koncert
Foto: JumpStory / Creative Commons

Glem naboklager efter koncerter: I fremtiden har vi hver vores ’lydboble’

Forskere fra Aalborg Universitet har udviklet en teknologi, der kan skabe små zoner af lyd, så flere personer kan høre forskellige lyde i samme rum og på samme tid – uden at forstyrre hinanden.

Børnene på bagsædet vil se film, men forældrene på forsædet vil høre radio. Tivoli vil gerne sørge for god lyd til en rockkoncert, men naboerne klager. I stedet for kompromisser i bilen eller med naboerne, vil vi i fremtiden i stedet kunne installere forskellige mindre ’lydzoner’ i bilen, i hjemmet eller til koncerter.

Lyder det vildt? Det er det også.

Med ny teknik kan vi fremover fokusere lyden til en bestemt person, så den bliver dæmpet i de andre områder. På den måde kan vi kontrollere lydzoner, og flere mennesker kan høre forskellige lyde på samme tid – helt uden at lydene bliver blandet sammen.

Bag forskningen er ph.d.-studerende Taewoong Lee fra Aalborg Universitet, som for nylig modtog Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris for sin lyd-algoritme, som de pt. søger patent på.

”Vores mål er at skabe forskellige lydzoner til forskelligt lydindhold i de samme omgivelser uden at bruge høretelefoner. Det kan gøres ved at styre en række højttalere, så det ønskede signal for hver zone høres uforvrænget, mens lyd fra andre lydzoner undertrykkes mest muligt. Det kalder vi lydzonekontrol,” siger Taewoong Lee.

Ifølge Taewoong Lee er der stadig mange praktiske udfordringer med lyd-algoritmen, og han kan ikke sige nogen om, hvornår vi kan lægge høretelefonerne på hylden og tænde for vores personlige lydzone i stedet.

“Lydzone-konceptet er som sådan ikke nyt. Det blev foreslået for næsten to årtier siden, men der var og er en del tekniske udfordringer. En af de største udfordringer er lækage fra en anden zone. Vi har nu fundet nogle løsninger til dette problem ved hjælp af matematiske algoritmer. Vi kan i dag faktisk gøre ‘lydboblerne’ helt adskilte,” siger Taewoong Lee.

Konceptet kræver et større højtalersystem, hvor hver højtaler kontrollerer et større eller mindre område. Til større koncerter og i bilen benyttes allerede flere højtalere, hvor det til stuen kan blive lidt mere omfattende at installere Taewoong Lees ‘lydbobler’.

Taewoong Lee
Foto: Taewoong Lee og hans hold tester teknikken

Hvad er der egentlig galt med gode gamle hovedtelefoner?

”Hvis du bruger hovedtelefoner, forstyrrer det sommetider den sociale interaktion mellem mennesker. Du har måske oplevet, at du begynder at råbe uden at indse det, når du har hovedtelefoner på, og man forsøger at fortælle nogen noget. Det vil ikke ske med ’lyd-boblerne’. Derudover kan høretelefoner skade din hørelse, når du bruger hovedtelefonerne med højt volumen,” siger Taewoong Lee.

Taewoong Lee har udviklet lyd-algoritmen sammen med kollegaer på Audio Analysis Lab ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet.

Find mere om
Footer graphics