martin biohacker
Biohacker Marin Kremmer i sit koldvandsbassin i haven. Privatfoto

Do’s & don’ts med en biohacker: “Søvn er nok menneskets største gave, og samtidig noget vi er i gang med at fucke fuldstændigt op”

Hvad betyder det egentlig at være biohacker? Er man sådan en dødsangst succesjæger med pulsur og daglige blodprøver? Vi spurgte en af landets mest passionerede biohackere Martin Kremmer.

Do’s

Dit helbred i egne hænder

“At være biohacker kan koges ned til, at man tager kontrollen over sin egen sundhed og forsøger at forstå kroppen som et system, der kan hackes. At man kan kvalificere det, der sker i kroppen med et sæt værktøjer og på den måde tage helbredet i egne hænder. 70 procent af det, vi laver, som biohackere kan klassificeres som ‘alternativ behandling’, hvilket ofte er mere moderne og opdateret behandling end standardbehandlingen – kosttilskud og åndedrætsøvelser for – mens resten er gadgets og digitale hjælpemidler. Det er egentlig ikke så mystisk.”

Overvej din motivation

“Hvis det mest handler om at få store muskler og se godt ud på stranden, så er det her miljø nok ikke helt rigtigt for dig. Hvis du kun fokuserer på en enkelt del af kroppen, misser du, at kroppen er et stort sammenhængende system, der skal være i balance. Biohackere vil gerne optimere vores liv og helbred, men det tager overhånd for nogen med indsprøjtninger og peptider og faster, better, stronger. Personligt er jeg strategisk doven og vil have 80 procent output ud af 20 procent input, så i stedet for at løbe hver dag vil jeg hellere løbe 20 minutter om ugen på den rigtige interval-måde, der får alle muskelfibre i spil.”

Kig på dagsformen

“Meget biohacking handler om at følge sin dagsform og justere på den. Jeg går for eksempel med en såkaldt smart ring, der hver morgen spytter et tal ud, HRV – heart rate variability. Det er min stressmarkør, der afslører, om jeg sover nok, er på vej til at blive syg eller er for stresset. De data bruger jeg proaktivt, for hvis din krop kæmper, skal du nok ikke løbe lige den dag, men hellere skrue ned for tempoet. Med viden kan man tage meget i opløbet og slippe for to uger i sengen. Teknologien har genlært mig at få forbindelse med min krop. Andre har lavet yoga i 20 år og har ikke brug for den slags hjælpemidler.”

Sov godt nok

“Søvn er nok menneskets største gave, og samtidig noget vi i stigende grad er i gang med at fucke fuldstændigt op. Vi sidder foran vores blå skærme og forringer vores søvnkvalitet. Det kan man måle på med gadgets. En god nok søvn er mindst 15-25 procent dyb søvn og 20-25 procent REM-søvn. Hvis du hen over et årti sover for dårligt, får det sundhedsmæssige konsekvenser som stress, overvægt, depression eller Alzheimers. Helt konkret sker der det om natten, at hjernen laver en udrensning og fjerner affaldsstoffer som er opsamlet i løbet af dagen. Jeg bruger blue blockers, når jeg arbejder foran en skærm, som du også kan få i dine almindelige briller nu.”  

Martin Kremmer

Født 1980. En af landets førende biohackere. Arbejder som digital arkitekt og er co-funder af Danish Biohacker Community, samt arrangør af Nordic Biohacking Day sammen Nickolai Damgaard.

Gav tidligere på årets en TED Talk om biohacking, som kan ses HER, hvor han viste, hvad åndedrættet kan gøre ved stress.

Træk vejret

“Vejrtrækning er universelt og evolutionært, men vi har glemt det, fordi vi er omgivet af signaler og skærme, der stresser os. Hvis du ikke trækker vejret ordentligt, kan du blive stresset. Jeg har en meditations-gadget, der hedder Muse Headband, som har trænet mig til at kunne aktivere det parasympatiske nervesystem og trække vejret optimalt, selv når jeg er presset. De her ting har de vidst i Indien i årtusinder, men som biohacker prøver jeg at hacke min vejrtrækning. Helt konkret sidder jeg en gang om ugen i sommerhalvåret i et iskoldt badekar i min have og laver 5 minutters vejrtrækningsøvelser. Og om vinteren vinterbader jeg og laver vejrtrækningsøvelser, men du kan også sagtens træne det op med kolde brusebade. Bare lad være med at gå i panik over kulden.”


Don’ts

Bliv ikke fanatisk

“Det er noget, mange taler om f.eks. i forbindelse med tv-programmet ‘Min sindssygt sunde familie’, hvor der også var en biohacker, Rasmus, med. Men programmet viste jo ikke, at der selvfølgelig også er rødvin og pizza-dage i hans liv, og sådan er det også med mig. Alt med måde og data skal ikke styre dit liv. Du skal stadig gå med til fester, fejre fødselsdage og kunne nyde lidt alkohol. Der er en del unge biohackere, der nærmest griller deres hjerner med kosttilskud, der skal højne hjernens ydeevne og bliver afhængige af det. Men jeg var personligt mere sygelig, inden jeg blev biohacker, hvor jeg gik ned med stress efter at have taget smertestillende hver morgen i flere år og bare kørte hårdt på.”

Ha’ mange guruer

“Som biohacker observerer man sig selv. Det der er rigtigt og godt for andre, er det ikke nødvendigvis for dig. Derfor siger vi “N er lig med 1″. Altså: Du er din egen testpopulation og skal selv finde ud af, hvad den korrekte dosis af alt er for lige præcis dig. CBD-olie var for eksempel ikke en god idé for mig, fordi jeg sov over mig en hel del gange. Man kan føre en slags dagbog over, hvad man prøver og holde øje med doser og effekt. Det er der også apps og gadgets, der kan hjælpe med. Men man skal lave sin research og have mange kilder og ikke kun følge en enkelt guru.”

Lad være med at missionere

“Det er næsten det værste, når folk har set lyset og skal overtale alle andre til at gøre det samme. Vores kroppe er forskellige og vores problemer individuelle, så lad være med at pådutte andre ting, der fungerer for dig. Biohacking skal ses som et mindset og en værktøjskasse og ikke en fast, universel drejebog for det optimale liv. Så det er godt at udvise ydmyghed og respekt for individet. Køn og hormoner og kroppe er forskellige. Der er selvfølgelig det basale i biohacking, som jeg vil mene er godt for alle: God søvn, sund kost, periodevis faste (med mindre man er gravid eller vil være det), en god fordøjelse, styr på stress og selvfølgelig motion.”

Livsstil over piller

“Som biohacker tror jeg på, at mange livsstilsproblemer kan løses ved andre ting end at få udskrevet piller hos lægen. Det er ærgerligt, at sundhedspersonalet ikke ser mere på folkesundheden overordnet. Man kan sagtens få piller mod f.eks. akne, men man kunne også se på tarmbalancen, kost og livsstil. Den almindelige dansker ved snart mere om eget helbred, end deres læge kan slå op i et pilleleksikon. Men lægerne kunne jo bruge det aktivt, at så mange danskere f.eks. har en skridttæller eller en søvntracker, og mange flere kunne blive hjulpet, hvis man var lidt mere åbne overfor andet end medicin.”

Lær af dine fejl

“Der er en stejl læringskurve som biohacker, og man kommer til at dumme sig. Jeg gennemførte engang en halv ironman, hvor jeg måtte på toilettet hele tiden undervejs. Det var, fordi jeg havde spist for meget fedt i form af MCT olie, som er en genvej til ketosis – en fedtsyre der hurtigt nedbrydes til ketoner. Det kan være svært at lære den her balance med fedtforbrænding fremfor glykogen (kulhydrat) og at lære at undertrykke sulthormonet. Men mennesker kan jo leve i dage og uger uden mad, hvis bare vi får væske. Men det var nok lidt dumt at eksperimentere med lige op til en stor sportspræstation.”

Nordic Biohacking Day finder sted søndag 20. september kl 9.30-17.30. På programmet står oplæg af folk som: Umahro Cadogan, Thomas Rode, Mads Bo, Pia Norup, Rasmus Just, Tine Jørgensen og Rikke Hørlykke. Der er udsolgt af fysiske billetter, men man kan købe adgang til video-streming fra eventet.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics