Omkring 57.000 danskere bliver årligt udsat for fysisk vold i parforholdet. Hver tredje af dem er en mand. Og ser man på psykisk vold, skønner man, at det er dobbelt så udbredt som ved fysisk vold i hjemmet.
Også blandt mændene.
Det kunne dokumentarfotograf Andreas Haubjerg, der selv har haft en tryg opvækst i Vestjylland, slet ikke relatere til. Men det vækkede alligevel en undren, som han nu dokumenterer i fotoudstillingen ‘En Rigtig Mand’, der åbner på museet KØN i Aarhus den 19. november i anledning af Mændendes Internationale Dag samme dag.
Udstillingen viser historier fra i alt 15 mænd, der har oplevet alt fra fysisk til psykisk vold. Nogen er blevet manipuleret eller isoleret fra deres børn. Nogen er blevet udnyttet økonomisk eller været udsat for stalking og social kontrol, som har sendt mændene i deres livs krise.
Fælles for mændene er, at de holdt livskriserne for dem selv og først fandt fodfæste, efter at de flyttede ind på Mandecenteret, som hjælper udsatte og kriseramte mænd med husly, støtte og rådgivning rundt omkring i Danmark.
“Der er rigtig mange familier, der har sagt til de her mænd: ‘Nu må du lige mande dig op og tage dig sammen.’ Og det er jo egentlig en lidt sjov reaktion på noget, der er virkelig alvorligt,” mener Andreas Haubjerg, der sidste år blev færdiguddannet fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Mændene negligerede alvoren
Den 28-årige dokumentarfotograf havde I starten selv svært ved at se, hvor alvorligt det stod til, når mændene, han mødte gennem Mandecenteret, selv talte alvoren i deres voldshistorier ned. Og det var kun med til at forstærke tvivlen, fordi man oftere hører om kvinder, der bliver udsat for vold i hjemmet.
“Mændene siger det jo selv. De prøver at tale alvoren lidt ned. Det virker absurd, at de gør det, men det viser bare ret tydeligt, at det er en automatisk reaktion på, at en mand ikke kan være den udsatte for noget, der er usynligt eller noget, der er strukturelt,” siger han.
Hvis Andreas Haubjerg erstattede manden i historien med en kvindes navn, var han ikke i tvivl om, at der var tale om vold i parforholdet.
“Mange af mændene har negligeret, at de har været udsat for noget, som man ville betegne som voldeligt,” siger han.
Forfejlet syn på voldsramte
Da Andreas Haubjerg gik i gang med at researche på nettet til fotoprojektet sidste år, fandt han billeder af kvinder med en kagerulle i hånden, som var hævet over hovedet på en mand.
“Det er med til at bekræfte et stigma og forfejle idéen om, hvad det egentlig vil sige at være udsat for vold som mand. For der er så mange mænd, der aldrig har oplevet at få en kagerulle henover hovedet, og så er det svært at blive taget alvorligt som mand,” mener han.
Det kan ofte være svært at tale med andre om, at man er udsat for vold i hjemmet, fordi man tit og ofte forstår vold, som noget fysisk og noget synligt.
“Mange af de mænd, som er med her, er udsat for alt muligt andet som psykisk vold eller isolation fra deres børn eller økonomisk vold, og det gør det svært for dem at tale om,” uddyber han.
Skabe dialog
Fotoudstillingen ‘En Rigtig Mand’ skal være med til skabe dialog og er mest af alt til de mænd, der står i lignende situationer, så de ikke skal føle sig alene. Men også til pårørende og familierne, så man får et fælles sprog om noget, der kan være svært at sætte ord på.
Og spørger man fotografen selv, rummer billederne en masse spørgsmål, og ofte bruger man sig selv og sin egen historie til at forstå et billede.
“Når man hører om fædre, der ikke har set deres børn i otte måneder og føler sig afmægtige og sidder og græder, så er det nogle gange bare rart, at fotografiet er eftertænksomt og har en langsomhed over sig, så vi kan relatere og forholde os til det,” forklarer han.
Ikke nogens skyld
For Andreas Haubjerg er det vigtigt at understrege, at det ikke handler om, at det er nogens skyld, eller at kvinder skal have mindre hjælp.
“Det handler om, at mænd også skal have hjælp ligesom kvinder, og det sidste, jeg ønsker, er at placere skylden. Alle de følelser, der er forbundet med det, de har oplevet, kan vi ikke tage fra dem,” understreger han.
Fotoudstillingen ‘En Rigtig Mand’ af dokumentarfotograf Andreas Haubjerg kan ses på museet KØN fra 19. november til 30. januar 2022.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️