julegaver
Foto: Thought Catalog/Unsplash

How to: Sådan kan din julegaveindpakning spare miljøet for 77.500 ton vand

Mange prøver at skrue ned for gaveræset og købe kvalitet over kvantitet, men glemmer gavepapiret. Hver jul bruger vi danskere 825 ton gavepapir, som ofte ryger direkte i skraldespanden. Ret fjollet, når alternativerne både er nemme, flotte og mere miljøvenlige. Her er tre alternative bud.

Vi kender det nok alle sammen. Vi sidder mætte, fornøjede og salige efter både julemiddag og gaveoppakning og betragter vores gaver og måske også et par glade børn, der allerede er i gang med at nærstudere deres nye legetøj. Men inden afslutningen på juleaften er der højst sandsynligt – hvis vi tager udgangspunkt i den gennemsnitlige familien Danmark – en kæmpe bunke knitrende gavepapir, der skal ryddes op. Og mængden er langt fra ubetydelig; i min familie har vi i årevis fyldt sorte affaldssække med gaveræsets sørgelige rester. Og noget siger mig, at vi ikke er ene om denne juletradition.

En opgørelse fra Affaldplus viser nemlig, at vi danskere bruger 825 ton gavepapir. Hver. Eneste. Jul. Undersøgelsen er lavet tilbage i 2013 og opgør miljøeffekterne af julepapir, og da julehandlen sidste år i december satte rekord, er der umiddelbart ikke noget, der tyder på, at mængden af gavepapir er faldet.

Opgørelsen viser, at hvis hver dansker i gennemsnit anvender en rulle (150 g) gavepapir i løbet af julen, svarer det til et samlet forbrug på 825 ton gavepapir hver jul.

’Men det er jo bare gavepapir’, tænker du måske. Ikke just. For at producere gavepapir, som ofte er fyldt med imprægnering og kemikalier i forhold til farve, glitter og glimmer, skal der bruges store mængder af både vand, træ og kemikalier.

825 tons gavepapir kræver den svimlende sum af 891 ton træ, 77.577 ton vand og 837 ton kemikalier, ifølge samme undersøgelse. Det er store tal, der er svære at forholde sig til, men for at konkretisere det mest muligt, kræver produktionen af gavepapiret alene på vandposten, hvad der svarer til 1.550 danskeres vandforbrug på et år, ifølge undersøgelsen fra Affaldplus.

Gavepapir, som i langt størstedelen af tilfældene ryger direkte i skraldespanden samme aften, som det er pakket ud. Så det er altså ikke bare en dråbe i havet; tværtimod kan det helt objektivt kaldes ressourcespild af værste skuffe.

Hvis man derimod genbruger f.eks. gamle aviser, vil vandproduktionen næsten nulstilles. Med andre ord vil 77.577 ton vand kunne spares, hvis vi tænker i gavepapir-alternativer.

Så i jagten på en mere klimavenlig jul har jeg undersøgt, hvordan man kan komme det enorme ressourcespild til livs og stadig bevare den gode julestemning med fint indpakkede gaver.

Egentlig er det ikke raketvidenskab, og faktisk kan man gøre gaven endnu mere personlig. Så her er tre alternative indpakningsmodeller, som jeg i hvert fald vil prøve af denne jul:

1. Læsehest-modellen

Er din modtager af gaven en analog, avislæsende og litterær type, vil en nøje udvalgt avisforside eller flotte sider fra et papirmagasin tilsat et fint gavebånd garanteret vække begejstring. Og du viser ovenikøbet, at du har gjort dig umage med valget af forsiden/sektionen, uanset om der er tale om æstetik eller indhold.

2. Krea-modellen

Til det kreative, farveglade familiemedlem eller ven, kan et fint vintage-tørklæde være et smukt alternativ. Tørklæderne fås i næsten alle genbrugsforretninger fra 5-10 kroner og er dermed lige så billigt, hvis ikke billigere, end en rulle gavepapir. Og tørklædet kan tilmed bruges igen og igen. (Det kræver selvfølgelig en mindre gave)

3. Den brune model

Skal gaveindpakningen være, ’som det plejer’ og ikke stikke for meget ud, findes der også alternativer til de mere konservative typer af 100 procent genbrugspapir, som kan købes i stadig flere butikker og på nettet. Der findes en del muligheder på nettet, her er f.eks. et nyt idealistisk foretagende, der gør forsøget med smukt bæredygtigt gavepapir.

considershopgavepapir_Fotor

Jeg er udmærket klar over, at indholdet af gaverne selvfølgelig er en større og langt mere relevant diskussion i forhold til den miljømæssige påvirkning. Men gavepapiret er en lavthængende frugt, hvor vi alle sammen let kan gøre en forskel i det klimaregnskab.

Glædelig jul!

Footer graphics