerinden Nana Jacobi udgiver på fredag en ny single, som coronakrisen har givet en helt ny betydning.

Hvad handler ‘Et skib’ om?

“Den handler oprindelig om, at man som kunstner har et behov for at forsvinde væk fra sine omgivelser og søge væk fra alt det derhjemme – familie og forpligtelser. Jeg er vokset op hos min far, som er jollefisker i Hirtshals, og det er der, titlen kommer fra. Men den kom så også til at blive en metafor for behovet for at forsvinde væk. Det har også været en proces for min familie at lære, at mit behov for at skabe ikke er et fravalg af dem, men et tilvalg af noget andet, som jeg er nødt til at gøre. Det er bare en anden og meget stor verden, man forsvinder ind i, når man skaber musik.”

Hvordan er den blevet til?

“Sangen er et par år gammel, og jeg har turneret med den og haft den med på scenen, inden jeg indspillede den. Så det har været en lidt omvendt proces. Da denne situation så opstod, og vi alle sammen var låst fast, gav det mening med en sang, der handler om at tage et sted hen – i en tid hvor vi alle sammen ikke kan bevæge os. Det var en sjov kontrast. Og pludselig kom den til at handle om alle de indre ting, der sker i os alle sammen i denne tid, hvor vi alle er sat på stand-by. Nu er skibet en metafor for alle de indre rejser, når alting bliver nulstillet og nogle nye refleksioner opstår.”

Hvordan ser dit eget liv anderledes ud i denne tid?

“Det centrale i det at være musiker er at spille for folk, og pludselig kan man ikke det længere. Det er jo ret sjældent, at man spiller for ti mennesker. Ligesom mange af mine kolleger har også jeg mistet en hel turné fra maj til september, så det er en svær situation. Nu har jeg heldigvis fundet ud af den økonomiske del og får lidt fra nogle af hjælpepakkerne, så den del er der ved at være styr på. Det skal nok gå. I denne tid har jeg så også brugt tid på at arbejde med et nyt album, der skal komme til efteråret og flere andre lidt mere introverte ting.”

Nana Jacobi

Albumdebuterede i 2006 med ‘This is it’.

Aktiv i debatten om ligestilling i dansk musikliv.

Har i fire år været en del af kollektivet, netværket, koncertarrangøren og nu pladeselskabet Hun Solo sammen med Kirstine Stubbe Teglbjærg og Anya Mathilde Poulsen. Her er konceptet, at fem kvindelige artister hver spiller 20 minutter. Indtil videre har over 80 forskellige artister været med. Ved uddelingen af Gaffa-prisen tidligere på året vandt Hun Solo hædersprisen Tak Rock-prisen.

Har skrevet sangen ‘Ramadan i København’ sammen med bl.a Isam B (Outlandish) til Højskolesangbogen.

‘Et skib’ udkommer fredag 24. april.

Hunsolomusic.com

Så du har andre ting, du kan bruge din tid på?

“Ja, for mit arbejdsliv er en blandet landhandel. Jeg har også vores Hun Solo-projekt, som også fylder. Vi har startet et pladeselskab, så vi ikke længere kun arrangerer koncerter. 8. marts havde vi kæmpe arrangement på Hotel Cecil i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag – tre dage inden det hele lukkede ned – så der var vi heldige. Det har været fire år med fuld hammer på. Roskilde Festival, Spot Festival, og vi har været på turné i Pakistan og på Færøerne og skulle have været afsted til Grønland her i april. Det håber vi kommer op at stå på et andet tidspunkt.”

Så I er meget mere end koncertarrangører nu?

“Ja, vi er nærmest blevet en netværksgruppe og et kollektiv, og vi ser, at medlemmerne af gruppen begynder at række ud efter hinanden og samarbejde på kryds og tværs. Inden Hun Solo var der ikke rigtigt nogen kvindelige musikere i Danmark, der kendte hinanden, udover dem, som tilfældigvis havde samarbejdet. Men ellers var de lidt nogle spredte øer. Det har vi virkelig ændret, og det er noget af det, jeg er allermest glad for ved projektet.”

Footer graphics