Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Her er de 9 bedste frokostrestauranter i København lige nu – og en enkelt hapser

Hønsesalat, rødspætter og kartoffelmadder – ah, det er blevet frokosttid! Men hvor går man hen? Her er listen over Københavns ni bedste frokostrestauranter lige nu.

1. Restaurant Møntergade

I hjertet af København ligger Restaurant Møntergade, der kombinerer den danske frokosttradition med den franske gastronomi. Det her, man skal tage hen, hvis man er på jagt efter smørrebrød fra allerøverste hylde. Menukortet tæller alt fra klassisk sprødstegte rødspætter og hønsesalat til pariserbøf og – hvis man er dekadent nok – hummertatar med friteret æg og løgmayonnaise.

På Møntergade kører man hvid dug på bordene, masser af dansk design og virkelig god service, hvilket gør det til et af den slags steder, man helst ikke vil forlade, når først man er der.

Restaurant Møntergade, Møntergade 19, København K

Foto: Restaurant Møntergade

2. Grimal

Grimal er åbnet i år for at gøre op med alt for mange dikkedarer og for lange tasting menuer på madscenen, så derfor er deres menu i den simple ende. Faktisk er der tale om en bistro, og det betyder, at de kører den franske stil med østers, ansjoser og dampet artiskok. Tag herhen, hvis du er i pariser-humør og craver mange småretter og mousserende vin midt på dagen.

Vi anbefaler klart, at man prøver deres kyllingeleverparfait med syltede kirsebær og deres terrin med gris, and, pistacie og sylt – ting, der som bekendt smager bedre, end de ser ud, men selvfølgelig er blevet klassikere af en årsag.

Grimal, Istedgade 128, København V

grimal
Foto: Christine Faarbæk

3. Sans Souci

Det lyder fransk, og det er det også, men det er også dansk på den klassiske måde, når man træder ind på Sans Souci på Frederiksberg. Stedet er ikke uforandret, men man mærker tydeligt på den mættede stemning og de tunge gardiner, at restauranten har eksisteret siden 1902. Deres stegte sild og ditto rødspætter går man ikke fejl af, og så laver de stegt kalvelever med løg, tyttebær og agurkesalat, der tager samtlige frokost-kegler på banen.

Sans Souci, Madvigs Allé 15, Frederiksberg C

Foto: PR

4. Polly

I virkeligheden er Polly en restaurant med mange kvaliteter på alle tider af døgnet. Dropper man forbi deres (i øvrigt sindssygt smukke og behagelige) lokaler på Gammel Kongevej til morgenmad eller aftensmad, går man på ingen måder galt i byen, men deres frokostkort kan i den grad også at få gang i mundvandet.

Lige præcis nu befinder vi os på den tid af året, hvor man kan få friske asparges, og hvis man skal have bare én omgang hvide asparges med hollandaise og fjordrejer i år, så kunne Pollys version være et kvalificeret bud. Derudover laver de avokado- og kartoffelmadder, så englene synger, og skænker rigtig gode øl fra hanen fra Bryghuset Møn.

Polly, Gl. Kongevej 96, Frederiksberg C

Foto: Polly

5. Selma

Rygtet om Selmas smørrebrød er allerede gået verden rundt, for selvom kokken Magnus Petterson faktisk er svensk, har han ingen problemer med at lave pæredansk smørrebrød, så det bliver en gastronomisk oplevelse på Michelin-niveau. Man skal med andre ord ikke tage på Selma for en halv rundtenom med konservativ kryddersild, men i stedet gøre det for eksperimentet – det her er smørrebrødets svar på Noma.

Der findes en fire-rettes og en otte-retters menu, men det er også helt fint at plukke fra kortet på Selma – og gør man det, bør man ikke snyde sig selv for deres silde-trio eller deres røgede makrel. Derudover har restauranten, som Mikkeller til dels står bag, hele 12 ølhaner med et konstant skiftende udbud af øl fra udvalgte bryggere.

Selma, Rømersgade 20, København K

Foto: Selma

6. Aamanns 1921

Man kommer ikke udenom Aamanns, når det handler om dansk frokost – og smørrebrød. Adam Aamann åbnede sin første smørrebrødsrestaurant på Øster Farimagsgade i 2006 for at modernisere den klassiske, danske frokosttradition, og få vil nok være uenige i, at det er lykkedes. Han er kongen. Og Aamann har haft vokseværk, hvilket har resulteret i en stribe spisesteder, hvoraf især den senest tilkomne restaurant på Niels Hemmingsens Gade kan anbefales.

Smagfuldt indrettet med stort lysindfald og højt til loftet ligger restauranten i gamle beskyttelsesrum, hvilket passer godt til de ret kunstfærdige rugbrødsanretninger på tallerkenen: saltbagt rødbede med sprød quinoa og estragonmayonnaise eller krogmodnet oksetatar med radiser, peberrod og karse – for nu bare at nævne to.

Aamanns 1921, Niels Hemmingsens Gade 19-21, København K

Foto: PR

7. Baka d’Busk

I den kødfrie plantebistro på Rantzausgade går de grassat i grøntsager, hvilket allerede har gjort det til et yndet spisested om aftenen blandt mange københavnere. Men det kan også godt betale sig at komme forbi midt på dagen. Retterne skifter efter sigende, som vinden blæser, men ofte er der toast på menuen, og de er godt gammeldags fråderen.

Baka d’Busk, Rantzausgade 44, København N

jonathan zeuthen knoll
Kok og medejer af restauranten Baka d’Busk på Nørrebro Jonathan Zeuthen Knoll. Foto: Rita Kuhlmann

8. Omar

Omar er en lille lokal perle på Nørrebro, som stort set er fuldt booket hver aften. Om dagen mellem klokken 12-15 er det til gengæld nemmere at droppe forbi og stille middagssulten med deres stracciatella eller deres svampe a la creme på toast med karamelliseret løgpuré. Det er også muligt at hoppe på deres fire faste og delevenlige serveringer til frokost.

Restaurantens store plus er den gode, livlige stemning (her spilles for eksempel udelukkende hiphop), og så er det et af de alt for få steder i byen, hvor man kan være heldig at fange noget eftermiddagssol udenfor.

Omar, Refsnæsgade 32, København N

omar
Foto: Omar

9. Silberbauers Bistro

Hvis du vil have løgtærte til frokost, så tag på Silberbauers. Så kort kan det siges. Bistroen, som har overtaget restaurant Manfreds lokaler på Jægersborggade på Nørrebro, har fokus på det sydfranske, provencalske køkken. Og det er kyndige folk fra branchen, der står bag, hvilket kan smages helt ned på tallerkenen, hvor man især finder fisk og skaldyr. Vi er i den fine ende af restaurant-spektret her, men roserne er drysset ned over stedet, siden det åbnede i 2021, så der er ikke noget at rafle om: Spis der. Spis løgtærte. Eventuelt muslinger.

Silberbauers Bistro, Jægersborggade 40, København N

Foto: Silberbauers

Bonus: Helges Ost

Helges Ost på Værnedamsvej 9 er nærmest en institution på Frederiksberg. Der er blevet tryllet ost på adressen i mere end en menneskealder, men i dag langes der også andre delikatesser over disken. Vi har at gøre med en ultralokal favorit og et beskedent sted med blot to siddepladser ude foran.

De laver til gengæld deres helt egne og ikke-hypede sandwiches på en hemmelig koldhævet dej med italiensk mel, rucola, parmaskinke og pesto. Det er fuldstændig no bullshit og den perfekte hapser, når man er på farten eller befinder sig i nærheden omkring frokost. Once you go Helges Ost, you never go back.

Helges Ost, Værnedamsvej 9, Frederiksberg C

Foto: Helges Ost
Find mere om
Footer graphics