Jeg har igennem et længere stykke tid gjort en indsats for at gøre mig mindre og mindre afhængig af Googles services. Ikke fordi de er dårlige — flere af dem er indiskutabelt nogle af de mest brugervenlige og skarptskårne på markedet — men fordi jeg ikke bryder mig om, at data om min gøren og laden skal registreres og sammenkøres, for at de evigt hungrende annoncører, kan følge i hælene på mig, når jeg traver rundt i internettets kringelkroge.
Der findes heldigvis rigtig gode alternativer til de fleste af Googles services. Her er nogle bud på, hvordan du relativt let formindsker dit Google-fodaftryk:
1. Søgemaskinen
Googles oprindelige produkt — søgemaskinen — er måske den service, det har taget mig længst tid at finde et brugbart alternativ til. Konkurrenterne har længe haltet langt efter, men på det seneste er der faktisk sket noget.
For en måneds tid siden ændrede jeg min standardsøgemaskine i browseren på min computer, telefon og tablet til den privatlivs-orienterede Duckduckgo, som firmaet bag selv kalder “søgemaskinen der ikke sporer dig”.
Jeg har prøvet Duckduckgo før, hvor jeg har givet op, fordi den på daværende tidspunkt ikke fandt nok relevante søgeresultater. Men denne gang er jeg ganske imponeret. Duckduckgo er endnu ikke lige så spitzenklasse til at fuldende dine søgesætninger, som Google er, men den er god nok til, at den foreløbig er blevet min nye standardsøgemaskine. Og jeg nyder virkelig at kunne søge på hvad som helst, uden at Google noterer, om jeg går i ferietanker, er på udkig efter nye sko eller en i familien er syg.
2. Chrome
Statistisk set er der god mulighed for, at du læser denne artikel i Googles Chrome-browser, hvis du ser artiklen på en pc. Men er der virkelig nogen grund til at bruge Googles batteritørstige browser, når der er rigtig fornuftige alternativer?
Er du Mac, iPhone eller iPad-bruger, så ligger Safari-browseren lige for. Ellers så er Firefox for nylig blevet støvet godt og grundigt af og fremstår som en solid, moderne browser med privatlivet som mærkesag. F.eks. kommer Firefox nu med automatisk blokering af reklamer og dermed de trackere, der ellers følger dig rundt på nettet som en slags digital stalker.
Alternativt kan det anbefales at give den tyske browser Cliqz en chance. Cliqz er gået all-in på privatliv – tjek bare deres blog.
Uanset hvilken browser du vælger, så husk at logge ud af din Google-konto, så Google ikke følger med i baggrunden, om hvilke sider du besøger.
3. Maps
Google Maps har i en lang årrække været i en klasse for sig, når det drejer sig om at finde vej. Men har du en iPhone, så skulle du måske prøve at tjekke, hvor langt Apple Maps (der på dansk blot hedder Kort) er nået.
Apples kort er på nogle parametre ikke helt lige så stærk. F.eks. kan den nogle gange være en smule upræcis med husnumre, hvor den lige skyder et hus eller to ved siden af. Men i langt de fleste tilfælde, vil Apple bringe dig lige så let og elegant frem til din destination, som Google gør. Samtidig slipper du altså for, at de steder og butikker, du har besøgt, bliver brugt til at smide reklamer efter dig.
Apple har for få uger siden også gjort det muligt at finde rejser med offentlig transport, hvilket virker ok – dog er der stadig nogle børnesygdomme, hvor appen ikke foreslår den optimale rejse.
I langt de fleste tilfælde er Apples Kort dog en solid vejviser, men det kan anbefales at have Google Maps installeret, så du altid har en backup ved hånden.
4. Fotos
Hvor gemmer du dit fotobibliotek? Og hvor har du backup af dine fotos? Måske hos Google Foto – og måske med god grund.
Hvis du gerne vil kunne søge i dine billeder, så er Google som altid suveræne til lige netop det, og med firmaets intelligente algoritmer, kan du også blot søge på ‘cykel’ og så finder appen (i princippet) alle dine billeder, hvorpå der er en cykel. Men billeder indeholder som bekendt et sandt slaraffenland af data.
På overfladen er det blot billeder af dig, dine børn, din familie, dine venner, dit hjem, dine feriesteder, din yndlingscafé eller dit arbejde. Men bag ved gemmer sig præcise data over tid og sted, ofte navne på dem du er sammen med og glade ansigter med en latte fra Riccos i hånden.
Med andre ord indeholder dine billeder meget private data, som siger ufattelig meget om dig, og hvad du foretager dig — data som er med til at stopfodre marketingsmaskinen, så den i endnu højere grad kan komme efter dig. Men hvor skal man så gemme sine billeder, hvis man ikke vil gøre det hos Google?
Dropbox gør det super simpelt at uploade alle dine billeder til skyen, uanset hvilken telefon du bruger, og har du allerede betalt 75 kroner om måneden for at gemme andre af dine dokumenter hos Dropbox, kan du jo bruge noget af lagerpladsen på dine billeder.
Apple Fotos er også et fint alternativ, hvis du ikke vil trackes og gerne vil kunne dele billeder nemt , men det kræver, at du er indstillet på mere eller mindre permanent at gifte dig med Apple.
5. YouTube
Så er der YouTube. Her er vi ovre i det, man måske kunne kalde en ‘Facebook-kategori’ — altså en service, hvor der reelt ikke er et alternativ.
Din eneste mulighed for at slippe udenom denne Google-ejede service er stort set at lade være med at bruge YouTube, og det er ret umuligt for mange af os.
Det bedste du kan gøre, hvis du vil se YouTube i fred, er, at lade være med at logge ind på din Google-konto, så Google ikke direkte noterer, om du er til katte, fodbold, Counter-strike eller blot følsomme influencer-videoer.
Alternativt kan du vælge at købe et YouTube Premium-abonnement – så undgår du i det mindste at se reklamer, mens du ser YouTube. Men selv ikke med et abonnement slipper du for, at Google logger, hver eneste video du ser og på den måde bruger din se-historik til at ramme dig med reklamer på andre netsteder.
6. Gmail
Da Gmail blev lanceret i nullerne, var det jo det glade VANVID, at man fik 1 GB gratis plads på Googles servere. Levede man som de fleste med 20 megabyte på Hotmail, var skiftet nemt, og således fik rigtig mange deres første gratis konto hos Google.
Men har du virkelig brug for, at alle dine private beskeder skal løbe gennem Googles servere, og at du skal se reklamer ved siden af blot for at sende og modtage en email?
Det er selvfølgelig en smule besværligt at skifte den email-adresse ud, som du måske har haft de seneste 10-12 år, men så er det altså heller ikke sværere. Den måske bedste løsning er at købe sit eget domæne. Det koster i omegnen af en stor halvtredser, og så får du i tillæg en langt mere personlig email-adresse, som du kan have resten af livet.
Udover domænet, skal du så have hostet din email, og det koster cirka en tyver om måneden. Du skal altså betale en smule, hvis du gerne vil slippe af med de services, der på overfladen ser ud til at være gratis, men som i virkelighedens verden jo reelt set er databetalingstjenester.
Hvis dit eneste fokus er at slippe ud af Googles klør, kan du selvfølgelig også bare få en gratismail hos en af de andre tjenester, der tilbyder det f.eks. fra din teleudbyder eller via din Apple- eller Microsoftkonto.
7. Telefon
Medmindre du er særligt alternativt anlagt, så findes der reelt to muligheder, når du skal vælge telefon: En iPhone, der kører Apples styresystem iOS, og som er bundet op på Apples App Store … eller en Android-telefon, der kører Googles styresystem Android, som er bundet op på Googles appbutik (Google Play).
Hvis du vil skære ned for dit Google-forbrug, er du altså mere eller mindre tvunget til at snuppe en iPhone. De to firmaers egne tanker om privatliv kan læses her (Apples) og her (Googles) – det kan måske give en lille indikation på, hvilken lejr du helst ser dig selv i.
8. Digital assistent
Ligesom med iPhone og Android er der også pt. kun to digitale assistenter, der forstår og taler dansk – og knap så overraskende kommer de fra de to selvsamme firmaer.
Apple har Siri. Google har Google Assistent. Og de har i øvrigt stadigvæk begge en del udfordringer. Hvis du vil af med Google, er du altså nødt til at vælge Siri – eller helt vælge en digital assistent fra.
9. Smarthøjtaler
Digitale assistenter bygget ind i en såkaldt smarthøjtaler er det nye sort, og var et af de store julegavehits i Danmark i 2018.
Amazon og Google langer i fællesskab millioner af de lyttende højtalere over disken hver uge, mens Apple halter noget efter med deres dyrere HomePod (som ikke er kommet til Danmark endnu).
Vil du have en smarthøjtaler, som skal kunne forstå dansk, er du nødt til at gå med Google. Alternativt må du vente på, at Apple får nosset sig sammen til at sende HomePod ud på det danske marked, eller vente på at Amazon får givet deres digitale assistent Alexa nok dansktimer til, at hun kan forstå og tale vores modersmål.
Kigger man på, hvor billigt Google sælger deres smarte højtaler Home Mini (og hvor billigt Amazon sælger deres tilsvarende Echo Dot), så er der særdeles gode grunde til det. F.eks. kan noget så uskyldigt som at tilføje varer til indkøbslisten ved at tale til sin højtaler være med til at kortlægge, hvor ofte du og din familie køber bestemte produkter, og om I sværger til Colgate eller Zendium. Bare en lille overvejelse værd.
10. Login
Hvis du er en af dem, der bruger Google (eller Facebook) til at logge ind på alverdens andre services, så er du altså også selv uden om det.
Der er virkelig ingen grund til, at de to firmaer også skal vide, hvilke andre services du bruger, og hvor ofte du bruger dem.
Brug i stedet din e-mail adresse (gerne den personlige nævnt ovenfor) og brug en passwordmanager til at generere unikke kodeord og huske dem for dig.
Det er noget af det bedste, du kan gøre for dig selv (i tillæg til at bruge to minutter på at aktivere 2-faktor-godkendelse), hvis du gerne vil surfe sikkert på nettet.
11. Og tjek så dine Google-indstillinger – og slet jævnligt data
Man kommer ikke uden om, at Google har mange glimrende services, som gør livet nemmere for rigtig mange mennesker, og som har været med til at rykke baren for, hvad der er muligt på nettet. Desværre kan du så godt som ikke få lov til at betale for søgegigantens services med penge – og du er derfor tvunget til at betale med dine data.
Kan du bare slet ikke overskue at skulle undvære så meget som én eneste Google-service i dit liv, så gør i det mindste dig selv den tjeneste at logge ind på din Google-konto og tjekke din Aktivitetsadministration. Her kan du, udover at slette de (sikkert vilde) mængder data Google allerede har logget om dig, begrænse, hvilke data du vil give firmaet lov til at indsamle fremadrettet. Og nu når du er i gang, skal du måske lige tjekke din telefon for, hvilke apps du har givet lov til at bruge din placering.
Tilhører du dem, der er hamrende ligeglade med private data, så længe du ikke skal have en krone op af lommen, men bare får noget, der virker, så fred være med det. Men hvis vi nogensinde skal have et andet internet, hvor vores data ikke bliver støvsuget, sammenkørt og brugt til at sælge reklamer for af verdens mest værdifulde firmaer, så er man nødt til at skrue lidt ned for Google-forbruget og vælge nogle andre løsninger.
Den gode nyhed er, at det med internetservices — i modsætning til sociale medier og besked-apps — ikke er så svært endda at ændre sine vaner. En Google-detox, som den jeg selv har taget, er der med sikkerhed ingen, der tager skade af.