Foto: Shutterstock

Morgenbeats: “And if you don’t know – now you know”

Ja, det stormer, men hvad gør det, når du sidder med din varme kaffe og dine endnu varmere Morgenbeats indenfor rækkevidde.

1. Hiphop og politk I

Vi starter med noget så morgenpassende som et rask lille skænderi. Forleden stod SF’s Carl Valentin på Folketingets talerstol til en værdidebat og blev udspurgt af Dansk Folkepartis værdiordfører og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard. Hun ville vide præcis, hvad Carl Valentin mener, indvandringen konkret bidrager positivt med. Carl Valentin oplistede en stribe personlige positive oplevelser, han har haft med indvandrere – alt fra efterskolevenner og karate-kammerater til hans egen Folketingspraktikant – og fortæller stolt, at mange danskere af anden etnisk herkomst har bidraget positivt til hiphoppen herhjemme. Hvorefter Fru Kjærsgaard så ellers kastrerer ham verbalt…

2. Kultursammenstød på Netflix

Natten til lørdag måtte den danske ’The Cave’ desværre se sig slået af favoritten ’American Factory’ i kategorien for bedste dokumentarfilm ved årets Oscar-uddeling. Ærgerligt for Danmark, men når det er sagt, så er ’American Factory’ et brillant studie i et voldsomt amerikansk-kinesisk kultursammenstød fortalt igennem historien om en lukket fabrik i delstaten Ohio, som bliver købt af en kinesisk milliardær og flere tusind af de fyrede fabriksarbejdere genansættes, men det er ikke uden problemer pludselig at have en kinesisk ‘Chairman’ som øverst befalende, og alt hvad det indebærer af kinesisk militær-inspireret arbejdskultur og propaganda-moral. Dokumentaren er optaget over mere end tre år, og på fascinerende vis fanger den både humoren i sammenstødet, frustrationen på fabrikgulvet og nogle af verdens største postindustrielle konflikter, for hvad med fagforeningernes krav, som de amerikanske arbejdere har kæmpet for i århundrede? Se denne doku-perle på Netflix.

3. JuniorSenior i Diamanten

Altså ikke lige det der danseband fra 00’erne, men et nyt initiativ som Det Kongelige Bibliotek står bag, hvor en yngre forfatter samtaler med en ældre. Ikke så meget hokuspokus der. De Unge Og De Tunge hedder konceptet, hvor Kristian Bang Foss taler med Kirsten Thorup, Amalie Langballe med Kaspar Colling Nielsen og Lucia Odoom med Linea Maja Ernst. Næste omgang er tirsdag 25. februar, hvor Kristian Bang Foss og Kirsten Thorup konverserer i Den Sorte Diamants café.

I næste udgave af De Unge Og De Tunge har forfatteren Kristian Bang Foss udvalgt forfatter Kirsten Thorup som samtalepartner.

4. Brugt lort bliver til teater

Du kender det. Du har set en næsten ikke brugt elguitar med tilhørende forstærker til kun 1.500 kroner på DBA, og du tænker, at det er det bedste tilbud, du nogensinde er faldet over. Næste formiddag sidder du så i en haveforening lidt uden for Hedehusene og spiser sandkage med en fyr, der vistnok hedder Kim, som fortæller om sit liv på turné med Sneakers i 70’erne, og du føler, du har fået en ny ven for livet. Forestillingen ‘Dit lort, mit show’ handler om netop den slags oplevelser, man får, og de mennesker, man møder, når man begiver sig ind i brugtmarkedets forjættede verden. Det er Teater Nordkraft, der står bag stykket, og det spiller fra 15. februar til 7. marts.

5. Prins Henriks plader få ny ejer

H.K.H. Prins Henrik. Foto: Lærke Posselt.

Og vi bliver i afdelingen for brugte sager. Den bedste konge, Danmark aldrig fik, havde som bekendt en rigtig fin samling vinylplader, som Bruun Rasmussen for et par uger sider satte under hammeren. Hvor mon den samling endte, har vi lige siden gået og tænkt på. Rigsarkivet? Det Kongelige Bibliotek? Royal Arena? No way. Den nye ejer hedder Finn Torslow og bor i Torrild ved Odder. Hvert år afholder han julemarked på Det Gamle Mejeri, hvor han nu også planlægger at åbne et royalt museum, hvor de gamle plader skal køre i tung rotation. Men, men, men… Finn vil også sælge lidt fra af samlingen på julemarkedet, som starter 10. oktober.

6. Journey

Journey Fest hedder det, og det foregår fra 21.til 29. februar rundt omkring i København, og det handler om ny musik og om at sætte nye kunstnere sammen på kryds og tværs. Mere ved vi sådan set ikke, men det lyder ret spændende, og Yangze kender vi da i det mindste. Læs mere her.

7. Hiphop og politik II


Og vi slutter på den anden side af Atlanten, hvor rigsretssagen mod Donald Trump ulmer i Kongressen i en sådan grad, at kongresmedlem Jeffrie Hakeem fra Brooklyn måtte trække hiphop-kortet fra talerstolen og citere den afdøde raplegende Notorious BIG. Hakeem Jeffries, der ligesom Biggie Smalls stammer fra Brooklyn, New York, måtte lægge øre til Donald Trumps advokat, Jay Sekulow spørgsmål til, hvorfor han overhovedet skulle være der. “Vi er er her, Sir, fordi præsident Trump misbrugte sin magt, hvorefter han prøvede at dække over det. Og vi er her, Sir, for at forfølge kendsgerningerne, følge loven og for, vejledt af grundloven, at præsentere sandheden for det amerikanske folk.” Sådan en svada skal man naturligvis fejre, og når man er fra Brooklyn, er intet mere naturligt end at afslutte med et “And if you don’t know – now you know!” fra Notorious BIG’s selvbiografiske fra pjalter-til-para fortælling ‘Juicy’. 

Footer graphics