Mand rydder Mumbais strand for skrald. Mød #trashtag - miljøets nye bedste ven
Radio & podcast
menu-close

Mand rydder Mumbais strand for skrald. Mød #trashtag – miljøets nye bedste ven

4. april 2019 |

Det tog to år og 500 frivillige at rydde Mumbais strand for skrald. Siden er folk på sociale medier under hashtagget #trashtag begyndt at udfordre hinanden til at samle skrald i deres lokalområde.

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi.

Foto: Mumbias Versova-strand før og efter oprydningen

Efterladt skrald og plastik er alle vegne. På vejene, på strandene, i havet og i maverne på dyrene. Det skaber store miljøproblemer, og mens politikerne prøver at begrænse og udfase engangsplastik, går visse internetbrugere til opgaven med en helt anden målrettethed.

Under det nye hashtag #trashtag opfordrer de hinanden til at gribe affaldssækken og gøre en forskel, der hvor du kan, uanset om det er i lokalområdet eller på vandreturen.

Den udfordring tog en indisk mand fra megabyen Mumbai meget seriøst. Sammen med cirka 500 frivillige tog det ham to år at fjerne mere end 5 millioner kg skrald fra den ellers utilgængelige og knap 3 km lange strand, der de facto var blevet til en losseplads. Manden, en 33-årig advokat, brugte næsten hver eneste weekend i to år på personligt at gå og samle skrald op sammen med frivillige som led i FN’s miljøprogram.

For en kort stund i 2018 lignede stranden derfor atter en helt almindelig strand, og lykken ville ingen ende tage – der var endda rapporteringer om, at havskildpadder igen lagde æg på stranden. Men nu forlyder det dog, at stranden igen er oversvømmet med skrald – præcis som da manden startede. Senere har man fundet ud af, at skraldet ikke kom fra folk, der gik på stranden og smed om sig med skidt. I stedet bliver skraldet ført ned til stranden via de ni forskellige åer i Mumbai, som folk bruger som skraldespand. De enorme mængder skrald kvæler også livet i de mangrover, der støder op til området.

LÆS OGSÅ: Muslimske forældre tager deres børn ud af skolen i protest mod LGBT-undervisning

Men heldigvis førte Mumbai-nyheden noget godt med sig, da den af ukendte årsager først gik verden rundt i marts 2019. For siden historien om den trængte indiske strand begyndte at trende på de sociale medier, er også #trashtag gået viralt. Egentlig startede hashtagget allerede i 2015, men det internationale startskud til oprydningskampagnen blev således historien om Mumbai-mandens vanvittige rengøringsflip.

Også i Danmark er folk begyndt at stimle sammen for at få ryddet op, og således kan man tage på “plogging“, hvor man jogger og samler skrald på samme tid. Man kan også tage en tur i den voldsomt populære “miljøkayak“, hvor du kan låne en kajak gratis, hvis du bare samler skrald imens. Heldigvis elsker danskerne vand og ting, der er gratis, og det har medført lange ventetider på de miljørigtige sejlture. Så husk at skrive dig op i god tid, hvis du vil prøve.

Herunder har vi samlet en række udvalgte billeder, der bør give selv den værste klima-pessimist et smil på læben.

 

A beautiful day for some #trashtag! Equal parts inspired by all of you and pissed off at the assholes who litter on my street. from r/TrashTag

#trashtag My friend and I decided to clean up our local nature preserve! from r/TrashTag

Found a bag while walking my dog, decided it would be best to fill it up! from r/TrashTag

#trashtag with the kids. 9 bags off of our county road! from r/pics

#TrashTag Sofia, Bulgaria . Had a great time and did some good work 🙂 from r/pics

Me and my 11 yo daughter cleaned some space in our city from r/TrashTag

Another trashtag challenge completed by the students in Nepal. 🇳🇵 from r/pics

44 volunteers ended up removing 502kg of waste from the Sungai Gombak river! We need to keep the Trashtag alive! from r/gifsthatendtoosoon

Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi.