Illustration: Mia McCaul

Kommentar: ‘Genstart’ om, hvorfor mor og far brænder ud, mangler vigtige pointer

Hvorfor er forældre så pressede i dag? Og er de overhovedet det i forhold til tidligere? ‘Genstart’ gør lytterne klogere på emnet i meget kærkomment podcast-afsnit.

Landets mest populære podcast tager i et nyt afsnit livtag med et af landets mest populære debat-emner: Det moderne forælderskab. Hvis der er noget, vi kan finde ud af at diskutere, så er det dét, og derfor er det også kærkomment, at der – som her – kommer et indspark med faglig tyngde.

På den led er podcast-afsnittet ‘Forældrefælden’ meget on brand, det er ‘Genstart’ par excellence og atter engang opløftende, at de tager emner op, der på én gang er aktuelle og almengyldige.

Familie-sociologen Maria Ørskov Akselvoll har skrevet en ny bog, der hedder ‘Det grænseløse forældreskab’, og den handler om, at der i dag er opstået et forælderideal, som er godt i gang med at slide en ny generation af forældre op.

Det er der sikkert en del, der kan nikke genkendende til. Og ifølge Maria Ørskov Akselvoll har det at gøre med, at det i dag er på mode at opdrage børn på baggrund af en andet børnesyn, end man gjorde tidligere. Det handler om at komme ned i børnehøjde, engagere sig og møde børn med forståelse og støtte. Hele tiden, og uanset hvor uvornt de egentlig opfører sig.

Borte er de tider, hvor man satte børn på plads med autoritet og skældud.

I det nye børnesyn er der slet ikke noget, der hedder dårlig opførsel, men kun dårlig håndtering. Men hvad er problemet med det egentlig, som vært Anna Ingrisch så oplagt spørger? Vi skal vel bruge den nye viden, vi har fået om børn og opdragelse?

Desværre sætter det generelt forældre i en udfordrende – for ikke at sige umulig – situation, hvor de konstant er på overarbejde for at udvise optimal adfærd.

Forældre plages af skyld og skam, og deres frygt er, at de skader deres børn, og at det går helt galt, hvis de ikke hele tiden gør det rigtige. Men det er selvfølgelig for overdrevet, lyder det fra forfatteren, der dog ikke mener, at det alene er forældrenes skyld, at de har det hårdt.

Maria Ørskov Akselvoll. Foto: Christina Bode.

Forældreudbrændthed

Langt hen ad vejen er det en virkelig glimrende samtale, og det er rart at høre Maria Ørskov Akselvoll sætte ord på nogle af de store udfordringer, der præger hverdagen, når man selv er en rimelig udbrændt småbørnsfar.

Samtidig er det også lidt ærgerligt, at de undervejs i interviewet ikke kommer dybt nok ned i årsagsforklaringerne. De stiller den rette diagnose, men forklaringerne på “sygdommen” forbliver lidt vævende.

Ifølge Maria Ørskov Akselvoll bliver forældre især udbrændt på grund af Aula – at børnehaver og skoler i dag forventer et stort engagement. Og måske et for stort engagement.

Forældre bliver også pressede, fordi det er god business (for autostolsproducenter fx) at presse forældre til at træffe de rigtige beslutninger på barnets vegne hele tiden.

Deri kan man selvfølgelig ikke give hende uret, men det virker alligevel en anelse spøjst, at det skulle være den helt store årsag til problemet.

Som en far, der hverken tjekker Aula ordentlig eller har optimale autostole, må jeg bare sige, at forældreskabet er stressende nok i sig selv.

Hvorfor samtalen ikke forholder sig til det faktum, at forældreskabet er forandret, fordi fædrene nu har en fundamentalt anderledes rolle, står desværre og flagrer lidt. Mødre har vel altid været udbrændte. Forskellen er nu, at både mor og far er fucked.

At mange forældre nu også etablerer sig i storbyerne, hvor de ikke har bedsteforældre tæt på til at hjælpe, har også skabt en helt ny familiestruktur, der sætter helt andre krav til mor og far. Og så er der selvfølgelig de sociale medier og et digitalt arbejdsmarked, som har gjort os tilgængelige altid.

Det kunne have været spændende, hvis ‘Genstart’ havde forholdt sig til disse faktorer, der desværre glimrer ved deres fravær i en ellers interessant podcast. Når man som Maria Ørskov Akselvoll fritager forældrene selv for at have ansvaret for problemerne, er det også lidt ærgerligt, at hun ikke får argumenteret mere præcist for, hvor ansvaret så ligger.

Det forkromede svar på, hvorfor så mange forældre er udbrændte, findes ikke i denne samtale – og sandsynligvis slet ikke. Vi mangler i hvert fald stadig at høre det.

Footer graphics