Mikkel Karstad
Foto: Rita Kuhlmann

Det skal jeg spise i maj: Mikkel Karstad kommer med sine favoritter

Årstiderne skifter, og vores madlyst ændrer sig året rundt. Hver måned spørger Heartbeats et udvalgt madøre om, hvad han eller hun spiser lige nu. Denne gang med kok Mikkel Karstad fra The Lab Kitchen.

Hvordan starter din dag?

“De fleste dage starter med, at jeg tager ud og bader med min kone. Vi står op klokken halv seks og tager til Svanemøllen, hvor vi tit møder de samme mennesker. Der er super hyggeligt, og det er et savn, hvis jeg ikke kommer afsted – især om vinteren. Næsten hver morgen spiser vi yoghurt med frugt og hjemmelavet granola, når vi kommer hjem. Det er min kone, der laver den, men efter min opskrift. Om morgenen drikker vi te. Jeg drikker først kaffe, når jeg kommer på arbejde. Dels fordi jeg drikker virkelig meget kaffe i løbet af dagen, og dels fordi min kone kun drikker te. Jeg har det meget godt med, at min krop får lov til at vågne blødt op med en kop sort te. Og så sørger jeg for at få drukket noget vand, fordi det er godt, men også fordi jeg godt kan glemme det i løbet af dagen.

Mikkel Karstad

49 år, kok og kogebogsforfatter

Medejer af The Lab Kitchen

Bor i København med sin kone og tre ud af sine fire børn – den ældste er flyttet hjemmefra

I granolaen er der forskellige frø og havre, lidt tørret bær og kokosflager, som bliver glaseret med olivenolie og honning. Først ristes frøene i ovnen, så kommer der kokos på, og så overhældes det med en lidt fedtet olie- og honning-blanding, der er blevet pisket op over varmen.”

Hvad er dit favorit måltid i løbet af dagen?

“Det er morgenmaden, fordi det er et fast holdepunkt i hverdagen, og det er ret sjældent, jeg spiser frokost. Jeg elsker dog også aftensmaden, men det er sværere at få samlet hele familien med fire børn til aften i hverdagene – hvis det kunne lade sig gøre, ville jeg klart have det som favorit. For mig er der næsten ikke noget bedre end at samle folk om et bord med god mad og vin.”

Hvor vild er du med maj som mad-måned?

“Den er helt fantastisk, fordi der kommer så mange nye spæde grønne ting, efter en periode hvor man er blevet udsultet råvaremæssigt. Nu er der endelig stenbidderrogn, asparges, ramsløg og granskud igen. Granskudene er nemme at spotte og plukke på grantræerne, men man skal være opmærksom på ikke at plukke fra takstræer, da det er giftigt. Men de andre har en intens citrussmag og næsten lidt vanilje i sig, som er super lækker som topping til nye kartofler, rabarber og i is.

På den her tid af året plejer jeg også at finde en mark med rapsblomster, der er en lille grøn ting, som er virkelig skøn. Men i virkeligheden elsker jeg alle sæsonerne, fordi de jo netop er forgængelige. 

Der sker også mange gode ting i havet her i foråret, og jeg synes for eksempel, at hornfisken er helt vildt undervurderet. I sidste uge fik jeg dem hele hjem og skar dem ud i små stykker, der blev friteret til et lille sprødt stykke. Men jeg griller og sylter dem også – ligesom med sild i en sursød lage. Hornfisk med nye kartofler og persillesovs – det er bare sundssygt godt. Og billigt.” 

Hvor vigtigt er det grønne for dig?

“Det er vigtigt. Det meste af den mad, jeg laver er grønt både på arbejdet og derhjemme. Ikke kun fordi det handler om et ansvar overfor planeten, men lige så meget fordi der er så mange uudforskede muligheder i det grønne. Jeg mener også, at grøntsager tager mest præg af sæsonerne, hvorimod man skal være rimelig skarp, hvis man skal smage, om en bøf er fra foråret eller efteråret. Men med en maj-gulerod får du noget virkelig saftigt og friskt og sprødt, og til september er den helt anderledes sød og grov og god til supper. Det er er ret fascinerende, at naturens smage ændrer sig på den måde. Derudover skal vi jo bare spise meget mere grønt, ellers… ja, så er vi fucked.”

“Jeg tager tit min familie med ud og samler grønt i naturen. Nogle gange synes de, det er super sjovt, og andre gange synes de, det er super kedeligt – men jeg holder fast i, at det noget, vi skal. Det er meget forskelligt, hvor vi tager hen, men vi er tit i Nærum, hvor der er en fin skov med både løgkarse, skvalderkål, brændenælder og masser af ramsløg, og det tager kun 20 minutter at tage derop. 

For et par år siden købte vi sommerhus i Asserbo, så vi bruger også rigtig meget Tisvilde Hegn til at samle i, når vi er der oppe. Jeg kører ikke derop for at samle, medmindre det lige er kantareller.” 

Hvad er essensen af maj-mad for dig?

“Klart alle de vilde urter, skud og blomster. Men jeg skal også have radiser og asparges. Det er ikke helt varmt nok endnu, men jeg dykker også og fanger fisk med harpun. Som regel er min store søn med. Det er ret hyggeligt og en fed fornemmelse at fange fladfisk på den måde.” 

Hvad har du ikke lyst til at fortælle, at du faktisk spiser?

“Hmm, den er svær, men når jeg har tømmermænd, så skal jeg helst bare have Schweppes Lemon og ikke andet. Ellers foretrækker jeg faktisk at svede mine tømmermænd ud med stærk asiatisk mad. Tit køber jeg take away på Thai Away, fordi det er nemt, og de laver nogle få gode ting. Det er de samme tre ting hver gang: En grøn papaya salat, der er godt krydret, og en rød karry og en okseret med østerssovs. Og så selvfølgelig rejechips til.”

Kan du anbefale et godt sted at spise lige nu?

“Jeg vil selvfølgelig gerne anbefale The Lab her på Ydre Nørrebro. Det er ikke så mange, der ved det, men man kan sagtens komme forbi her til frokost, og jeg gad godt, at der kom endnu flere herud fra byen. Ellers er Café Stadion på Nørrebro altså en lokal favorit. Det er helt klart det sted, jeg er kommet mest, når det skulle være lokalt og lækkert. De laver virkelig god mad og stemningen er god. Tag derhen, og lad dig henføre af deres faste menu – jeg ville ikke plukke fra kortet. Men i det hele taget synes jeg københavns mellemleje er blevet virkelig godt de senere år. Det er svært at vælge.”


Footer graphics