Kender Du Typen?
Foto: DR

DR’s ‘Kender Du Typen?’ har en alvorlig midtvejskrise: Her kommer løsningen

Et af DR’s mest elskede formater, ’Kender Du Typen?’, er ude i en slags midtvejskrise. Værten Anna Lin har sagt op efter mindre end 1 år på posten, og alles yndlings-hygge-livsstilsekspert, Flemming Møldrup, har quiet quitted hele sæsonen.

Der har været mange problemer i denne sæsons ’Kender Du Typen?’, et af danskernes yndlingsformater, som har overlevet både flow-tv’s nedgang, Instagrams ankomst, finanskrisen og konkurrencen fra de 1.001 andre boligprogrammer, som alle tv-flader og platforme kører nu.

Det har været et stort problem, at værten Anna Lin var et fejlskud. Hun er både dygtig og dejlig, men helt fejlcastet til det aldrende format, som kræver en vært, som har hjertet med sig i hvert eneste filmet hjemmebesøg. Og det havde Lin ikke. Hun virkede småligeglad og ironisk og hele tiden lidt på vej videre.

Det var også store sko at skulle fylde ud, da Mads Steffensen stoppede efter et årti på posten og med helt fast rollefordeling og bromance-drilleri mellem Steffensen og Møldrup og Anne Glad som kvinden med orden i penalhuset, der kunne bidrage med viden og oplysning. Lin var hyret ind som det friske, unge pust, men der er langt fra børne-tv til den bedste sendetid for voksne, hvilket ret hurtigt blev tydeligt. Hun havde hverken dybden eller varmen til at udfylde rollen som rundviser i menneskers private liv.

Dernæst er der Flemming Møldrup, der har sagt op, fordi han er træt af at gentage sig selv. Det forstår man jo godt. Men det er en katastrofe for programmet, da han er ’Kender Du Typen?’s hjerte og comic relief. Han er alles charmerende lillebror, som ikke ved så meget konkret, men da godt kan gætte lidt, drikke noget alkohol og flirte lidt med værten M/K undervejs. Men i år har det været tydeligt og mærkbart, at Møldrup ikke brændte for jobbet mere og var lidt ligeglad med point og løse skud. Men sådan en quiet quitting er ikke særligt godt tv, det har gjort sæsonen træt og ulidenskabelig.

Jeg vil også mene, at Instagram udfordrer programmets præmis, da vi allerede har været hjemme hos mange af de kendte via deres profil. Der er folk, hvor vi kun når til entreen, før man har gættet hovedpersonen, fordi vedkommende har postet generøst i årevis fra sin bolig (Anna Thygesen) eller simpelthen bare er en af meget få berømtheder, som bor i Viborg (Søren Pape) eller har en gammel burger liggende i køleskabet (Lærke Bagger) og fortæller samme burger-anekdote i sit andet aktuelle tv-format (Feldthaus & Bagger taber masken).

Endelig er det svært, når ’Kender Du Typen?’ efterhånden har været hjemme hos alle store danske berømtheder og derfor nu mest besøger politikere og ret ukendte sportsfolk og erhvervstyper med ofte ret anonyme hjem.

Eller besøger kendte menneskers sommerhuse, hvilket virker noget distanceret for helt ærligt, så stor diversitet er der altså ikke i hvem der har råd og tid til et sommerhus i Danmark. Har man set et sortmalet sommerhus med hvide vinduer, har man set dem alle.

Så hvad skal ’Kender Du Typen?’ så stille op? De skal ikke lukke, for vi er mange, der elsker programmet og elsker at se, hvordan folk vi beundrer og foragter bor. Om de er tilhængere af økologi og ladcykler eller Kaj Bojesen-aber og Flora Danica. Om de læser bøger eller har tv i soveværelset. Eller om de drikker Harboe Cola eller cortado på havre.

Her kommer fem bud til fornyelse af programmet fra denne fan:

  1. Få (mere) voksne værter. Alt behøver ikke gøres ungt, især ikke ’Kender Du Typen?’. Jeg foreslår, at man hiver Christine Feldthaus eller Gitte Madsen tilbage til formatet, ganske simpelt fordi de er geniale på tv, sjove, skarpe og erfarne.
  2. Besøg de kendtes barndomshjem. Intet siger så meget om et menneske som at tale med nogens mor eller far. Lav en skæv sæson, hvor DR besøger Søren Pinds forældre eller Annika Aakjærs mor. Vi vil lære helt nye sider af hovedpersonen og gyse, når forældrene fortæller pinlige anekdoter.
  3. Behold Anne Glad for evigt. Hun er skøn, dygtig, klog og kan tale selv det kedeligste IKEA-hjem op fra slap.  
  4. Skru programmet tilbage op på 45 minutter, det er for slapt med en lille halv time, hvor vi japper igennem det hele.
  5. Få de ægte A-liste-kendisser tilbage, og kræv at de viser deres hjem, hele deres hjem, frem for offentligheden, ikke det der med kun badeværelset og køkkenet eller kolonihaven. Vi vil snage! Det er sgu derfor, vi ser ‘Kender Du Typen?’.
Footer graphics