Greta thunberg teater
22-årige Karla Løkke i rollen som Thunberg. PR-foto

Ny teaterforestilling om klimakampen: ”Det er et stort problem, at vi idoliserer Greta Thunberg”

Verdens ledere har haft en global pandemi at stoppe det sidste år, men instruktør Emil Rostrup mener ikke, at coronakrisen kan undskylde manglende klimainitiativer. Nu er han aktuel med teaterforestillingen ’Mit navn er Greta’ på Aveny-T, som får fokus tilbage på det, som er brændende akut: Klimaforandringerne.

Det er teater, som du ikke har set det før. På scenen flyder det med rekvisitter, som Aveny-T har fremstillet til andre forestillinger, og alle kostumer er ligeledes genbrugsklæder, som sammensættes på ny. Produktionen bag forestillingen lever i øvrigt selv så bæredygtigt som muligt, mens de arbejder med Emil Rostrup.

Han gør også selv, hvad han kan. Spiser vegetarisk, køber genbrugstøj og handler i supermarkeder, hvor man medbringer egen emballage. Han prøver i øvrigt at undgå flyveture. ”Jeg er blevet spurgt, om jeg vil lave en reading i Rusland, så lige nu forhandler jeg med dem om, hvorvidt jeg kan lave en Greta Thunberg og tage tog derhen,” siger Emil Rostrup.

”Jeg vil prøve at overholde min beslutning om ikke at flyve.”

En klimavenlig klimaforestilling instrueret af en klimabevist sceneinstruktør. Den aktuelle teaterforestilling, ’Mit navn er Greta’, er en babusjkadukke i happeningformat – piller du første lag af klimaaktivisme væk, finder du et nyt. Måske tænker du, at intentionerne er gode, bedre end det meste man ser derude, men hvorfor skal vi høre mere om Greta Thunberg? Det skal vi heller ikke, ifølge Emil Rostrup.

”Jeg kan godt forstå, at man tænker, at det er lidt plat, hvis man tror, at vi laver en dokumentarisk forestilling om Greta Thunbergs liv – men det er det heller ikke. Forestillingen handler ikke rigtigt om Greta Thunberg. Forestillingen handler om klimaproblematikker og om at spejle sig i et ikon, man værdsætter højt, men ikke føler, man kan leve op til,” forklarer Rostrup, som også under sin uddannelse har forsøgt at sætte fokus på bæredygtighed gennem scenekunst.

emil rostrup
Emil Rostrup. PR-foto

”Det er den klassiske coming of age-historie, som tager udgangspunkt i et ungt menneske, der er påvirket af de problemer, kloden står i, og som er deprimeret over at leve i et samfund, hvor det er svært at ændre sin livsstil, selv hvis man ønsker det.”

Ikke om Greta

Forestillingen, ‘Mit navn er Greta’, er altså i virkeligheden ikke en historie om den svenske klimaaktivist. Det er en historie om Clara, en 15-årig dansk pige som idoliserer Greta Thunberg så meget, at hendes største ønske er at være præcis som hende. Problemet er bare, at Clara er fejlbarlig. Uanset hvor meget hun prøver, kan hun ikke blive til sit ikon.

”Jeg synes, det er et stort problem, at vi idoliserer Greta Thunberg, men det er også det, stykket handler om. Greta selv siger: ”I skal ikke kigge på mig, I skal kigge på forskerne.” Hun italesætter selv problematikken i, at alle kalder hende en helt,” mener Emil Rostrup.

”Der er heller ikke noget, der hedder “Brasiliens Greta Thunberg” eller “Tysklands Greta Thunberg”, nej, det er rigtige mennesker, som har deres egen kamp”.

Netop dét finder Clara ud af, da hun drager på en dannelsesrejse, hvor hun møder folk, der vil hende det godt og folk, der vil hende det dårligt. Ultimativt finder hun ud af, at hun skal gå sin egen vej, også selvom det betyder, at hun aldrig bliver som Greta. Emil Rostrup håber, at Claras historie kan give de unge kampgejst til klimahandling – også selvom de ikke er perfekte i alle deres valg.

”Clara er en realistisk laissez faire-person – ikke en klimahelgen. Hun går op i klimaet, som vi alle gør, men hun har problemer med at efterleve krav og afsavn. Det er lidt ligesom os andre, når stemmen i baghovedet siger, ’ej, det burde jeg måske ikke, jeg kunne jo have ladet være,’ når man shopper nyt tøj. Man kan se sig selv i hende og grine lidt,” siger han.

Tid til klimasnakken

Under corona synes debatten om klodens velvære at være sat på pause i sundhedskrisens navn. Det er i hvert fald sådan, politikerne begrunder det. Men selvom vi befinder os i en krisetid, mener Emil Rostrup, at det er en dårlig undskyldning for at slippe for den svære klimasamtale.

”Vi er nødt til at håndtere alle kriserne på samme tid. Der har været coronakrise i et år, og den står desværre i vejen for løsningen af problemet, som corona er et symptom på: At vi lever ubæredygtigt,” siger han.

Han mener, at de globale kriser skal løses parallelt med hinanden, og han tror, at løsningen indebærer, at vi skal omlægge hele vores liv. Det har han selv gjort, blandt andet ved at gå i Røde Kors i stedet for H&M og ved at tage toget i stedet for en flyver, selvom sidstnævnte er et meget nemmere og billigere transportmiddel. Håbet er, at ‘Mit navn er Greta’ kan få andre til at tænke som ham: At vi har en magt til at gøre noget, hvis vi er mange.

”Mit håb er, at de unge, som har set stykket, siger: ’Fuck, hvor fedt, nu vil jeg også spørge mine forældre, om vi ikke kan spise vegetarisk. Hvis jeg bliver ved med at insistere over for mig selv og dem omkring mig, så nytter det noget,’” siger Emil Rostrup.

Tror du, at en teaterforestilling kan få folk til at handle?

”Ja, det tror jeg. 100 procent. Det er jo svært at måle på, men jeg tror altid, at teater har en impact, fordi du er nødt til at tage stilling til det. Man diskuterer det, man har set bagefter. Hvis du har en anden politisk overbevisning end stykket, så kan det stadig betale sig at se med, fordi det kan hjælpe dig til at tage kritisk stilling,” siger Emil Rostrup.

”Og så synes jeg, at denne forestilling i sig selv er handling. Hvis vi producerede en forestilling om klimaet uden at prøve at gøre produktionen bæredygtig, så ville det være dobbeltmoralsk, men vi ændrer jo også vores måde at leve og producere på.”

‘Jeg er Greta’ henvender sig til unge i alle aldersgrupper, men er primært målrettet teenagere i de ældste skoleklasser. Forestillingen spiller fra 6. maj 2021 på Aveny-T på Frederiksberg.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics