Skitsen til grafittiduoen HowNosm's bidrag til Valby Hallen.

Slut med grå beton: Til efteråret står et nyt kulørt vartegn klar i København

I årtier har Valby Hallen taget prisen som et af Københavns mest ucharmerende spillesteder. Men det bliver der lavet om på nu.

Min allerførste koncertoplevelse nogensinde var med Depeche Mode 3. oktober 1990 i Valby Hallen, hvor mine største idoler iklædt læder, røgkanoner og hvidt lys sendte deres nådesløse bas ud i Valby Hallens rå betonmure og direkte ind i min uforvarende 12-årige brystkasse.

Så personligt har jeg et temmelig nostalgisk forhold til de rå betonmure og har det derfor en smule ambivalent med, at den gamle, lidet charmerende hal i Sydvest i løbet af 2020 skal dekoreres af syv forskellige kunstnere. Men heldigvis er det kun de udvendige rammer, som bliver udsat for lidt kulør, så Depeche Mode stadigvæk vil føle sig velkomne indenfor.

Arbejdet med at samle og udvælge de syv kunstnere er lagt i hænderne på kuratoren Jens-Peter Brask, som har en ambition om, at den opdaterede hal vil skabe en helt nyt vartegn i kvarteret.

”Valby Hallens betonfacade har aldrig været særlig pæn, og jeg ønsker at skabe en helt ny stemning i den del af København. Den kunstneriske udsmykning skal tiltrække beboere og besøgende og gøre Valby Hallen og området til et sted for samtidskunst og nutidig kulturel inspiration,” forklarer Jens-Peter Brask.

7 kunstnere og 1 kurator

How & Nosm: Tvillingerne Raoul og Davide Perre fra New York. Født i Spanien og voksede op i Düsseldorf, Tyskland. De begyndte at lave graffiti i 1988.

Anthony Miller: Født 1971 og bor og arbejder i Brooklyn. Står bag flere gavlmalerier i New York.

Andrew Schoultz: Født i 1975 og bosat i Los Angeles. Kendt for sine vægmalerier med mange kulturelle og historiske referencer.

Jane Corrigan: Født i Canada i 1980 og i dag bosat i New York. Tegneserie-inspireret stil med ofte med feministiske undertoner.

Kinga Bartis: Bor i København og blev færdiguddannet fra kunstakademiet i København i 2018. 

Anna Stahn: Født 1994 og bor i København, hvor hun tager afgang fra det Kongelige Danske Kunstakademi i år.

Henrik Soten: Danskfødt og i dag bosiddende i New York. Rødder i grafitti og streetart.

Kurator Jens-Peter Brask: Kuraterer samlinger og udstillinger for private, gallerier og museer. Har i 25 år samlet på samtidskunst og udgivet flere bøger om kunst, bl.a. ‘Brask Studio Visits’. Har netop kurateret udstillingen Neon hos Martin Asbæk Gallery.

Projektet støttes økonomisk af Københavns Kommunes Legat til Stadens forskønnelse og almene bedste, og det har givet Jens-Peter Brask mulighed for at udvælge syv kunstnere, heraf tre danskere og fire fra udlandet.

Brask har udvalgt kunstnerne ud fra de skitser, de har præsenteret, og han har forsøgt at vælge så forskelligartede projekter som muligt. Og inspirationen har han fundet i byer som Berlin og Miami.

”Bydele som Schöneberg og Wynwood- kvarteret er blevet store attraktioner på grund af områdernes koncentration af street art. Street arten har løftet områderne fra at være nedslidte bydele til attraktive kunstmekkaer. Jeg håber, at udsmykningen af Valby Hallen kan være med til at koble hele Kulbanekvarteret til resten af København og dermed give området et løft.”

Både Valby Hallens øst- og sydvendte del vil blive udsmykket, og projektet er støttet af Københavns Kommune. Malerarbejdet påbegyndes af Henrik Soten 4. Maj kl. 10 og afsluttes i løbet af efteråret, når Corona-situationen tillader det.

Footer graphics